Με νέα παρέμβασή του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidmann ζητά τον τερματισμό εντός του 2018 του προγράμματος της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων προειδοποιώντας παράλληλα για τις αρνητικές παρενέργειες στις αγορές.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης είναι από τους ισχυρότερους και γνωστότερους επικριτές του νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi και της χαλαρής νομισματικής του πολιτικής. Ο Jens Weidmann είχε κρατήσει εξαρχής αυστηρή στάση στο ζήτημα του προγράμματος μαζικής αγοράς ομολόγων και της χορήγησης άπλετης ρευστότητας από πλευράς της ΕΚΤ εν γένει, ζητώντας ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων και τερματισμό του QE.
Τερματισμός του QE μετά το καλοκαίρι;
Σε νέα του συνέντευξη στη σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Jens Weidmann επανέρχεται στο ζήτημα του QE, ζητώντας ουσιαστικά να τερματιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την τρέχουσα χρονιά. «Ήμουν και παραμένω της άποψης ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα έπρεπε να είναι επί της αρχής ένα εργαλείο έκτακτης ανάγκης, κυρίως όταν υπάρχει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού. Διότι οι αγορές αυτές έχουν μη αμελητέες αρνητικές παρενέργειες. Με τον τρόπο αυτό οι κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι πιστωτές των κρατών». Και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, καθιστά όλο και πιο δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και δυσχεραίνει την έξοδο από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης.
Γι΄ αυτούς ακριβώς τους λόγους ο ίδιος ζήτησε μόλις πρόσφατα να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία τερματισμού του προγράμματος QE. «Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι στην πλειοψηφία του πιο επιφυλακτικό και δεν έχει αποφασίσει ακόμη ημερομηνία τερματισμού. Εάν όμως συνεχιστεί η θετική εξέλιξη (σσ. ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη), τότε δεν θα έπρεπε να συνεχιστούν οι αγορές […] πέραν του ήδη προκαθορισμένου πλαισίου». Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα ενδείκνυται ο τερματισμός του QE την τρέχουσα χρονιά ενώ και οι κεφαλαιαγορές, όπως λέει, φαίνεται να προσδοκούν αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο «[…] επί της αρχής δεν προεξοφλώ αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ».
Αρνητικός στις προτάσεις της Κομισιόν
Ο Jens Weidmann επέκρινε την ίδια ώρα εκ νέου τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. «Οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν δε με έπεισαν: (διότι) εντέλει δεν ενισχύονται οι δημοσιονομικοί κανόνες και ταυτόχρονα εισάγονται επιπρόσθετα στοιχεία κοινής ανάληψης χρεών στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν θωρακίζει τη νομισματική ένωση για το μέλλον […]». Ο κεντρικός τραπεζίτης τάσσεται παράλληλα κατά της βεβιασμένης ένταξης της Βουλγαρίας στη νομισματική ένωση επισημαίνοντας ότι ένα από τα διδάγματα της κρίσης είναι ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα θα πρέπει να μπορούν να αντέχουν το γεγονός ότι δεν μπορούν πλέον να ασκούν αυτόνομη νομισματική πολιτική.
Σε ερώτηση εάν ήρθε ο καιρός να αναλάβει μετά την αποχώρηση Ντράγκι τον Οκτώβριο του 2019 το ηγετικό πόστο στη Φρανκφούρτη ένας Γερμανός, ο επικεφαλής της Bundesbank απαντά ότι η συζήτηση δεν πρέπει να περιστρέφεται γύρω από εθνικότητες. «Το σημαντικό για έναν πρόεδρο της ΕΚΤ είναι να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και να είναι προσανατολισμένος στη σταθερότητα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βάιντμαν θεωρείται σήμερα ένας από τους επικρατέστερους διαδόχους του Μάριο Ντράγκι.
Φωτογραφία: AP/Jose Luis Magana