Τέτοια εποχή πέρυσι οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έδειχναν να είναι στο ίδιο μήκος κύματος, διαβάζοντας λάθος τις τάσεις του πληθωρισμού. Σήμερα που οι κεντρικοί τραπεζίτες μαζεύονται και πάλι στο ετήσιο συνέδριο νομισματικής πολιτικής της Fed στο Jackson Hole, η προοπτική ομαλής προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να θεωρείται πιθανή, αλλά οι προοπτικές για τις οικονομίες της Ευρώπης είναι πολύ χειρότερες.
Μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται αντιμέτωπο με τον υψηλότερο πληθωρισμό από τη δεκαετία του 1980 και οι ανησυχίες για επανάληψη του σπιράλ μισθολογικών αυξήσεων-πληθωρισμού που τελικά οδήγησε σε διψήφια επιτόκια και επώδυνες υφέσεις για να επανέλθει η σταθερότητα των τιμών εντείνονται.
Πολλοί από τους κεντρικούς τραπεζίτες που θα βρεθούν στα βουνά του Wyoming θέλουν να ελπίζουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην τρέχουσα συγκυρία θα υποχωρήσουν γρήγορα, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην ύφεση που απειλεί πολλές οικονομίες του κόσμου.
«Οι κεντρικές τράπεζες είναι εγκλωβισμένες ανάμεσα στην επερχόμενη ύφεση και τον πολύ υψηλό πληθωρισμό. Η πρώτη τους προτεραιότητα είναι να αντιδράσουν στον πληθωρισμό», εκτιμά ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. «Μόλις η ύφεση γίνει ξεκάθαρα ορατή, η προτεραιότητα τους θα αλλάξει» προσθέτει.
Η μεταβολή αυτή, όμως, μπορεί να είναι ασύμμετρη καθώς η Fed δείχνει απρόθυμη να αλλάξει ταχύτητα γρήγορα.
Τέτοια εποχή πέρυσι, ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell επέμενε ότι η εκτόξευση του πληθωρισμού θα ήταν παροδική. Καθώς το αφήγημα αυτό κατέρρευσε, η Fed έγινε η ατμομηχανή της ταχύτερης νομισματικής σύσφιξης στις ΗΠΑ την τελευταία 40ετία. Τα σήματα που εκπέμπει σήμερα είναι ότι θα ανεχτεί μια συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας έως ένα βαθμό αν αυτό απαιτηθεί για να τιθασευθεί ο πληθωρισμός.
Παρότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Fed μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό επιτοκιακών αυξήσεων των 75 μονάδων βάσης στις δύο πρόσφατες κινήσεις της, στην ομιλία του στο συμπόσιο του Jackson Hole σήμερα ο Powell μάλλον θα θελήσει να αποκρούσει τις προσδοκίες στην αγορά για μειώσεις στο κόστος δανεισμού το 2023.
Το πιθανότερο είναι να τονίσει ότι ο ρυθμός των αυξήσεων θα επιβραδυνθεί. αλλά ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει σφιχτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, αλλά παραμένει σε υψηλό 40ετιας, στο 8,5% τον Ιούλιο από 9,1% τον Ιούνιο. Στην Ευρώπη, όμως, που είναι εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας, οι προοπτικές δείχνουν πολύ χειρότερες. Η εκτόξευση του κόστους ενέργειας μάλλον θα επιμείνει καθώς η Μόσχα εκδικείται για τις κυρώσεις της Γηραιάς Ηπείρου με το να περιορίζει την προμήθεια φυσικού αερίου.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σύντομα θα χτυπήσει διψήφια νούμερα, καθώς τα μέτρα της Γερμανίας και άλλων κυβερνήσεων για να συγκρατήσουν το χτύπημα της ακρίβειας στους καταναλωτές λήγουν, προειδοποιεί η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank.
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θέλουν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να υποχωρεί στο 3,5% το 2023, ωστόσο, οι προβλέψεις της συνεχώς αναθεωρούνται υψηλότερα. Η Γερμανία προβλέπει πληθωρισμό άνω του 6%, που σημαίνει ότι οι επόμενες προβλέψεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο θα αναθεωρηθούν και πάλι προς τα πάνω.
Το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel που θα μιλήσει στο συμπόσιο του Jackson Hole δήλωσε πρόσφατα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα διαρκέσουν για αρκετό διάστημα ακόμη και ότι παρά την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, θα πάρει χρόνο πριν ο πληθωρισμός επιστρέψει στο στόχο του 2% της ΕΚΤ, που αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια.
Στη Βρετανία η κατάσταση είναι χειρότερη. Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 18% το 2023 παρά τις έξι αυξήσεις επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας από τον Δεκέμβριο.