Oι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση του πληθωρισμού 4% στο δ’τρίμηνο του έτους. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα συρρικνωθεί, τα κόστη για τις βιομηχανίες θα αυξηθούν και η οικονομική ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα θα πληγεί. Η αύξηση του πληθωρισμού ίσως επιταχύνει το τέλος του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης της Oxford Econοmics.
Όπως φαίνεται και στα παραπάνω διαγράμματα, η άνοδος των τιμών φυσικών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έφερε τις τιμές για το κόστος της ενέργειας στην Ευρωζώνη σε ιστορικά υψηλά. Οι αυξήσεις αυτές πλήττουν ευθέως τα εισοδήματα των νοικοκυριών και θα θέσει εμπόδια στους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης. Μάλιστα οι αναλυτές αναφέρουν πως υπάρχει περίπτωση το φετινό χειμώνα, να καταγραφεί σημαντική ζήτηση ενέργειας στην Ευρώπη και πιο περιορισμένη προσφορά, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της έξαρσης της πανδημικής κρίσης.
Η Oxford Economics εκτιμά πως η αύξηση του πληθωρισμού για το 2021 θα είναι 0,2%-0,3% υψηλότερο, ενώ παρόμοια πρόβλεψη ισχύει και για το επόμενο έτος. Έως το 2023 η αύξηση αυτή του πληθωρισμού δεν θα φτάσει το 2%, αλλά θα προσεγγίσει το 1%. Από το 2023 θα σημειωθεί πτώση των τιμών ενέργειας, προβλέπουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ενέργειας ποικίλλουν, με τους Ισπανούς και τους Γερμανούς να δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για την κατανάλωση ενέργειας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος, σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ενέργειας.