Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση αψηφά την κρίση που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με στόχο να έρθει όχι μόνο πιο κοντά στον εκλογικό της κύκλο αλλά και στο ίδιο της το κόμμα, τάζοντας και πάλι παροχές που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει.
Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης έταξε και πάλι την 13 σύνταξη. Θα τη δώσουμε όπως είπε και το 2019 και το 2020. Αυτό που δεν είπε ο κ. Σπίρτζης είναι ποιοι χρηματοδότησαν την 13η σύνταξη του 2016 και τις συνέπειες της πράξης αυτής της κυβέρνησης.? Τότε η τρόικα αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις αναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να αποστείλει ένα κείμενο μεταμέλειας στους δανειστές της χώρας ότι δεν θα το ξανακάνει. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η σκληρή συμφωνία της Μάλτας, αυξάνει τον λογαριασμό των νέων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως και το επόμενο έτος.
Τα μέτρα θα είναι πολύ περισσότερα από 2% του ΑΕΠ καθώς το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισέλθει στον κρατικό κορβανά. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που θα επιβαρυνθούν όλοι οι πολίτες αυτής τη χώρας θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι η εισπραξιμότητα στον τομέα των φόρων δεν ξεπερνά το 85% στην καλύτερη περίπτωση. Ταυτόχρονα, η καθυστερήσεις δημιουργούν επιπρόσθετα δημοσιονομικά προβλήματα.
Ο στόχος για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7% φαίνεται ότι έχει χαθεί. Ξένοι οίκοι, η ΤτΕ και τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα κάνουν λόγο για ανάπτυξη που θα κυμαίνεται από 0,5% έως 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του έτους θα ανοίξουν πάλι θέμα επίτευξης των στόχων και ίσως το τέταρτο μνημόνιο να φαντάζει περισσότερα κοντά από ποτέ. Και δυστυχώς ένα τέταρτο μνημόνιο θα φέρει νέα μέτρα κυρίως στον τομέα των δαπανών.
Δεύτερον, το «πακέτο Τσίπρα» χρηματοδοτήθηκε από τις λιγοστές κερδοφόρες επιχειρήσεις καθώς οι φόροι που κατέβαλαν το 2016 ήταν αυξημένοι κατά 37% ή διαφορετικά κατά 1,07 δισ. ευρώ. Βαρύς ήταν και ο απολογισμός για τα νοικοκυριά τα οποία πλήρωσαν επιπλέον φόρους (εισοδήματος) 354 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2015, ενώ μεγάλη πληγή ήταν η καθημερινότητα τους, καθώς για να γεμίσει το ίδιο «καλάθι» που είχαν και το 2015 πλήρωσαν περισσότερους φόροι (ΦΠΑ και ΕΦΚ) ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Αντί λοιπόν οι πολλαπλοί φόροι των επιχειρήσεων να οδεύσουν σε επενδύσεις, χρησιμοποιήθηκαν όχι για να πάνε στην τσέπη των επιχειρηματιών, αλλά για να δοθεί το βοήθημα τους συνταξιούχους που προφανώς δεν ζουν καλύτερα από τους υπόλοιπους πολίτες αυτής της χώρας. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που έλαβαν οι συνταξιούχοι ήταν σημαντικό για αυτούς.
Ωστόσο, το ποσό αυτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επέστρεψε εις τριπλούν στην εφορία μετά την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, του καφέ, των τσιγάρων της σταθερής τηλεφωνίας κ.λ.π.
Αυτό που συνέβη το 2016 ήταν να καταβληθούν υπέρογκοι φόροι, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία ανταποδοτικότητα όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για την ελληνική οικονομία η οποία δυστυχώς χρόνο με το χρόνο χάνει την ανταγωνιστικότητα της. Και αντί να προσπαθήσει να αναστρέψει την κατάσταση αυτή συνεχίζει το ίδιο έργο δημιουργώντας έναν εργασιακό μεσαίωνα, φέρνοντας σε αντιπαλότητα εργοδότες με εργαζόμενους, ελέω των νέων υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.
Η 13η σύνταξη, λοιπόν, ανακοινώνεται από τον υπουργό Μεταφορών, τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένουν να πληρωθούν από το κράτος. Το ποσό δε που οφείλει το ελληνικό δημόσιο σε προμηθευτές του ξεπερνά τα 6,5 δισ. ευρώ (κρυφά και φανερά). Τον Φεβρουάριο έλαβαν το εντυπωσιακό ποσό των περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δεν τους υπολογίζει. Δεν την ενδιαφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και το πώς θα πληρώσουν αυτές τις δικές τους υποχρεώσεις. Και το ότι δεν ενδιαφέρεται προκύπτει και από τις εκθέσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι από τους πιο κακοπληρωτές της Ευρώπης.
Φωτογραφία: SOOC