Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε στο επόμενο βήμα στην υπόθεση των κατασκευαστικών εταιρειών. Απέστειλε τις πολυσέλιδες αρχικές εισηγήσεις της στις εταιρείες που βρίσκονται υπό έρευνα, βήμα το οποίο είναι αναγκαίο στην όλη διαδικασία ώστε να καταλήξει στο σχετικό πόρισμά της.
Πρόκειται για περισσότερες από 60 εταιρείες, ξένες κι ελληνικές. Όπως προκύπτει από τον αριθμό των εταιρειών που ελέγχονται, η υπόθεση αφορά όλες τις εταιρείες που έχουν αναλάβει δημόσια έργα στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται σε αυτές να προστεθούν κι άλλες κατά την εξέλιξη της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού με αποτέλεσμα ο αριθμός να εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αυξηθεί στις 100.
Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης η οποία δεν είναι δεσμευτική, θα ακολουθήσει ακροαματική διαδικασία και εν συνεχεία σύγκληση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού που θα εκδώσει απόφαση. Από την αρχή της υπόθεσης το 2013, οι τεχνικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι το νομοθετικό πλαίσιο περί δημοσίων συμβάσεων προτρέπει ή και επιβάλλει συνειδητά συνεργασίες και κοινοπραξίες, επομένως και επαφές, μεταξύ των εταιρειών. Αυτές οι πρακτικές, όμως, θα μπορούσαν να θεωρηθούν την ίδια στιγμή παραβιάσεις του δίκαιου περί ανταγωνισμού, γεγονός που προκαλεί σύγχυση. Δημιουργεί εύλογα ερωτήματα λ.χ πως μπορεί να υπάρχει θέμα οριζόντιας σύμπραξης όταν ουσιαστικά εμπλέκονται 60 εταιρείες.
Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού η αντίφαση ανάμεσα στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού και σ' αυτήν που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έχει διαπιστωθεί στον ίδιο κλάδο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου αντιμετωπίσθηκε με νομοθετικές ρυθμίσεις.
Β. Γεώργας