Paul De Grauwe: Ελάφρυνση χρέους για όλους... πλην της Ελλάδας

Paul De Grauwe: Ελάφρυνση χρέους για όλους... πλην της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους της παρότι ακόμη υπάρχουν διαφωνίες πάνω στο θέμα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Paul De Grauwe. “Το σίγουρο όμως είναι πως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, πλην της Ελλάδας, έχουν λάβει ελάφρυνση του χρέους από το 2015. Ίσως αυτό φανεί παράξενο σε κάποιους και γι'' αυτό χρειάζονται εξηγήσεις”, αναφέρει.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του στο voxeu.org, η ΕΚΤ προσφέρει τη δυνατότητα ελάφρυνσης χρέους σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2015 μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα εξαιρείται από το πρόγραμμα είναι καθαρά τεχνικός, καθώς η ποιότητα των κρατικών ομολόγων δεν είναι η απαιτούμενη.

Για τον γάλλο οικονομολόγο όμως το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση και μάλιστα είναι καιρός η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλυτικά αναφέρει:

“Ως μέρος της πολιτικής της “ποσοτικής χαλάρωσης”, η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης από τον Μάρτιο του 2015. Από τότε που ξεκίνησε την πολιτική αυτή, η ΕΚΤ έχει αγοράσει περίπου 645 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων. Και όπως ανακοίνωσε θα συνεχίσει να το κάνει τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Έως τότε, θα έχει αγοράσει περίπου 1,500 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων. Πρόθεση της ΕΚΤ είναι να τονώσει με χρήματα την οικονομία και κάνοντάς το, ελπίζει να αναζωογονήσει την οικονομία της Ευρωζώνης.

Δεν έχω πρόβλημα μ'' αυτό. Αντιθέτως, στηρίζω την παραπάνω πολιτική. Έχω πρόβλημα όμως με το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκλείεται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ απαγορεύει στην Ελλάδα να λάβει την ελάφρυνσης χρέους που δέχονται άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Πώς γίνεται αυτό; Όταν η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα από μια χώρα της Ευρωζώνης, είναι σαν αυτά τα ομόλογα να παύουν να υπάρχουν. Παρότι τα ομόλογα παραμένουν στον ισολογισμό της ΕΚΤ (μάλιστα, τα περισσότερα καταγράφονται στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών), παύουν να έχουν οικονομική σημασία. Τα υπουργεία Οικονομικών πληρώνουν τόκους γι'' αυτά τα ομόλογα, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν τους τόκους στο τέλος της χρονιάς. Αυτό σημαίνει πως όσο τα κρατικά ομόλογα μένουν στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών, οι κυβερνήσεις δεν πληρώνουν πια τόκους”.

Στον πίνακα φαίνεται η έκταση της ελάφρυνσης χρέους των χωρών της Ευρωζώνης:

Πηγή: ΕΚΤ

Όπως τονίζει ο Paul De Grauwe, η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης λόγω του ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας της ΕΚΤ. Για τον οικονομολόγο όμως αυτό αποτελεί παράδοξο, καθώς με το πρόγραμμα, τα "ποιοτικά" ομόλογα θα πεταχτούν ενώ τα "μη ποιοτικά" θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Καταλήγει λέγοντας πως το πρόβλημα για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE δεν είναι τεχνικό αλλά αποτελεί ζήτημα πολιτικής βούλησης, καθώς υπάρχει πολιτική απόφαση που στόχο έχει να τιμωρήσει μια χώρα επειδή δε συμμορφώθηκε.