Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία του δείκτη PMI -που αντανακλά τη δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας- τον μήνα Ιανουάριο στην Ευρωζώνη, καθώς τόσο η μεταποίηση όσο και οι υπηρεσίες εμφανίζουν σημάδια «κόπωσης». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI υποχώρησε κατά 1,6 μονάδες στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σε ύφεση.
Τόσο ο δείκτης της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών υποχώρησαν στις 54,7 μονάδες και 45 μονάδες αντίστοιχα, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τις δύσκολες συνθήκες στον κλάδο των υπηρεσιών.
Όπως σχολιάζει σε σημείωμά της η Oxford Economics, τα σημερινά στοιχεία είναι ενδεικτικά της τρέχουσας κατάστασης στην Ευρωζώνη, όπου τα υψηλά ποσοστά μολύνσεων αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν και να αυστηροποιήσουν τα περιοριστικά μέτρα. Δείχνουν επίσης τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση του βιομηχανικού κλάδου έναντι των υπηρεσιών, καθώς οι υπηρεσίες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από τους περιορισμούς. Ο οίκος μάλιστα εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες.
Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα εφοδιασμού στις βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη έλλειψη μικροτσίπ σε παγκόσμιο επίπεδο που χτύπησε τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο στην προσπάθεια του βιομηχανικού κλάδου να αντισταθμίσει την αδυναμία των υπηρεσιών.
Κάπως έτσι, η οικονομία της Ευρωζώνης δεν καταφέρνει να σηκώσει κεφάλι και παραμένει σε συνθήκες ύφεσης, την ώρα που η ταχύτητα με την οποία σημειώνεται πρόοδος στους εμβολιασμούς είναι απογοητευτική, σημειώνει η Oxford Economics.
Για όλους αυτούς τους λόγους το α’ τρίμηνο φαίνεται πως θα δούμε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. «Δεν αναμένουμε καμία σημαντική οικονομική ανάκαμψη πριν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία», τονίζει.