P. Thomsen: Άνοιξε και πάλι θέμα ασφαλιστικού και συντάξεων

P. Thomsen: Άνοιξε και πάλι θέμα ασφαλιστικού και συντάξεων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Poul Thomsen, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα θέμα ασφαλιστικού και συντάξεων έθεσε εκ νέου του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά από την πρώτη αξιολόγηση.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Poul Thomsen τόνισε ότι η ετήσια ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με 10 έως 11% του ΑΕΠ – ποσοστό σχεδόν δεκαπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης – τη στιγμή που η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου εξοικονομεί μόλις το 1%.

Ο  κ. Thomsen επέκρινε επίσης τη φορολογική μεταρρύθμιση που πέρασε η Αθήνα την άνοιξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σύστημα προβλέπει τόσο υψηλό αφορολόγητο όριο, που σημαίνει ότι περίπου το 60% των νοικοκυριών δεν καταβάλει καθόλου φόρο.

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο έχει παλαιότερα προτείνει μείωση του αφορολόγητου και παράλληλα μείωση φορολογικών συντελεστών, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση χωρίς να επιβαρυνθούν υπερβολικά οι τα χαμηλά εισοδήματα.

Ο κ. Thomsen χαρακτήρισε το ασφαλιστικό και το φορολογικό ως παράγοντες ρίσκου για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας εφόσον η Αθήνα δεν υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν το Δημόσιο μηχανισμό.

Στρέφοντας το βλέμμα στους ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Thomsen επαναβεβαίωσε ότι το Ταμείο μπορεί να υποστηρίξει όπου ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα «κοπεί» στο 1,5%, αντί για 3,5% που ισχύει σήμερα για το 2018 κι έπειτα.

Αποσαφήνισε ότι εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν μεγαλύτερους δημοσιονομικούς στόχους από το 1,5% τότε θα πρέπει να υποδείξουν και τις μεταρρυθμίσεις που θα δικαιολογούν και θα υποστηρίζουν αυτούς τους αριθμούς.

Επιπλέον, σχετικά με το θέμα του ελληνικού χρέους ο κ. Thomsen σημείωσε ότι ελάφρυνση δεν σημαίνει απαραίτητα «κούρεμα», τονίζοντας παράλληλα ότι συζητήσεις με την ευρωζώνη σχετικά με το θέμα θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες.

Με πληροφορίες από skai.gr