Μέτρα - «πακέτο» με προσδιορισμένο κοινωνικό πρόσημο και με σαφή απεύθυνση σε αγρότες, οφειλέτες και συνταξιούχους ανακοίνωσε την Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στον απόηχο των σχετικών εξαγγελιών, στις οποίες είχε προβεί ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα από την Κοζάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι 6+1 παρεμβάσεις έχουν προϋπολογισμό ύψους 800 εκατ. ευρώ και έρχονται να δώσουν «ανάσα», ιδίως στους οικονομικά αδύναμους πολίτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέτει επί τάπητος το εξής χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των επτά συνολικά παρεμβάσεων:
- Έως τέλος Ιουλίου οι αιτήσεις για χρέη στο δημόσιο
- Στα τέλη Μαρτίου η καταβολή στους συνταξιούχους
- Το καλοκαίρι του 2023 η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες
- Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023
Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση των 36, 72 και 120 δόσεων
Τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σε 36, 72 και 120 δόσεις τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές τους - που έχουν δημιουργηθεί μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023 προς το δημόσιο - ανεξαρτήτως εάν έχουν απολέσει πριν το δικαίωμα ή έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενες, προβλέπουν τα νέα μέτρα στήριξης.
Σύμφωνα με το νέα παρέμβαση, με την καταβολή δυο μηνιαίων δόσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023 οι οφειλέτες αποκτούν το δικαίωμα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις και κατ' επέκταση να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια σειρά δημοσίων εγγράφων που μέχρι τώρα είχαν αποκλειστεί, λόγω χρεών, όπως: χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών
Για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο από 1η Νοεμβρίου του 2021 έως 1η Φεβρουαρίου 2023, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στις 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.
Αναβίωση των 120 δόσεων
Συγκεκριμένα:
- Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.
Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερ-είσπραξη, αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις, με σειρά παλαιότητας.
Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης.
Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.
- Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα.
Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.
Σε περίπτωση ένταξης στην νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων.
- Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες - κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023 - πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.
Παραδείγματα
1ο παράδειγμα
Έχω ρύθμιση 120 δόσεων την οποία σταμάτησα να πληρώνω το Φεβρουάριο του 2022: Τον Απρίλιο του 2023 κάνω αίτηση για αναβίωση και καταβάλω 2 δόσεις, επικυρώνοντας έτσι την αναβίωση της ρύθμισης, μαζί με τα ευεργετήματα αυτής, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
2ο παράδειγμα
Αναβιώνω ρύθμιση 120 δόσεων και παράλληλα έχω κι άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξα στη ρύθμιση των 120 δόσεων: Είμαι υποχρεωμένος να τις εντάξω στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.
Για αυτόν τον συνεπή, φορολογούμενο, εισάγεται νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
Συνεπώς, στο πεδίο της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
Για οφειλές από 1η Νοεμβρίου του 2021
Επιπλέον, για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
Και τέλος, αν την 1η Νοεμβρίου του 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα μου βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, δύνανται να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στην ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας υποχρεούμαι να τις εντάξω εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
1ο παράδειγμα
Απέκτησα ληξιπρόθεσμες οφειλές στο διάστημα από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι το Φεβρουάριο του 2023: Τις εντάσσω στη ρύθμιση των 72 δόσεων γιατί την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχα ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές.
2ο παράδειγμα
Δημιούργησα ληξιπρόθεσμες οφειλές από το Νοέμβριο του 2021 και μετά, τις οποίες ενέταξα στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων: Αυτές τις οφειλές μπορώ πλέον να τις εντάξω στη ρύθμιση των 72 δόσεων.
3ο παράδειγμα
Την 1η Νοεμβρίου του 2021 έχω οφειλές ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, την οποία απώλεσαν τον Μάρτιο του 2022: Βεβαιώθηκαν νέα χρέη τον Απρίλιο του 2022, τα οποία μπορώ πλέον να εντάξω στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
Ταυτόχρονα υποχρεούμαι να εντάξω τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εντός μηνός από την ένταξή μου στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
Καταργείται η ποινή προεξόφλησης
Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης αυτών.
Ειδικά, ως προς την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης, θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις, ενώ παράλληλα θα επωφελείται ο πολίτης από όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης, όπως είναι η διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής.
Επιπλέον, το επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα. Οι βελτιώσεις αυτές καταλαμβάνουν για το μέλλον και τις ήδη επιτευχθείσες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Συνταξιούχοι: Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για το έκτακτο επίδομα
Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν το έκτακτο επίδομα 200 έως 300 ευρώ επιμερίζονται σε πέντε κατηγορίες και το ύψος του βοηθήματος εξαρτάται από τρία κριτήρια: τη μερική ή και καθόλου αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς, το ύψος της σύνταξης, που λαμβάνουν και άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα.
