Απέναντι στην άνοδο των λαϊκισμών, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) θέλει να σπάσει «το ταμπού» της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και κάλεσε τα κράτη-μέλη του να λάβουν μέτρα ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενοι η δημοκρατία να επηρεάζεται από ιδιωτικούς ομίλους εταιρειών.
«Η κατανόηση και η διαχείριση του ρόλου του χρήματος στην πολιτική δεν πρέπει πλέον να αποτελεί θέμα ταμπού», σημειώνει στον πρόλογο σχετικής έκθεσης του Οργανισμού ο γενικός γραμματέας του, Άνχελ Γκουρία. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα — εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ — και αφορά κυρίως τον κίνδυνο της «αιχμαλώτισης της διαμόρφωσης της πολιτικής» από ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι ψηφοφόροι στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν «καεί από τα πολιτικά κόμματα» τη στιγμή που ο λαϊκισμός κερδίζει έδαφος τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ.
«Η διαμόρφωση των πολιτικών δεν θα έπρεπε να πωλείται σε όποιον κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά», τόνισε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ στο δελτίο Τύπου για την δημοσιοποίηση της έκθεσης. «Όταν η πολιτική επηρεάζεται από πλούσιους δωρητές, οι κανόνες κάμπτονται προς όφελος ορισμένων και σε βάρος των συμφερόντων των πολλών».
Ο κίνδυνος: «η αποσάθρωση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της κοινωνικής συνοχής, της ισότητας των ευκαιριών και η μείωση της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία», προειδοποίησε ακόμη ο Άνχελ Γκουρία.
Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος στέκεται στην έκθεσή του σε χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ ή η Γαλλία, μεταξύ άλλων, αλλά και αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Χιλή και το Μεξικό, εκφράζει φόβους ότι οι αιρετοί θα είναι αναγκασμένοι να επιστρέφουν «χάρες» σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες χρηματοδοτούν τις εκστρατείες τους «με σημαντικό τρόπο», για παράδειγμα με επιχορηγήσεις ή φορολογικές ελαφρύνσεις.
Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο ο οργανισμός, ο οποίος εδρεύει στη Ρώμη, καλεί τα κράτη μέλη του να «θεσπίσουν κυρώσεις τόσο αναλογικές όσο και αποτρεπτικές» σε περιπτώσεις «παραβιάσεων του ρυθμιστικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση της πολιτικής ζωής».
Προτρέπει επίσης τις κυβερνήσεις να φροντίσουν να υπάρξει μια «καλή ισορροπία ανάμεσα στις δημόσιες και τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις» της πολιτικής και να εφαρμόσουν τις υπάρχουσες κανονιστικές διατάξεις μάλλον παρά να «δημιουργήσουν νέες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