Πληθωρισμό 8,8% και άνοδο του ΑΕΠ 2,8% το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας ότι οι αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες θα αντισταθμιστούν εν μέρει από τις εκταμιεύσεις του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, τη δημοσιονομική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη έκθεση του Δεκεμβρίου ο ΟΟΣΑ η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ έκανε λόγο για ανάπτυξη 4,8% της ελληνικής οικονομίας το 2022.
Παράλληλα ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να σταματήσει προσωρινά καθώς οι εργοδότες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα, δυσκολίες στην πρόσληψη εργαζομένων με σχετικές δεξιότητες και αυξανόμενους μισθούς και προσθέτει ότι ενώ τα έσοδα που ενισχύονται από την αύξηση των τιμών και την ανάκαμψη θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να επιστρέψει τον προϋπολογισμό σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.
Όπως επισημαίνεται, η μεγαλύτερη δημοσιονομική βιωσιμότητα, μαζί με την επίλυση του ζητήματος των υπολειπόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, θα υποστηρίξει την Ελλάδα στο στόχο να επιτύχει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, βελτιώνοντας έτσι την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Ο ΟΟΣΑ, προσθέτει ότι ενώ η Ελλάδα μετατοπίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της από τη Ρωσία, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών θα υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι αυξανόμενες εξαγωγές και επενδύσεις και το τέλος των προγραμμάτων βραχυχρόνιας εργασίας συνέβαλαν στην αύξηση των θέσεων εργασίας.
Στο 3% η παγκόσμια ανάπτυξη στο 8,5% ο πληθωρισμός
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις στις προοπτικές ανάπτυξης, παρόλο που η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να αποφύγει μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού όπως στη δεκαετία του '70, αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με το Reuters.
Πιο αναλυτικά, για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 3% φέτος, πολύ λιγότερο από το 4,5%, που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Δεκεμβρίου
Η έκθεση κάνει λόγο για περαιτέρω επιβράδυνση το 2023, υποχωρώντας στο 2,8%, από την προηγούμενη πρόβλεψη 3,2%.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 8,5% φέτος στις χώρες του ΟΟΣΑ προτού υποχωρήσει στο 6,0% το 2023. Στην προηγούμενη έκθεση του, ο ΟΟΣΑ ανέμενε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 5% πριν υποχωρήσει σταδιακά στο 3% το 2023.
Παρά τη χαμηλότερη ανάπτυξη και τις προοπτικές υψηλότερου πληθωρισμού, ο ΟΟΣΑ προβλέπει περιορισμένο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού όπως αυτός που παρατηρήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν το σοκ στην τιμή του πετρελαίου προκάλεσε άνοδο του πληθωρισμού και αύξηση της ανεργίας.
Παράλληλα, ο Οργανισμός βλέπει ισχυρά τα επιχειρήματα για τη σταθερή κατάργηση των κινήτρων της νομισματικής πολιτικής σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό όπως οι ΗΠΑ και η Ανατολική Ευρώπη.