Ώθηση στην αγορά ακινήτων δίνουν οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, με τις εταιρίες Lamda Helix και Microsoft να προγραμματίζουν projects στο συγκεκριμένο τομέα με συνολικό αποτύπωμα 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Για τον σκοπό αυτό, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις στρατηγικές επενδύσεις, που δόθηκε σε διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή, προβλέπει ότι οι επενδύσεις σε data centers θα μπορούν να ενταχθούν στις στρατηγικές. Αυτό σημαίνει την παροχή σημαντικών φορολογικών και χωροταξικών κινήτρων στους επενδυτές που ενδέχεται να είναι εταιρίες πληροφορικής ή εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων.
Ήδη, η Noval Property του ομίλου Viohalco αποτελεί την πρώτη εταιρία ακινήτων που έχει κάνει γνωστά τα σχέδιά της για την υλοποίηση επενδύσεων σε εγκαταστάσεις κέντρων δεδομένων (data center). Η εταιρία δηλαδή, επιδιώκει τη μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων του ομίλου όχι μόνο σε κέντρα logistics, ξενοδοχειακά συγκροτήματα αλλά και σε data centers. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανάλογη νομοθετική πρόβλεψη, οι σχετικές ρυθμίσεις από τη στιγμή που θα γίνουν νόμος του κράτους, εκτιμάται ότι θα «ξεκλειδώσουν» σειρά επενδύσεων σε data centers, εκτός από αυτές της Microsoft και της Lamda Helix.
Σύμφωνα με έκθεση της Cushman & Wakefield, η Αθήνα ανήκει στις 10 πόλεις που παρακολουθούν οι επενδυτές όσον αφορά τη δημιουργία εγκαταστάσεων data center, θεωρώντας ότι η ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες και η επενδυτική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή θα αυξηθούν σημαντικά.
Δίχως αμφισβήτηση, όπως έχει αναφέρει, πρόσφατα, σε συνέδριο ο ιδρυτής και managing partner της Grivalia, Γιώργος Χρυσικός τα κέντρα δεδομένων ανήκουν, παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα στις κατηγορίες της αγοράς ακινήτων που έχουν ευνοηθεί από την πανδημία.
Αυτό επίσης, που είναι βέβαιο είναι ότι η είσοδος στη συγκεκριμένη αγορά μεμονωμένων παικτών πυροδοτεί τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος, του οποίου η δημιουργία εκτιμάται ότι θα ενθαρρυνθεί περαιτέρω λόγω της ένταξης στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων των data centers. Σύμφωνα με την έρευνα της C&W, τα ακίνητα αυτού του είδους πρόκειται να καταγράψουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς πρόκειται να δεχτούν σημαντική ώθηση εξαιτίας της ενίσχυσης της ψηφιακής οικονομίας και της εκτόξευσης των επενδύσεων σε cloud και βέβαια δίκτυα 5G. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προσέλκυση επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων, ενώ σημαντικό παράγοντα αποτελεί και το κόστος ενέργειας, μιας και αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες.
Σε ό,τι αφορά τα κέντρα δεδομένων της Microsoft παρότι είχαν, αρχικά, δημιουργηθεί προσδοκίες για την υλοποίησή τους στο Λαύριο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες το σενάριο αυτό είναι αποδυναμωμένο. Ένας από τους βασικούς λόγους σχετίζεται και με το γεγονός ότι τα data centers συνήθως κατασκευάζονται σε σημαντική απόσταση από την παραλία για λόγους ασφαλείας.
Σε βάθος δεκαετίας οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις της Lamda Helix σε κέντρα δεδομένων θα διαθέτουν αποτύπωμα στην οικονομία ύψους 1,1 δισ. ευρώ και θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τον προσεχή Σεπτέμβριο. Μέσω των συγκεκριμένων επενδύσεων η Ελλάδα, όπως έχουν αναφέρει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τομέα στρατηγικής και αναδυόμενων αγορών της Digital Realty Ντέιβιντ Ρούμπεργκ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix Απόστολος Κάκκος, η Ελλάδα επιδιώκεται να καταστεί διεθνής κόμβος δεδομένων και πόλος έλξης νέων επενδυτών, κατά το πρότυπο της Μασσαλίας. Εκεί η αμερικανική εταιρεία επένδυσε περισσότερα από 260 εκατ. ευρώ εντός έξι χρόνων, καθιστώντας τη γαλλική πόλη τη μεγαλύτερη ψηφιακή πύλη εισόδου στη Δυτική Ευρώπη και την ένατη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως, προσελκύοντας περισσότερους από 200 διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.