«Ανακοινώνουμε σήμερα τη θέσπιση μίας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά και δεν ωφελήθηκαν καθόλου ή ωφελήθηκαν μερικώς από τις αυξήσεις που δόθηκαν πρόσφατα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους, μία από τις επτά νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας, που παρουσιάστηκαν σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως, από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί:
1) Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, με εισόδημα έως 800 ευρώ τον μήνα.
2) Μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις, μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σε πάνω από 900.000 συνταξιούχους με εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω.
3) Οι αυξήσεις της τέταρτης δόσης επανυπολογισμού του ν. Βρούτση σε πάνω από 230.000 συνταξιούχους.
4) Και φυσικά οι πρώτες, μετά από μία 12ετία, αυξήσεις έως 7,75% για πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Όπως είπε, με εξαίρεση την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, οι τρεις άλλες αυξήσεις είναι μόνιμου χαρακτήρα και «αυτό οφείλουμε να το τονίζουμε απέναντι σε όσους ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση λειτουργεί ευκαιριακά, μέσω διανομής επιδομάτων».
«Η κυβέρνηση, όμως, παράλληλα, οφείλει να σταθμίσει τις ειδικές συνθήκες, που έχουν δημιουργηθεί, λόγω ενός ασυνήθιστου εισαγόμενου πληθωρισμού για τους συνταξιούχους που έχουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου και ακόμη περισσότερο, μεταξύ αυτών, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που πλήττονται δυσανάλογα από αυτό το φαινόμενο.
Ανακοινώνουμε, λοιπόν, τη σημερινή πρωτοβουλία, λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τις ανάγκες αυτές των συνταξιούχων αφετέρου δε τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, που έχει προκύψει και επιτρέπει με ασφάλεια να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση» διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι θεσπίζεται μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που, λόγω προσωπικής διαφοράς, είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% είτε είχαν μικρότερη ωφέλεια από αυτήν. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε τα εξής:
Οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, που ενισχύονται, ανέρχονται σε περίπου 1.112.000. Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης είναι κλιμακούμενο και κυμαίνεται από 200 ευρώ έως 300 ευρώ.
Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τρία κριτήρια: τη μερική ή και καθόλου αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς, το ύψος της σύνταξης, που λαμβάνουν και άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα, για να υπάρχει ένα σωστό «ζύγισμα» στην καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης.
Οι πέντε κατηγορίες συνταξιούχων
Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, οι συνταξιούχοι αυτοί επιμερίζονται σε πέντε κατηγορίες. Στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες εντάσσονται συνταξιούχοι που δεν έλαβαν καθόλου την αύξηση του 7,75% και στην πέμπτη κατηγορία είναι όσοι είδαν αυξήσεις λιγότερες του 7,75%.
Στην πρώτη κατηγορία είναι όσοι συνταξιούχοι δεν είδαν καμία από τις αυξήσεις, που προαναφέρθηκαν. Πρόκειται για 120.000 περίπου συνταξιούχους (περίπου το 5% του συνόλου) με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων που κυμαίνονται μεταξύ 800 ευρώ-1.000 ευρώ τον μήνα. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.
Στη δεύτερη κατηγορία είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά και η μόνη ενίσχυση που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα ήταν η έκτακτη καταβολή των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα και αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.
Στην τρίτη κατηγορία είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1.000 ευρώ-1.100 ευρώ τον μήνα, έχουν προφανώς προσωπική διαφορά και είδαν μόνο μία μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο 36 ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για 70.000 συνταξιούχους, όπου θα λάβουν και αυτοί την έκτακτη ενίσχυση των 300 ευρώ.
Αν προστεθούν τα πλήθη των παραπάνω κατηγοριών, προκύπτει ότι 560.000 συνταξιούχοι, με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ και τα χαρακτηριστικά, που προαναφέρθηκαν, θα λάβουν το ανώτατο ποσό των 300 ευρώ.
Στην τέταρτη κατηγορία είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 ευρώ έως 1.600 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν μόνο από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο με 111 ευρώ ετησίως. Οι συνταξιούχοι αυτοί είναι 300.000 και θα λάβουν 250 ευρώ.
Η πέμπτη κατηγορία αφορά σε συνταξιούχους που δεν είδαν ακέραια την αύξηση του 7,75%, λόγω προσωπικής διαφοράς, έλαβαν, όμως, κάποιο μικρότερο ποσοστό.
Συγκεκριμένα:
- Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ τον μήνα και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%, τότε η έκτακτη ενίσχυση, που θα λάβουν, είναι 250 ευρώ. Η ομάδα αυτή αριθμεί περί τους 94.000 συνταξιούχους.
