Περιορίστηκαν οι ζημιές - Μείωση εσόδων 17,2% τον Απρίλιο
Προϋπολογισμός

Περιορίστηκαν οι ζημιές - Μείωση εσόδων 17,2% τον Απρίλιο

Απώλειες ύψους 1,3 δισ. ευρώ καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα στο πρώτο τετράμηνο του έτους , ενώ μόνο τον Απρίλιο η υστέρηση εσόδων περιορίστηκε στο 17,2% (από 35% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις) έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι καθαρές εισπράξεις ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,4 δισ. ευρώ με την τελευταία μέρα του μήνα να μπαίνουν στα ταμεία του δημοσίου 705 εκατ. ευρώ όταν ο στόχος προέβλεπε την είσπραξη περίπου 354 εκατ. ευρώ.

Η έκπτωση 25% στις φορολογικές υποχρεώσεις και στον ΦΠΑ (μέσω συμψηφισμού) περιόρισε τις ζημιές αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι εκπτώσεις τελείωσαν όπως επίσης και της έκπτωσης 40% στα ενοίκια.

Συγκεκριμένα, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι «οι εκπτώσεις τελείωσαν τον Απρίλιο», και οι όποιες ενισχύσεις θα γίνουν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται ότι θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας με διάθεση 1 ακόμα δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία από την εκκαθάριση των αιτήσεων προκύπτει ότι στην πρώτη φάση επιλέξιμες είναι περίπου 72.000, στις οποίες αναλογούν 840 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε πως καταγράφεται υπέρβαση της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις δαπάνες στο  πρώτο τετράμηνο, παρά το γεγονός ότι μόνο τα επιδόματα των 800 ευρώ τα οποία πληρώθηκαν τον Απρίλιο ήταν 1,5 δισ. ευρώ. Στο τετράμηνο, οι δαπάνες έφτασαν τα 18,172 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 17,108.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, «τα καθαρά φορολογικά έσοδα του Απριλίου μειώθηκαν, σε σχέση με τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού, από τα 3.428 εκατ. στα 2.840 εκατ. ευρώ. δηλαδή, κατά 17,2%. Η μείωση αυτή είναι απρόσμενα χαμηλή, με δεδομένο ότι το Μάρτιο είχε ξεκινήσει το κλείσιμο της οικονομίας, ενώ ίσχυαν και οι φορολογικές αναστολές.

Είναι σαφές ότι το κίνητρο που δώσαμε στον ΦΠΑ, αλλά προπαντός η εμπεδωμένη κουλτούρα πληρωμών  είχαν θετική επίπτωση στα έσοδα του Απριλίου, όπως και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν την πραγματική οικονομία (π.χ. τα θετικά στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα). 

Τα ικανοποιητικά στοιχεία του Απριλίου δεν πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό, αφού από πλευράς φορολογικών εσόδων οι συνέπειες του lock-down θα μεγιστοποιηθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς στα φορολογικά έσοδα υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ όσων συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία και των επιπτώσεων στα φορολογικά έσοδα».