Το 2021 ήταν μία χρονιά γεμάτη ρεκόρ για τα διεθνή χρηματιστήρια, ειδικά στον τομέα της εισόδου νέων επιχειρήσεων του τεχνολογικού κλάδου. Νέες εισαγωγές όπως της Rivian, και Coinbase, κυριολεκτικά έσπασαν τα ταμεία και χάρισαν μεγάλα κέρδη στους επενδυτές που αγόρασαν στις αρχικές δημόσιες εγγραφές.
Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν το 2022 θα μοιάσει στο 2021, ήδη όμως περιμένουμε αρκετές εταιρείες που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως η Reddit, η Mobileye και όχι μόνο.
Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian (RIVN NASDAQ), το κρυπτοχρηματιστήριο Coinbase (COIN NASDAQ), η βραζιλιάνικη ψηφιακή τράπεζα Nubank (NU NYSE), η νοτιοκορεάτικη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Coupang (CPNG NYSE) είναι μερικές μόνο από τις πάρα πολλές εταιρείες του τεχνολογικού τομέα που μπήκαν κατά τη διάρκεια του 2021 στα αμερικανικά χρηματιστήρια και χάρισαν (τουλάχιστον για ένα διάστημα) σημαντικά κέρδη στους μετόχους τους.
Το αν το 2022 θα ζήσουμε κάτι παρόμοιο είναι πολύ νωρίς να το πούμε και θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη κατάσταση των χρηματιστηριακών αγορών και τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Προς το παρόν όμως, και σύμφωνα με ό,τι διαβάζουμε στον διεθνή οικονομικό και τεχνολογικό Τύπο, πολλές ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις με αντικείμενο σχετικό με την τεχνολογία ετοιμάζουν την είσοδό τους στο χρηματιστήριο.
Η Reddit είναι μία εταιρεία πολύ γνωστή εδώ και χρόνια. Η πλατφόρμα της φιλοξενεί εκατομμύρια χρήστες που μέσα σε θεματικές ομάδες ανταλλάσσουν τις απόψεις τους. Έγινε ακόμα πιο στις αρχές του 2021, όταν μέσα από την ομάδα της με το όνομα WallStreetBets, οργανώθηκε η έφοδος των μικροεπενδυτών που κατατρόπωσαν τους επαγγελματίες διαχειριστές που είχαν ποντάρει εναντίον μετοχών εταιρειών όπως η Gamestop και η AMC.
Η Reddit ξεκίνησε, τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, τις διαδικασίες για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την οικονομική κατάσταση και την αξία της. Πολλά περισσότερα θα μάθουμε όταν προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση της Reddit ελπίζει πως η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας θα ξεπεράσει τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια όταν φθάσει η στιγμή της εισαγωγής της.
Αδύνατον να πούμε αν αυτό είναι εφικτό ή όχι, γνωρίζουμε μόνο πως όταν έγινε η έφοδος των μικροεπενδυτών, οι χρήστες της Reddit έφθαναν περίπου τα πενήντα εκατομμύρια. Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο αριθμός τους αυξήθηκε μετά τη δημοσιότητα που πήρε η εταιρεία στις αρχές του 2021.
Η εισαγωγή της Reddit στο χρηματιστήριο, αν τελικά προχωρήσει, θα έχει λογικά πολύ ενδιαφέρον, προς το παρόν όμως παραμένει μία μάλλον μυστηριώδης περίπτωση με την οποία θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε περισσότερο όταν μάθουμε και κάτι πιο ουσιαστικό για αυτήν.
Για τη Mobileye, ξέρουμε πολύ περισσότερα πράγματα, αφού από το 2014 μέχρι το 2017 ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Έχει ιδρυθεί στο Ισραήλ, ασχολείται με τα συστήματα αυτόνομης κίνησης οχημάτων και εξαγοράστηκε το 2017, έναντι περίπου δεκαπέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη μεγάλη εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών Intel (INTC NASDAQ), η οποία αποφάσισε τώρα να διαθέσει ένα μέρος της συμμετοχής της στη Mobileye μέσω της εισαγωγής των μετοχών της σε κάποιο χρηματιστήριο.
Παράγει μικροεπεξεργαστές και λογισμικό που δουλεύουν μαζί με αισθητήρες διαφόρων τύπων. Οι αισθητήρες λαμβάνουν διάφορα σήματα, οπτικά, ακουστικά, θερμικά κ.α. και μέσω του λογισμικού και των μικροεπεξεργαστών ενημερώνουν τον οδηγό ενός οχήματος για το τι γίνεται στον δρόμο και γύρω του.
