Σε πορεία δυναμικής ανόδου παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες που θα ξεκινήσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου τις επόμενες ημέρες. Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να βελτιώνουν όλα τα σημαντικά στοιχεία των ισολογισμών τους.
Τα κόκκινα δάνεια έχουν υποχωρήσει, η πιστωτική επέκταση με νέο υγιή δανεισμό κυρίως σε επιχειρήσεις (πράγμα που συμβάλλει σε ανάπτυξη και απασχόλησης), έχει αυξηθεί και οι στόχοι της χρονιάς είναι σαφές ότι θα εκπληρωθούν: Οι τράπεζες, θα αυξήσουν τα έσοδά τους από τόκους, χάρη και στις αυξήσεις επιτοκίων που θα τους φέρουν πρόσθετο όφελος άνω των 300 εκατ. ευρώ και θα έχουν όπως όλα δείχνουν μία χρονιά κερδοφορίας φέτος. Αυτό θα τους επιτρέψει να ζητήσουν από τις εποπτικές αρχές να δώσουν μερίσματα στους μετόχους τους.
Μετά το έτος ορόσημο που αποτέλεσε το 2021 και στο οποίο οι τράπεζες έβαλαν τις βάσεις για την εξυγίανσή τους, τη μείωση των κόκκινων δανείων σε επίπεδα αντίστοιχα των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και την επιστροφή τους στην κερδοφορία, οι ελληνικές τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν τη δυναμική που υπήρχε και συνέχισαν την ανοδική πορεία τους.
Αυτά τα στοιχεία θα δοθούν με ακρίβεια κατά τις ανακοινώσεις του εξαμήνου, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ήδη από τις Γενικές Συνελεύσεις, ότι οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν ήδη σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της χρονιάς και έθεσαν τις βάσεις για την περαιτέρω δύσκολη συνέχεια.
Η βελτίωση είναι φανερή σε όλους τους τομείς:
- Στα κόκκινα δάνεια πλέον και οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα ανοίγματά τους. Μάλιστα μετά τις Eurobank και Εθνική, οι Alpha Bank και η Πειραιώς πέτυχαν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια ήδη από το πρώτο εξάμηνο, δημιουργώντας θετικές προϋποθέσεις για τη συνέχεια.
- Η υποχώρηση του ποσοστού των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, σε σημαντικό βαθμό προήλθε από ανάπτυξη και τη σημαντική πιστωτική επέκταση που πέτυχαν οι τράπεζες.
Εκμεταλλευόμενες τη δυναμική του πρώτου τριμήνου στην οικονομία, ξεκίνησαν ορμητικά τη χρονιά και κατάφεραν να συνεχίσουν στο δεύτερο τρίμηνο που πιθανότατα ήταν και το δυσκολότερο της χρονιάς, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου και του πληθωρισμού.
- Στήριξαν την οικονομία και τις επιχειρήσεις με σημαντική πιστωτική επέκταση, η οποία αυξάνει τα έσοδά τους. Επικεντρώθηκαν κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία αυξήθηκε μάλιστα σημαντικά η ζήτηση και στα δύο πρώτα τρίμηνα της χρονιάς.
- Από τα επιχειρηματικά δάνεια προέρχεται σε μεγάλο βαθμό η πιστωτική επέκταση. Οι τράπεζες απέρριπταν σε μικρότερο ποσοστό τα αιτήματα για δάνεια στο πρώτο τρίμηνο και συνέχισαν με την ίδια ακριβώς πολιτική και στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Η ζήτηση για επιχειρηματικά αυξήθηκε από την αρχή του χρόνου και κορύφωσε στο δεύτερο τρίμηνο φτάνοντας στα υψηλότερα ποσοστιαία επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.
- Στα καταναλωτικά δάνεια επίσης η ζήτηση ξεκίνησε να αυξάνεται με την αρχή της χρονιάς αλλά στο δεύτερο τρίμηνο οι τράπεζες ήταν λίγο πιο σφικτές στις χορηγήσεις όπως αντίστοιχα έκαναν στο πρώτο τρίμηνο με τα στεγαστικά δάνεια αναμένοντας την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Πάντως τα στεγαστικά δάνεια είναι ο μοναδικός τομέας που η ζήτηση υποχώρησε και από τους δανειολήπτες με το φόβο του πληθωρισμού και των αυξανόμενων δαπανών στα νοικοκυριά.
- Τα έσοδά τους και μάλιστα από τόκους θα αυξηθούν με την αύξηση των επιτοκίων που θα τους φέρουν οφέλη περίπου 300 εκατ. ευρώ ή περισσότερα, χάρη στη διεύρυνση των spreads και των περιθωρίων κερδών που έχουν.