Σε μια επανάληψη των θέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προχώρησε ο Poul Thomsen, υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως σημείωσε, το 2,2% είναι ο στόχος που έχει συμφωνήσει το ΔΝΤ με την Ελλάδα για το 2018 και τόνισε πως «το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα», καθώς από τη στιγμή που η Ελλάδα «πάει καλά», δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη.
Ο P. Thomsen τόνισε πως το ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αυτό του χρέους και πως ναι μεν το Ταμείο έχει εγκρίνει το πρόγραμμα, αλλά η έγκριση είναι επί της αρχής, συνεπώς η συζήτηση για το χρέος πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.
Για το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών, ο P. Thomsen επανέλαβε την υποστηρικτική θέση του Ταμείου απέναντι στα πρόσφατα μέτρα της ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια και δήλωσε πως «το θέμα είναι απλό: οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ υψηλά ποσοστά NPLs και πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει στρατηγική αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Η ΕΚΤ πρότεινε ότι τα stress tests αρκούν χωρίς να χρειάζεται η διενέργεια Asset Quality Review».
Το Ταμείο, συμπλήρωσε, θεωρεί πως η πρόταση αυτή είναι εποικοδομητική και γι'' αυτό εργαζόμαστε πάνω στην υπόθεση ότι το θέμα των NPLs και των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί πριν τελειώσει το πρόγραμμα.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη τώρα που ο W. Schaeuble αποχώρησε από υπ. Οικονομκών της Γερμανίας – καθώς αυτός είναι που «έφερε το Ταμείο στην Ευρώπη – ο P. Thomsen απάντησε γενικόλογα, υπενθυμίζοντας πως το Ταμείο ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και τις ανάγκες των μελών του, ένα εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
Σχετικά με την αντίθεση χαμηλών μισθών αλλά πολλών ωρών εργασίας που καταγράφονται στην Ελλάδα, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε απλώς ότι το ζήτημα είναι να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε μελλοντικά να αυξηθεί η παραγωγικότητα και εν τέλει να αυξηθούν οι μισθοί.
Φωτογραφία SOOC