Επομένως, το ποσό των 250 ευρώ θα το λάβουν συνολικά 394.000 συνταξιούχοι.
Επίσης, υπάρχουν και οι συνταξιούχοι που θα λάβουν το ποσό των 200 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση.
Αυτοί είναι:
- Περίπου 33.000 συνταξιούχοι, με άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.101 ευρώ έως και 1.600 ευρώ, που έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%. Αυτοί θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.- Και επιπλέον 125.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από 3,5% έως 6,99%. Αυτοί θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.
Άρα, το πλήθος των συνταξιούχων που θα λάβει το ποσό των 200 ευρώ είναι 158.000.«Με την ενίσχυση αυτή, καλύπτουμε το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και με αποδοχές κύριας σύνταξης έως 1.600 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 1.112.000 συνταξιούχους.
Δεν καλύπτουμε συνταξιούχους με αποδοχές πάνω από 1.600 ευρώ (περίπου το 2% των συνταξιούχων), οι οποίοι, όμως, είδαν σημαντικό όφελος 500-600 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ανέφερε.
Με τον συνδυασμό των αυξήσεων, που δώσαμε το προηγούμενο δίμηνο, προκύπτει πως όλοι οι συνταξιούχοι (2,5 εκατομμύρια) βλέπουν ενίσχυση των εισοδημάτων τους.
Καλύπτουμε και τους περίπου 850.000 συνταξιούχους που δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% και επιπλέον 250.000 συνταξιούχους που είδαν χαμηλότερη αύξηση» αποσαφήνισε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί έως τις 31 Μαρτίου, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου.
«Η εφάπαξ καταβολή αυτής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κλιμακώνεται με βάση το ύψος της σύνταξης, αλλά και της προσωπικής διαφοράς. Το ύψος των ποσών της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης διαμορφώθηκε με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Δεν υπάρχει κανένας που να μην θέλει να δίνει περισσότερα, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ποια είναι η πραγματικότητα. Πολιτικοί "Αϊ - Βασίληδες" δεν θα γίνουμε ποτέ, υπάρχουν άλλοι που μπορούν να το κάνουν καλύτερα από εμάς. Έχουμε ευαισθησία, βλέπουμε τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά προχωρούμε, όσο επιτρέπουν οι δυνάμεις και οι αντοχές της οικονομίας και του προϋπολογισμού και, βεβαίως, σταθερά λαμβάνουμε υπόψη την προστασία των χαμηλών και των μεσαίων συντάξεων, στη βάση των δυνατοτήτων μας» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.
Τέλος, σχετικά με τις ρυθμίσεις για χρέη προς το Δημόσιο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι στις διατάξεις αυτές θα ενταχθούν ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ. «Θα ευθυγραμμιστούμε πλήρως ως υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και για λόγους απλότητας και για λόγους εξυπηρέτησης των πολιτών. Όποια ρύθμιση ισχύσει για τη φορολογική αρχή, αυτή θα ισχύσει για το ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ» συμπλήρωσε.
Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες παρατείνεται ο ΦΠΑ - Ποια η επιδότηση στους Αγρότες
Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 τη μείωση του ΦΠΑ που έχει θεσμοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023, σε μια σειρά από υπηρεσίες και αγαθά, ενώ καθιερώνεται μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία.
Αναλυτικά, παρατείνεται η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%:
- στις μεταφορές προσώπων,
- στον καφέ,
- στην εστίαση,
- στα μη αλκοολούχα ποτά,
- στο τουριστικό πακέτο,
- στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης,
- στα εισιτήρια των ζωολογικών κήπων και
- στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.
Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 η ισχύς του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6%:
- σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης,
- στους απινιδωτές, ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, και
- στα εισιτήρια των κινηματογράφων, τα οποία θυμίζω ότι εντάχθηκαν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από την 1η Ιανουαρίου του 2023.
Η ενίσχυση στους αγρότες
Για τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής της χώρας, καθιερώνουμε και για το 2023, όπως ίσχυσε και για το 2022, μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, δηλαδή στο αγροτικό πετρέλαιο.
Υπενθυμίζεται ότι το 2022, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε μετά από έξι χρόνια την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, την οποία είχε καταργήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Η επιστροφή αυτή θα χορηγηθεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.
Εννοείται ότι το ποσό του ΕΦΚ πετρελαίου που επιστρέφεται στους αγρότες είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις παρεμβάσεις που μόλις αναλύσαμε, αποδεικνύει τη διαρκή στήριξή της στην κοινωνία και στους πολίτες», επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βελισσόπουλος στην παρουσίαση των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη στήριξη της κοινωνίας.
Διαβάστε επίσης:
Θ. Σκυλακάκης: Τρεις εξελίξεις που προκαλούν αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας
Market Pass: Ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις - Ποια τα κριτήρια