Ένα γιγάντιο τσουνάμι επενδυτικών κεφαλαίων προκάλεσε στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης η δέσμευση της Κριστίν Λαγκάρντ να ρίξει επιπλέον 600 δισ. ευρώ ρευστότητας μέσω του QE Πανδημίας. Ελλάδα, Ιρλανδία και Ισπανία προσέλκυσαν το έντονο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας στις πρώτες δημοπρασίες κρατικών ομολόγων από την περασμένη Πέμπτη όταν ανακοινώθηκε η διόγκωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ είχε προηγηθεί η Ιταλία, η οποία έλαβε προσφορές ρεκόρ για το δικό της 10ετές καθώς είχε προεξοφληθεί η αύξηση του QE.
Συνολικά, οι τέσσερις χώρες δέχθηκαν προσφορές άνω των 270 δις. ευρώ για να αντλήσουν 35 δις. ευρώ, σε μία σαφή ένδειξη της σιγουριάς που προσδίδει η σχεδόν απεριόριστη ρευστότητα της ΕΚΤ, αλλά και της στρέβλωσης που συντηρείται λόγω των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώνονται στην εποχή της πανδημίας. Η Ισπανία σήκωσε 12 δισ. ευρώ μέσω 20ετούς ομολόγου και δέχθηκε προσφορές άνω των 78 δισ. ευρώ, η Ιρλανδία δανείστηκε 6 δισ. ευρώ μέσω 10ετούς με τις προσφορές να φτάνουν στα 70 δισ. ευρώ και η χώρα μας άντλησε 3 δισ. ευρώ με προσφορές άνω των 15,75 δισ. ευρώ. Όσο για την Ιταλία για τα 14 δισ. ευρώ που σήκωσε μέσω 10ετούς την περασμένη Τετάρτη δέχθηκε προσφορές ύψους 108 δισ. ευρώ.
Για όλες τις χώρες οι προσφορές που υποβλήθηκαν αποτέλεσαν ιστορικό ρεκόρ. Ποτέ ξανά δεν έχει καταγραφεί τέτοια μαζική «κάθοδος» επενδυτών στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης. Οι επενδυτές δεν έσπευσαν με μανία να αγοράσουν τους τίτλους που εκδόθηκαν μόνο και μόνο λόγω της αύξησης του QE αλλά και γιατί η Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι οι κάνουλες θα παραμείνουν ανοιχτές για όσο κρατήσει η κρίση. Έτρεξαν επίσης να προλάβουν ομόλογα με θετικές αποδόσεις σε έναν κόσμο που τα αρνητικά επιτόκια τείνουν να γίνουν νόρμα.
Και αν η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία βαθμολογούνται από S&P, Moody’ s, Fitch και DBRS, στην επενδυτική βαθμίδα και είναι πιο λογικό να βλέπουν… συνωστισμό στις δημοπρασίες τους, για την Ελλάδα είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση, την οποία αν όλα κυλήσουν ομαλά ενδεχομένως θα πρέπει να συνηθίσουμε τα επόμενα χρόνια.
Για την Ελλάδα, η έκδοση του 10ετούς είναι ιστορικής σημασίας για πολλούς λόγους και σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής για το ελληνικό δημόσιο και τις συνθήκες δανεισμού της χώρας μας. Με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,55% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 15,75 δισ. ευρώ, οι επενδυτές στην ουσία υποδέχθηκαν με… τυμπανοκρουσίες την Ελλάδα στην εποχή του QE, ενώ αν δεν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας, η χώρα μας έχει μία μοναδική ευκαιρία να συνεχίσει στο μονοπάτι των αναβαθμίσεων με στόχο την επενδυτική βαθμίδα.
Η «δίψα» των επενδυτών αναμένεται να καλυφθεί καθώς όλες οι χώρες της περιφέρειας έχουν ανακοινώσει ότι αυξάνουν τον στόχο άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές για το 2020 για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός. Η Ισπανία, για παράδειγμα, θα ζητήσει από τις αγορές 130 δισ. ευρώ μέσα στο έτος, τετραπλάσιο ποσό από τον αρχικό στόχο ήταν 32,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση της τάξης των 97,5 δισ. ευρώ εξαιτίας των αναγκών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. Η Ιρλανδία είχε θέσει στόχο την άντληση έως 14 δις. ευρώ ενώ πλέον το ποσό αυξάνεται στα 24 δις. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, από τα οποία το ιρλανδικό δημόσιο έχει συγκεντρώσει περίπου τα μισά.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η ζήτηση για τα ιρλανδικά ομόλογα ήταν υπερδιπλάσια σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και φυσικά ιστορικό ρεκόρ. Όσο για την Ιταλία, μία ημέρα πριν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ κατάφερε να σπάσει τα κοντέρ με τα 108 δισ. προσφορών.