Εγγύτερα στην επικύρωση της αξιολόγησης με αστερίσκους που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση δύο υπο-δόσεων τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο αλλά πολύ μακριά από την διευθέτηση του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σκέλους του χρέους που όλα δείχνουν ότι παραπέμπεται για το 2017-2018, βρίσκεται το Eurogroup, το οποίο αναλώνεται στην εξέταση βραχυπρόθεσμων και πολιτικά ανώδυνων διευκολύνσεων μόνο για το πολύ κοντινό χρονικό διάστημα.
Παρότι οι αστερίσκοι με τους οποίους θα συνοδεύεται ανοιχτή ακόμη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι γνωστοί, από την κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι πρακτικά «κλειδωμένη» και σημειώνουν ότι το σχέδιο συμφωνίας κάνει λόγο για εκταμίευση δόσης 7,5 δισ. τον Ιούνιο και άλλα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Διατηρούν, όμως, χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το θέμα του χρέους όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύονται, οι χαοτικές αποκλίσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ έχουν περιορίσει την κουβέντα μόνο στην αντιμετώπιση του βραχυπρόθεσμου σκέλους.
Στο τραπέζι εξετάζονται τρία συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία δεν θα χρειαστεί να περάσουν από εθνικά κοινοβούλια και συγκεκριμένα:
- Ομαλοποίηση των δόσεων μέσω ανταλλαγής ομολόγων
- Σταθεροποίηση των επιτοκίων
- Επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του Eυρωσυστήματος (SMP's)
Ενδεικτικές της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα του χρέους είναι οι πληροφορίες που διοχετεύονται από κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες δεν γίνεται αναφορά σε στόχους επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Εμπλοκή λόγω εξαγγελιών Τσίπρα
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία προηγήθηκε συνάντηση του Jean Claude Juncker, του Donald Tusk, του Mario Draghi και του Jeroen Dijsselbloem, όπου συμφωνήθηκε ότι πρέπει να κλείσουν τα θέματα της αξιολόγησης και της δόσης στο σημερινό Eurogroup.
Όπως μετέδιδε το πρακτορείο ΜΝΙ, ένα από τα αγκάθια της τελευταίας στιγμής για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι η εξαγγελία του πρωθυπουργού την Κυριακή για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που, όπως είπε, θα χρηματοδοτηθεί με το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος αλλά και επιπλέον έσοδα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.
Ανταποκρίτρια της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker αν όλα πηγαίνουν καλά στη συνεδρίαση του Eurogroup και του απάντησε μονολεκτικά "όχι".
Journalist: "All good?" @JunckerEU : "No." pic.twitter.com/qWVydMwA58
— Gabriele Steinhauser (@gksteinhauser) May 24, 2016
Αμετακίνητοι στις αρχικές θέσεις τους για το χρέος ΔΝΤ και Γερμανία
Έλληνες αξιωματούχοι ενημερώνοντας πριν από λίγο τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως εντός του Eurogroup πως υπάρχουν τρία εκκρεμή ζητήματα πριν λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση:
α) η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων
β) το θέμα του ΕΚΑΣ
γ) Το θέμα των κόκκινων δανείων
Παρόλα αυτά εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για μια συμφωνία απόψε στο Eurogroup. Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ εμφανίζεται αμετακίνητο στις απόψεις του για το χρέος ενώ η Γερμανία ζητεί αλλαγές σε νομοθετήματα τα οποία η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, δυσαρέσκεια υπάρχει αναφορικά με την καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού αλλά και στη μη ύπαρξη διάταξης αναφορικά με τη νομική προστασία των μελών που θα απαρτίζουν το νέο ταμείο.
Παρά ταύτα πληροφορίες αναφέρουν πως το Eurogroup βρίσκεται κοντά στην έγκριση της δόσης προς τη χώρα μας, η εκταμίευση της οποίας θα γίνεται σε μηνιαία βάση με διάρκεια μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.
Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως Γερμανία και ΔΝΤ εμμένουν στις αρχικές τοποθετήσεις τους, με ένα σκληρό bras de fer να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Οι ίδιες πληροφορίες τέλος κάνουν λόγο για κείμενο στο οποίο υπάρχει αναφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σε τρεις φάσεις, με τα σημαντικά μέτρα να μετατίθενται για μετά το 2018.
ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας: Θα χρειαζόταν να ζητήσω νέα εντολή από το κοινοβούλιο της χώρας
Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Alexander Stubb, ανέφερε το ενδεχόμενο να διακόψει τις συνομιλίες προκειμένου να ζητήσει νέα εντολή από το κοινοβούλιο της χώρας του.
«Η Φινλανδία και οι χώρες της ευρωζώνης πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν όλοι από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά αυτό δεν πρέπει να κοστίσει πάρα πολύ», σημείωσε.
Όπως είπε: «Εάν χρειαστεί, η Φινλανδία θα διακόψει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας στο Eurogroup και θα πάει και να αναζητήσει (αντίστοιχη) εντολή από το κοινοβούλιο».
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας, προκύπτει πολιτικό κώλυμα σε ενδεχόμενη συμμετοχής της χώρας του σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Η Φινλανδία δεν μπορεί να συμμετάσχει στην πρόταση χάριτος του ΔΝΤ (για το ελληνικό χρέος) έως το 2040, διότι σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθεί η συνολική ευθύνη της χώρας.Το κυβερνητικό πρόγραμμα εμπεριέχει το σημείο ότι η ευθύνη της Φινλανδίας δεν μπορεί να επεκταθεί», είπε.
Με πληροφορίες από skai.gr