Στην πραγματικότητα, τα συστήματα της Mobileye, όπως και των ανταγωνιστριών της, αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες «αρμοδιότητες» σχετικά με την οδήγηση του οχήματος, αρχικά απαλλάσσοντας τον οδηγό από ορισμένα καθήκοντα, με απώτερο στόχο να μπορούν κάποια στιγμή να τον υποκαταστήσουν πλήρως.
Η εταιρεία κατέχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς οπτικών συστημάτων υποβοήθησης οδηγών και έχει δοκιμάσει τα συστήματά της σε ταξί που κινούνται αυτόνομα σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Έχει πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια από τα συστήματά της σε πάνω από τριάντα αυτοκινητοβιομηχανίες ανά τον κόσμο και ετοιμάζεται, μέσα στο 2022, να αρχίσει την πειραματική λειτουργία ενός δικού της οχήματος που θα λειτουργεί σαν ταξί και θα κινείται χωρίς την παρέμβαση οδηγού, στο Μόναχο και το Τελ Αβίβ.
Ο κύκλος εργασιών της δεν είναι ακριβώς γνωστός, ξέρουμε όμως πως το τελευταίο τρίμηνο ήταν κοντά στα 326 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η οργανική κερδοφορία διπλασιάστηκε και έφθασε τα 105 εκατομμύρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wall Street Journal, η χρηματιστηριακή αξία της Mobileye θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια με την είσοδό της στο χρηματιστήριο.
Η Intel δεν σκοπεύει να αφήσει τον έλεγχο της εταιρείας, αλλά υποστηρίζει πως με την είσοδό της στο χρηματιστήριο θα αποτυπωθεί με πιο σωστό τρόπο η πρόοδος που έχει επιτύχει η Mobileye τα τελευταία χρόνια.
Η εισαγωγή της Mobileye αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, αφού ο τομέας δραστηριοποίησής της έχει πολύ μέλλον μπροστά του, και ίσως βελτιώσει και την εικόνα της Intel, η οποία έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια βιομηχανία μικροεπεξεργαστών.
Η Chime είναι μία εταιρεία τύπου fintech, παρέχει δηλαδή υπηρεσίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα χρησιμοποιώντας πρωτοπόρες τεχνολογικές μεθόδους. Η ίδια η εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να μπει στο χρηματιστήριο, αλλά δημοσίευμα του Forbes πριν τρεις μήνες υποστήριξε πως η Chime σχεδιάζει να μπει στο χρηματιστήριο μέχρι τις αρχές του δεύτερου τρίμηνου του 2022.
Προσφέρει στους πελάτες της τρεχούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς μηνιαία έξοδα, χωρίς χρεώσεις για τυχόν υπεραναλήψεις και χωρίς ελάχιστο απαιτούμενο ύψος. Η εταιρεία αυτοπαρουσιάζεται ως μία φιλική προς τον καταναλωτή εναλλακτική λύση, έχει όμως «βρει τον μπελά της» με τις αρχές της πολιτείας της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, όπου κυρίως δραστηριοποιείται.
Οι αρχές δεν χάρηκαν καθόλου όταν η Chime χρησιμοποίησε για την ίδια την λέξη «τράπεζα», αφού στην πραγματικότητα οι λογαριασμοί των πελατών της τηρούνται σε άλλες «παραδοσιακές» τράπεζες.
Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός πως υπάρχουν αρκετά παράπονα πελατών που υποστηρίζουν πως μερικές φορές δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, η εταιρεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Forbes, ελπίζει πως οι επενδυτές θα την αποτιμήσουν κοντά στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της δεν είναι ακόμα γνωστός αλλά εκτιμάται πως είναι της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και πως πρέπει να επιτυγχάνει οριακά κερδοφόρο αποτέλεσμα.
Οι τρεις εταιρείες που μόλις είδαμε δεν είναι βέβαια οι μόνες που σκέφτονται ή έχουν ήδη αποφασίσει να εισαχθούν στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες τεχνολογικές επιχειρήσεις για τις οποίες κυκλοφορούν σχετικές πληροφορίες στον διεθνή Τύπο, και σύντομα ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε να δούμε μερικές από αυτές.
Αν κρίνουμε πάντως από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες και εκτιμήσεις για το πως περιμένουν οι διοικήσεις των εταιρειών να τις αποτιμήσουν οι επενδυτές, μας φαίνεται πως εκτιμούν, ή ελπίζουν, πως το 2022 θα είναι το ίδιο επιτυχημένο με το 2021, τουλάχιστον στον τομέα της εισόδου νέων επιχειρήσεων στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Μόνον έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε αυτές τις αποτιμήσεις.