Άλλο ένα επεισόδιο του οικονομικού δράματος της Τουρκίας εκτυλίχθηκε χθες, με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, να εξηγήσει τα ανεξήγητα και ταυτόχρονα να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι οι μειώσεις επιτοκίων φτάνουν στο τέλος τους. Το αν πείστηκε η επενδυτική κοινότητα φάνηκε στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο, η οποία βρέθηκε το απόγευμα στις 13,82 λίρες/δολάριο, πολύ κοντά δηλαδή στο ιστορικό υψηλό των 13,87 που σημειώθηκε προχθές.
Ενώ ο Σαχάπ Καβτζιόγλου ανέλυε τους στόχους της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής, ο Ερντογάν και ο νέος του υπουργός Οικονομικών δήλωναν ότι δεν θα εγκαταλείψουν την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Νουρετίν Νεμπάτι είναι συνεργάτης του γαμπρού του Ερντογάν και πρώην ΥΠΟΙΚ, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Του ανθρώπου που «έκαψε» πάνω από το 120 δις. δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία έληξε επεισοδιακά πέρσι τον Νοέμβριο.
Οι Τούρκοι πολίτες από την πλευρά τους, αναζητούν τρόπους να σώσουν ό,τι μπορούν από τις οικονομίες τους, πουλώντας τις καταθέσεις τους σε χρυσό. Την περασμένη εβδομάδα, όταν η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο και η τιμή του γραμμαρίου χρυσού έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, οι Τούρκοι θέλησαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και άρχισαν να πουλάνε τον χρυσό που έχουν καταθέσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, μέσα σε μία εβδομάδα ρευστοποιήθηκαν καταθέσεις χρυσού ύψους 1,8 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα, τα χαμηλά επιτόκια και η «εντολή» του Ερντογάν στις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων, οδήγησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τις συνολικές καταθέσεις στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα πάνω από τα 5 τρισ. λίρες.
Ο Ερντογάν δεν μπορεί να πείσει την επενδυτική κοινότητα ότι η στρατηγική των χαμηλών επιτοκίων θα κάνει καλό στην τουρκική οικονομία. Αυτό είναι δεδομένο. Όπως είναι επίσης δεδομένο ότι στόχος του είναι να ρίξει όσο περισσότερο φθηνό χρήμα μπορεί στην αγορά έτσι ώστε να αναζωπυρώσει την οικονομική δραστηριότητα έως τις εκλογές του 2023, ελπίζοντας να αλλάξει το κλίμα.
Σήμερα αναμένεται να δημοσιευτούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και οι εκτιμήσεις των αναλυτών τον τοποθετούν στο 20,7% τον Νοέμβριο και πάνω από το 25% και κοντά στο 30% τους επόμενους μήνες. Ο υπερπληθωρισμός, λοιπόν, χτυπάει την πόρτα της τουρκικής οικονομίας, με αποτέλεσμα οι πολίτες της χώρας να οδηγούνται στην απόγνωση.
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) με επενδυτές και αναλυτές επενδυτικών οίκων, ο Καβτζιόγλου δεν εμφανίστηκε το ίδιο απόλυτος με τον Ερντογάν. Ο άνθρωπος που μένει στην καρέκλα του γιατί έχει δεσμευτεί να πάει μέχρι τέλους την πολιτική του προέδρου για χαμηλά επιτόκια, τόνισε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων και ότι η εν λόγω στρατηγική έχει υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της. Με άλλα λόγια ο Καβτζιόγλου άφησε να εννοηθεί ότι έρχεται νέα μείωση επιτοκίων μέσα στον Δεκέμβριο στο 14%, από 15% σήμερα και μετά η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου τους πρώτους μήνες του 2022.
«Θα έχουν την ευκαιρία να δούμε τα οφέλη της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε μέσα στο α’ εξάμηνο του 2022», πρόσθεσε. Επειδή όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μάθει ο Πρόεδρος ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δίνει υποσχέσεις κόντρα στις δικές του επιθυμίες, ο Καβτζιόγλου άφησε την πόρτα ανοιχτή και για νέα μείωση μετά τον Δεκέμβριο. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα φτάσει έως τις εκλογές του 2023 με χαμηλά επιτόκια, οπότε ό,τι και να λέει ο κεντρικός τραπεζίτης στους επενδυτές δεν έχει μεγάλη σημασία και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αγορές.