Η επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ως αποτέλεσμα της μείωσης τόσο της παραγωγής όσο και των εισερχόμενων νέων εργασιών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Markit, οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τα επίπεδα των αποθεμάτων τους, συνδέοντας την υποχώρηση με την έλλειψη ζήτησης στην αγορά, ωστόσο το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε ελαφρώς. Παράλληλα, οι τιμολογιακές πιέσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς τόσο το κόστος εισροών όσο και οι τιμές εκροών μειώθηκαν.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index® – PMI®) –ο οποίος μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 49 μονάδες, υψηλότερα από τις 48,4 μονάδες του Φεβρουαρίου.
Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε: «Τα στοιχεία της έρευνας του Μαρτίου υπέδειξαν περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η ύφεση εξασθένησε σημαντικά σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, δεδομένου ότι η μέση τιμή του δείκτη PMI για το πρώτο τρίμηνο του 2016 ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Παρόλ' αυτά, παραμένοντας χαμηλότερα από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, ο δείκτης υποδεικνύει συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2016.
Όπως παρατηρείται από τον Σεπτέμβριο του 2014, η ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα εξακολουθεί να περιορίζεται. Οι αδιεκπεραίωτες εργασίες μειώθηκαν περαιτέρω και η παραγωγή, η οποία αν και φαίνεται να σταθεροποιείται, παραμένει σε πλαίσια συρρίκνωσης. Το ενθαρρυντικό στοιχεία από τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας έγκειται στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στα εργοστάσια της Ελλάδας, παρότι η αύξηση αυτή ήταν πολύ μικρή».
Παρέμεινε αδύναμος ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποίησης στην ευρωζώνη
Τη μεγαλύτερη μείωση από το Μάρτιο του 2009 εμφάνισαν οι τιμές των εργοστασίων της Ευρωζώνης, ως ένδειξη πως οι αδύναμες πληθωρικές πιέσεις ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητα των επιχειρήσεων να χρεώνουν περισσότερο παρά το γεγονός πως η βιομηχανία επεκτείνεται.
Όπως ανακοίνωσε η Markit Economics, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης αυξήθηκε στις 51,6 μονάδες από τις 51,2 τον Φεβρουάριο. Αν και το μέγεθος είναι μεγαλύτερο από την αρχική εκτίμηση των 51,4 μονάδων, αυτό το τρίμηνο εξακολουθεί να είναι το πιο αδύναμο σε ένα χρόνο.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής θα ανησυχούν για την περαιτέρω εντατικοποίηση των αποπληθωριστικών πιέσεων στον τομέα της μεταποιητικής δραστηριότητας», δήλωσε ο οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson. «Οι αποπληθωριστικές πιέσεις είναι ιδιαίτερα εμφανείς στον ''πυρήνα'', με τις τιμές να υποχωρούν καθώς η Γερμανία παραμένει στάσιμη για δεύτερο συνεχή μήνα και η Γαλλία επιστρέφει σε μείωση για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο».
Στη Γερμανία, ο δείκτης αυξήθηκε στις 50,7 μονάδες από την πρώτη εκτίμηση που ήταν στις 50,4, ενώ ο δείκτης για τη Γαλλία κυμάνθηκε στις 49,6 μονάδες.