Παλαιωμένο τσίπουρο: Το καστανόξανθο... αγίασμα της οικογένειας Σπυρόπουλου

Παλαιωμένο τσίπουρο: Το καστανόξανθο... αγίασμα της οικογένειας Σπυρόπουλου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Οι... φήμες λένε πως, όποιος γευτεί το παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια τσίπουρο του Σπυρόπουλου, δύσκολα γυρνάει στο ουίσκι, αν ήταν ποτέ εκεί! Χρώμα κεχριμπαρένιο. Αίσθηση υπεροχής και κλάσης. Αρώματα που σε βάζουν σε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα δρύινων βαρελιών, στεμφύλων, καζανιών, απόσταξης, ατμών, δοκιμών, συντροφιάς και... πιώματος! Μπορεί το παλαιωμένο τσίπουρο να ανταγωνιστεί διεθνή brands όπως το ουίσκι; Κατά την άποψη ορισμένων, ναι μπορεί.

Όσοι το ''χουν γευτεί, κάνουν λόγο για ένα... αγίασμα, ένα φινετσάτο απόσταγμα, με έντονα αρώματα και πλούσια σοκολατένια επίγευση! Η φιλοδοξία του ιδρυτή κ. Σταύρου Σπυρόπουλου, είναι το παλαιωμένο τσίπουρο να γίνει το... ελληνικό «ουίσκι», να συναγωνιστεί επάξια το παγκόσμιο brand. Στα... χέρια και στα βαρέλια του κ. Σπυρόπουλου, το τσίπουρο αναβαθμίζεται, παύει να θεωρείται ένα «εύκολο» και... φθηνό ποτό και παίρνει τη θέση που του αξίζει. Και παίρνει και χρώμα!

Ο ίδιος ο κ. Σταύρος Σπυρόπουλος, έχει την εξής φιλοσοφία και κουλτούρα, από την οποία δεν παρεκκλίνει ποτέ: «Φτιάχνουμε καλό τσίπουρο – με κέρδος αν μπορούμε – με ζημιά αν πρέπει – αλλά πάντα καλό τσίπουρο».

Επί σειρά ετών υπήρξε ιδιοκτήτης επιτυχημένης κατασκευαστικής εταιρείας στην Νέα Υόρκη, ενώ η αγάπη για την πατρίδα τον έφερε πίσω, στο Αλιβέρι, όπου αρχικά επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στις ιχθυοκαλλιέργειες. Κατόπιν την επιτυχημένη επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών την πούλησε με σκοπό να ζήσει μία πιο ήρεμη ζωή.

Πάντοτε ανήσυχος και δραστήριος, εμπνευσμένος και από τον πλούτο της ελληνικής γης, εδώ και λίγα χρόνια, έχει γίνει αποσταγματοποιός, με ιδιαίτερη επιτυχία. Μερακλής και λεπτολόγος με ό,τι κι αν καταπιάνεται, έχει δημιουργήσει υπερσύγχρονες, πρότυπες μονάδες αποστακτηρίου και εμφιαλωτηρίου.

Το «πεπαλαιωμένο τσίπουρο», η ναυαρχίδα των προϊόντων του, έχει βραβευθεί σε αρκετούς εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Το προϊόν είναι λίαν εξαγώγιμο και ο προσανατολισμός του κ. Σπυρόπουλου είναι κυρίως προς εκείνη τη κατεύθυνση.

Το Liberal, συνάντησε το κ. Φώτη Σπυρόπουλο, γιο του ιδρυτή Σταύρου, στην έκθεση Food Expro όπου η εταιρεία έδωσε και φέτος το παρόν. Ο Φώτης γεννημένος στην Αμερική και με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων και MBA από το university of LOUISVILLE μαζί με τη σύζυγό του Αγγελική άφησαν την επιστήμη τους και έχουν μπει με τα... μπούνια στην απόσταξη!

«Η οικογένειάς μας αξιοποιεί την γη, την φωτιά, το νερό και τον αέρα, πάντα με σεβασμό προς την φύση», τονίζει ο Φώτης. «Η δυνατότητα των εγκαταστάσεών μας φτάνει έως τους 50 τόνους αποστάγματος ετησίως, ενώ ναυαρχίδα μας είναι το παλαιωμένο τσίπουρο».

