Παρά την προσπάθεια του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Poul Thomsen, να παρουσιάσει μια εικόνα προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, οι απαντήσεις του στη συνέντευξη Τύπου υποδηλώνουν πως τα περιθώρια αισιοδοξίας για την Ελλάδα είναι μικρά.
Αν και αναφέρθηκε στην πρόοδο των συζητήσεων για μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων λόγω του momentum των τελευταίων εβδομάδων, το στέλεχος του Ταμείου παρέθεσε σειρά μεταρρυθμίσεων που έχει μπροστά της η Ελλάδα. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό, ως "μια μικρή προκαταβολή" από τις μεταρρυθμίσεις που έχει ακόμα να κάνει η Ελλάδα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στην απελευθέρωση της οικονομίας, σχολιάζοντας πως η χώρα θα χρειαστεί πολλά ακόμα χρόνια μέχρι να επαναφέρει τα εισοδήματα και τα ποσοστά ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα.
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα από την πρόβλεψη των Ευρωπαίων που περιμένουν να το πετύχει το 2018.
Αυτό αφήνει ανοιχτό ακόμη πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ζητηθούν είτε πρόσθετα μέτρα για το 2018 ή να εφαρμοστούν νωρίτερα οι περικοπές της επόμενης χρονιάς, είτε να αφεθεί να λειτουργήσει ο "κόφτης" με βάση τη συμφωνία που ήδη υφίσταται εφόσον αποδειχθεί ότι ο στόχος για το επόμενο έτος δεν πιάνεται.
Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι το ΔΝΤ παρότι αναθεώρησε την πρόβλεψή του για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018 στο 2%, εξακολουθεί να βλέπει υστέρηση 1,5% του ΑΕΠ σε σχέση με τον στόχο.
Νωρίτερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως η Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ το δημοσιονομικό στόχο του 2016, πετυχαίνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 3,9%, τη στιγμή που το ΔΝΤ μέχρι το φθινόπωρο έκανε λόγο για 0,1%.
Σ'' αυτό το πλαίσιο, ο P. Thomsen δήλωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν πολύ υψηλότερο απ'' ότι ανέμενε το ΔΝΤ. Μάλιστα, σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια του W. Schaeuble, ο οποίος χαρακτήρισε απαισιόδοξες τις προβλέψεις του Ταμείου, ο P. Thomsen απάντησε πως είναι γεγονός ότι “1,5 χρονο καναμε συνεχώς λάθος, δεν καταλαβαίναμε ούτε εμείς ούτε οι άλλοι σε σχέση με τον αντίκτυπο των capital controls”.
Η δήλωση Thomsen αλλάζει σημαντικά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, καθώς μόλις πριν δύο ημέρες, στην εξαμηνιαία έκθεση Fiscal Monitor, το Ταμείο προέβλεπε πως η χώρα μας δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τουλάχιστον έως το 2022.
Ο P. Thomsen δήλωσε επίσης πως "δεν θα υπάρξει δόση από το Ταμείο, χωρίς αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος". Αναφερόμενος στην "αξιόπιστη στρατηγική" σχολίασε πως πρόκειται για την πορεία επίτευξης του επιθυμητού πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξει εν τέλει ελάφρυνση του χρέους. Συμπλήρωσε πως δεν πρόκειται για μια διαδικασία ανάλυσης μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια αλλά για την εξειδίκευση των μέτρων που θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο χρέος.
"Η χρηματοδότηση του ESM για τα δάνεια του ΔΝΤ βοηθάει στη βιωσιμότητα του χρέους αλλά αυτό θέλει συζήτηση"
Αναφερόμενος στο κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα με κεφάλαια του ESM, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία κίνηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει καλύτερη πορεία για το ελληνικό χρέος και αυτό να καταστεί περισσότερο βιώσιμο, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Τόνισε ακόμη ότι το βασικό θέμα το οποίο τίθεται αυτή τη στιγμή προς συζήτηση είναι ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τυχόν πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας τον Ιούλιο, ο P. Thomsen εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πρόβλημα για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση και ακριβώς γι΄αυτό, στόχος είναι το κλείσιμο της συμφωνίας.
Διαβάστε ακόμα:
- J. Dijsselbloem: Η συζήτηση με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος θα είναι δύσκολη
- Ch. Lagarde: Εποικοδομητική η συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Φωτογραφία: SOOC