Η ευρωζώνη έχει χάσει μέρος της δυναμικής της ανάπτυξής της και οι αντιξοότητες γίνονται όλο και πιο αισθητές, αλλά η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι θετική για την ανάπτυξη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πράετ.
Αν και η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, οι πληθωριστικές πιέσεις οικοδομούνται, ο πληθωρισμός των τιμών του πετρελαίου θα συμβάλει στην ανάπτυξη και πολλοί από τους αναπτυξιακούς κινδύνους βρίσκονται εκτός του ελέγχου της ΕΚΤ επειδή σχετίζονται με την παγκόσμια πολιτική.
«Παράγοντες που σχετίζονται με τον προστατευτισμό, τη μεταβλητότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς και τα ευπαθή σημεία στις αναδυόμενες αγορές δημιουργούν αντιξοότητες που γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς», δήλωσε ο Πράετ σε συνέδριο.
«Έρευνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και δείκτες κλίματος έχουν εξασθενίσει αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα υψηλά τους επίπεδα, αν και παραμένουν σε πορεία επέκτασης και συνεχίζουν να είναι πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για τους περισσότερους κλάδους και χώρες», πρόσθεσε.
Υποστήριξε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν αφαιρεί τη στήριξη με τον τερματισμό της αγοράς ομολόγων, αλλά απλώς «ριζώνει» τα μέσα από μη συμβατικά σε πιο παραδοσιακά εργαλεία.
Ακόμη και όταν λήξει η αγορά των ομολόγων, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα μετρητά από τη λήξη των χρεογράφων για μια «παρατεταμένη περίοδο» και η εκτίμηση των αγορών διατύπωσης θα είναι περίπου 2 έως 3 χρόνια.
Ο Πράετ αρνήθηκε στο να ορίσει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, όμως είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να το πράξει στην επόμενη συνάντησή της, στις 13 Δεκεμβρίου και τότε θα μπορεί να σχολιάσει περισσότερα για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι επανεπενδύσεις.