Μικρή μονάδα αλλά με μεράκι και ποιότητα

Η οικογένεια Σταύρου Σπυρόπουλου, δεν έχει δικά της αμπέλια, όμως έχει μπει με σεβασμό και μεράκι στην... ιερουργία της απόσταξης. Και το κάνει επιτυχημένα. Παράγει τρία διαφορετικά... νέκταρ, με κορυφαίο το παλαιωμένο τσίπουρο. Η οικογενειακή επιχείρηση δημιουργήθηκε στον Κάμπο Κριεζών στη Νότια Εύβοια, κοντά στο Αλιβέρι προ πέντε ετών, το 2013. Το 2014 ιδρύθηκε το υποκατάστημα ποτοποιείο στο Αλιβέρι της Εύβοιας για την εμφιάλωση του τσίπουρου και άλλων αλκοολούχων ποτών.


Μικρή μονάδα, όμως αποτελεί πολύ σοβαρή προσπάθεια, γίνεται ποιοτική δουλειά με υποδομές, ενώ το προϊόν είναι εξαιρετικό. Εκτός από την εγχώρια αγορά, στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει δίκτυο εξαγωγών σε χώρες όπως Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς), Γαλλία (έχει ήδη παρουσία), Αγγλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κίνα και Ρωσία.
Τσίπουρο Σέττα, το καλό μας Τσίπουρο και το Παλαιωμένο τσίπουρο είναι τα τρία αποστάγματα που παράγει η οικογένεια στην Εύβοια. Τα αποστάγματα της οικογένειας Σπυρόπουλου έχουν ήδη διακεκριμένη θέση σε αρκετούς διαγωνισμούς αποσταγμάτων.

Καστανόξανθο... αγίασμα

Ο Σταύρος Σπυρόπουλος, δημιουργούσε ερασιτεχνικά τσίπουρο για να το μοιράζεται με τους φίλους του, μέχρι που αποφάσισε να επενδύσει και να φτιάξει ένα προϊόν που να το μοιραστεί με... περισσότερους. Το παλαιωμένο τσίπουρο αποκτά τον πολύπλοκο χαρακτήρα του μετά από πολύμηνη ωρίμαση σε Γαλλικά και Αμερικάνικα δρύινα βαρέλια.

Θέλοντας να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους... συναγωνιστές όπως τους ονομάζει, ο κ. Σπυρόπουλος επέλεξε να δημιουργήσει μια ιδιαιτέρως... κλασάτη συσκευασία για το παλαιωμένο τσίπουρο, ανάλογη με αυτή που κυκλοφορούν τα ουίσκι. Ξεχωριστό, καλαίσθητο μπουκάλι, με ωραία ετικέτα, που αναβαθμίζει ολόκληρο το προϊόν που έτσι κι αλλιώς αξίζει τέτοιο σεβασμό.

Περιγράφοντας πως μπήκε στο παλαιωμένο, σημειώνει ότι «μετά από ερεύνα αγοράς μεταξύ φίλων, το παλαιωμένο τσίπουρο προήλθε από την πρόκληση να αποδειχθεί ότι ένα καλό τσίπουρο στο βαρέλι μπορεί να συγκριθεί ισάξια με ένα εισαγόμενο whiskey που είναι τόσο δημοφιλές στην χώρα μας». Για να δείξουμε ότι τα προϊόντα μας έχουν θέση και στο μπαρ, δημιουργήσαμε συνταγές – προτάσεις κοκτέιλ με βάση το τσίπουρο.

Ο μαραθώνιος γραφειοκρατίας έως ότου δοθούν οι άδειες

Όπως λέει ο κ. Σπυρόπουλος, έως ότου πάρει τις άδειες, πέρασε έναν διετή... μαραθώνιο μάχης με την ελληνική πολιτεία για να συλλέξει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Το 2014, λόγω της νομοθεσίας που απαγόρευε την εμφιάλωση του παραχθέντος τσίπουρου στο οινοποιείο – αποσταγματοποιείο, ιδρύθηκε το υποκατάστημα ποτοποιείο σε ιδιόκτητο χώρο στο Αλιβέρι της Εύβοιας με σκοπό την εμφιάλωση του τσίπουρου αλλά και τη παράγωγη άλλων αλκοολούχων ποτών.

Για την απόσταξη, δεν υπάρχουν νόμοι από το 1918. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Οινοποιείο – Αποσταγματοποιείο δε μπορεί να συνυπάρξει με Ποτοποιείο. Πρέπει να παρεμβάλλεται δημόσιος δρόμος! Τέτοιες αγκυλώσεις! Υποχρεώνονται δηλαδή να διατηρούν διατηρούμε διαφορετικές εγκαταστάσεις, μεταφέροντας το παραχθέν προϊόν, από το Οινοποιείο–Αποσταγματοποιείο στο Ποτοποιείο, συνοδεία Τελωνείου!