Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Με παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει τις επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Αλλάζοντας μερικώς τους συντελεστές στον κύριο φόρο και με μικρή αύξηση του συμπληρωματικού φόρου, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα περιορισθούν οι επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με στόχο να διασωθεί (εάν είναι δυνατόν αυτό) η κυβέρνηση από τη φορολογική λαίλαπα του πολυνομοσχεδίου.
Ωστόσο, οι μικρές αυτές παρεμβάσεις δεν επαρκούν ώστε να καλυφθεί η αφαίμαξη των εισοδημάτων μέχρι το 2022. Η σκληρή λιτότητα με μειώσεις συντάξεων και περιορισμού του αφορολόγητου ορίου και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που ξεπερνούν τα 5 δις. ευρώ δεν καλύπτεται από τις μικρές διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Ίσως οι αλλαγές να γίνονται εύπεπτες στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αλλά όχι και στην κοινωνία. Ο φόρος που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί και ο οποίος αργότερα έγινε δίκαιος σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό περιλαμβάνει αυξήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα τουριστικά νησιά, αλλά και στις λαϊκές περιοχές.
Σε λίγες ώρες ανακοινώνονται με υπουργική απόφαση οι νέες αντικειμενικές αξίες σε ολόκληρη την επικράτεια, και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μάθουν τι τους περιμένει από τον Αύγουστο και μετά. Ποιοι δηλαδή θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα.
Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης θα κατατεθούν στη βουλή δύο τροπολογίες. Η πρώτη θα ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας θα εφαρμοστεί με τα νέες αντικειμενικές αξίες και όχι με αυτές που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Η δεύτερη τροπολογία θα προβλέπει, σύμφωνα με τα λιγοστά που διαρρέονται από το οικονομικό επιτελείο, αλλαγές στους συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζεται ο κύριος ΕΝΦΙΑ καθώς και την αύξηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ενδεχομένως στα 250.000 ίσως και στα 300.000 ευρώ.
Για να φθάσει η κυβέρνηση σε αυτές τις παρεμβάσεις προφανώς οι νέες τιμές ζώνης είναι αυξημένες σημαντικά. Μάλιστα το ποσό που δίνουν στον ΕΝΦΙΑ πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο των 3,2 δις. ευρώ, που είναι και το ζητούμενο ποσό, ώστε να εισπραχθούν 2,65 δις. ευρώ (εισπραξιμότητα 80%).
Πάντως μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζαν στο οικονομικό επιτελείο ώστε να διαμορφωθούν οι τελικοί συντελεστές. Μάλιστα υπήρχε πρόβλημα με 800 τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια. Σε 300 από αυτές υπήρχε μόνο μία εισήγηση γεγονός που ανάγκασε τη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε βάθος έλεγχο των τιμών αναζητώντας στοιχεία από διάφορες πηγές. Επίσης, υπήρχε πρόβλημα και με ακόμα 500 τιμές ζώνης για τις οποίες οι εισηγήσεις απόκλιναν σημαντικά.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα το πρωί όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών οι τιμές θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα ισχύσουν από τις 14 Ιουνίου.