Πόσοι θα είναι φέτος οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου; 1,3 εκατομμύρια; 1,5 εκατομμύρια; Ή μήπως θα φτάσουν στα δύο εκατομμύρια; Και πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων, του επιδόματος ενοικίου και του επιδόματος τέκνων;
Με την τροπολογία που καταθέτει σήμερα στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο όσον αφορά το περιεχόμενο των φετινών φορολογικών δηλώσεων αλλά και του ΕΝΦΙΑ.
Δύο εκκρεμότητες έχουν απομείνει: να ανακοινωθεί και επίσημα ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες (σ.σ θα γίνει μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα) και να αποσαφηνιστεί το τι θα γίνει με τον συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων (σ.σ αυτό θα γίνει τον Ιούνιο).
Όλα τα υπόλοιπα είναι πλέον ξεκάθαρα: Οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν έως το τέλος Αυγούστου, ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί έως και τον Φεβρουάριο του 2022, οι πληττόμενοι από την πανδημία δεν θα επιβαρυνθούν από τα τεκμήρια ενώ πρόστιμο για μη πραγματοποίηση αρκετών ηλεκτρονικών πληρωμών μέσα στο 2020 (που να αντιστοιχούν δηλαδή στο 30% του εισοδήματος) ουσιαστικά δεν θα πληρώσει κανένας. Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, θα καταβληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.
Πλήρης η εικόνα: Γνωρίζουν πλέον τα εκατομμύρια των φορολογουμένων ότι από τον Ιούλιο μέχρι και τον Φεβρουάριο, θα αρχίσει να «βρέχει» πληρωμές οι οποίες θα γίνονται (από τον Σεπτέμβριο και μετά) δύο-δύο.
Τι είναι πλέον αυτό που περιμένουμε να μάθουμε; Μα το περιεχόμενο των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς οι εκπλήξεις αναμένεται να είναι ουκ ολίγες.
Πόσοι μισθωτοί υπέστησαν μείωση εισοδήματος μέσα στο 2020 και ποια ήταν η έκταση των απωλειών; Διότι παρά την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (τα 800άρια και τα 534άρια τα οποία είναι και αφορολόγητα) είναι δεδομένο ότι θα αποτυπωθεί μείωση εισοδημάτων.
Αντίστοιχα, μείωση θα υπάρξει και στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, αν και εκεί, ήταν ούτως ή άλλως τόσο εκτεταμένη η φοροαποφυγή (σ.σ όλοι μαζί οι επαγγελματίες δηλώνουν κέρδη κάτω των 4 δισ. ευρώ.
Τι σημαίνει μείωση εισοδήματος; Ότι η εφορία αντί να εισπράττει, φέτος θα…. επιστρέφει. Και σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και σε ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν προπληρώσει τεράστιες ποσότητες φόρου που δεν θα καταλογιστούν. Σημαίνει επίσης και κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων κυρίως επιδομάτων τέκνων και ενοικίων.
Υπολογίζεται ότι το δημοσιονομικό κόστος για τις επιστροφές φόρου και τα πρόσθετα επιδόματα, θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Άλλη μια ουσιαστική ένεση ρευστότητας στην αγορά (έστω και έμμεσα) αλλά και ένα σημαντικό «βαρίδι» για τον προϋπολογισμό. Τουλάχιστον έχει προϋπολογιστεί και το μόνο που θέλει πλέον να ξεκαθαρίσει το οικονομικό επιτελείο είναι το αν τα χρήματα που έχουν μπει στην άκρη, θα φανούν αρκετά.