Πενήντα δισ. φόροι στον πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό της κρίσης

Πενήντα δισ. φόροι στον πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό της κρίσης

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το 2017 η ελληνική οικονομία καλείται να πετύχει τον τετραγωνισμό του κύκλου. Σε μια χρονιά που το σαμάρι νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα φορτωθεί με νέα φορολογικά βάρη και περικοπές 2,5 δισ. ευρώ, ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προβλέπει ότι η οικονομία θα βρει τις δυνάμεις όχι μόνο να επιστρέψει σε ανάπτυξη, αλλά να καταγράψει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από το 2008 (+2,7%) και παράλληλα να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα άνω  3,5 δις. ευρώ ή 1,9-2% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός κατατίθεται σήμερα στις έξι το απόγευμα στη Βουλή, και όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχους θα περιλαμβάνει και ένα έξτρα ποσό για κοινωνική πολιτική ύψους 300 εκατ. ευρώ μαζί με το ποσό για το επίδομα αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αυτού του εξαιρετικά σκληρού μείγματος πολιτικής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχει εγγράψει στο προσχέδιο κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας!

Το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής του 2017 θα προέλθει από την αύξηση της έμμεσης –κυρίως– φορολογίας και συγκεκριμένα κατά 1,46 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα από τους άμεσους. Οι αυξήσεις αφορούν σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, σταθερή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.

Ταυτόχρονα, υψηλότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και για τα εισοδήματά τους, καθώς αναπροσαρμόστηκε η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ενώ αυξήθηκαν παράλληλα και τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης. Ενδεικτικό της προτεινόμενης οικονομικής πολιτικής για το 2017 είναι το μείγμα των μέτρων. Από το σύνολό τους μόλις το 3% αφορά εξοικονομήσεις δαπανών, ενώ το 96,6% αφορά αύξηση εσόδων.

Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία για το 2017 δεν δημιουργούν αισιοδοξία ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% μπορεί να επιτευχθεί, ενώ απομένει να αποδειχθεί στην πράξη και η πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας στο 22,4% το επόμενο έτος, από 23,5% που αναμένεται να κλείσει φέτος.

Ταυτόχρονα οι προβλέψεις για την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές μπορούν να χαρακτηριστούν ως αρκετά αισιόδοξες. Και αυτό καθώς το εισόδημα των πολιτών θα είναι μειωμένο σε σχέση με το τρέχον έτος συνεπεία όχι μόνο των φορολογικών μέτρων αλλά και των νέων ασφαλιστικών εισφορών που τίθενται σε ισχύ από τον προσεχή Ιανουάριο.

Και οι προβλέψεις αυτές γίνονται τη στιγμή που το κράτος χρωστά στις επιχειρήσεις περί τα 9 δις. ευρώ (μαζί με τις μη εκκαθαρισμένες αιτήσεις επιστροφών) ενώ οι πολίτες αφήνουν απλήρωτους φόρους ύψους ένα δις. ευρώ το μήνα, τα λουκέτα στην αγορά αυξάνονται, επιχειρήσεις αλλάζουν έδρα αναζητώντας καλύτερη τύχη στην αγορά των Βαλκανίων.

Με βάση τα ανωτέρω η επίτευξη του στόχου των φορολογικών εσόδων ύψους 50 δις. ευρώ  εξαρτάται από παράγοντες, όπως η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης, η άνοδος των λιανικών τιμών, η άνοδος της απασχόλησης, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος κλπ.

Μόνο στην περίπτωση που οι προβλέψεις του προϋπολογισμού επιτευχθούν  θα υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες είσπραξης των παραπάνω φόρων. Αλλά όλες οι εκθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο δίμηνο καθώς και οι εκτιμήσεις ξένων οίκων και τραπεζών, δημιουργούν επιφυλάξεις τόσο για το ύψος της ανόδου του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης, όσο και για την άνοδο των τιμών και της απασχόλησης.

Διαβάστε ακόμα: - Έκρηξη φόρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ και το 2017