Αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν ξανά σήμερα πιέσεις στην Κίνα να μειώσει τα εμπόδια για τις ξένες επιχειρήσεις στη χώρα, τονίζοντας ότι έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες, λόγω του πιο πολύπλοκου ρυθμιστικού περιβάλλοντός της, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Άλλο δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, θεωρούν ότι το περιβάλλον λειτουργίας τους γίνεται πιο «εχθρικό». Αντίστοιχη ήταν η διαπίστωση και από έρευνα που έγινε τον Ιανουάριο μεταξύ αμερικανικών επιχειρήσεων στην Κίνα.
Αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διαμαρτυρηθεί για νέες ρυθμίσεις της Κίνας που ευνοούν, όπως λένε, τις κινεζικές εταιρίες και καθιστούν δυσκολότερη τη λειτουργία τους στην Κίνα, μεταδίδει το Reuters. «Οι ανησυχίες για το επενδυτικό κλίμα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τις ξένες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν ένα πιο πολύπλοκο ρυθμιστικό περιβάλλον και να αμφιβάλλουν αν είναι καλοδεχούμενες στην Κίνα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, σε Κινέζους και Αμερικανούς επιχειρηματίες και αξιωματούχους.
«Οι κυβερνήσεις μας έχουν την ευθύνη να ενισχύσουν τις συνθήκες που διευκολύνουν τη συνέχεια και την αύξηση των επενδύσεων, του εμπορίου και της εμπορικής συνεργασίας», πρόσθεσε ο Λιου κατά τη δεύτερη ημέρα των συζητήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών στο Πεκίνο. «Αυτό σημαίνει», συνέχισε ο Λιου, «την εφαρμογή πολιτικών που ενθαρρύνουν τον υγιή ανταγωνισμό, διασφαλίζουν την προβλεψιμότητα και διαφάνεια στην άσκηση της πολιτικής και τη ρυθμιστική διαδικασία, προστατεύουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και αίρουν τα διακριτικά εμπόδια στις επενδύσεις. Οι πολιτικές αυτές είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η Κίνα επιδιώκει να κτίσει στην οικονομική της πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών».
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι καθώς οι δύο χώρες γίνονται πιο αλληλοεξαρτούμενες στην επιδίωξη κοινής ευημερίας, έχουν περισσότερο συμφέρον να διατηρήσουν τις οικονομικές σχέσεις τους σταθερές. «Επομένως, πρέπει να εργασθούμε στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, της βεβαιότητας και των κανόνων», δήλωσε ο Κέρι, προσθέτοντας ότι η βεβαιότητα είναι κρίσιμης σημασίας για τις επιχειρήσεις. Από την πλευρά του, ο Σύμβουλος του Κινεζικού Κράτους Γιανγκ Τζιεντσί δήλωσε ότι η Κίνα εργάζεται για το άνοιγμα των αγορών της και ανέφερε ως παράδειγμα τις συζητήσεις για μία διμερή επενδυτική συμφωνία (με τις ΗΠΑ).
Στην ετήσια έρευνά του για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα, που εκπροσωπεί πάνω από 1.600 ευρωπαϊκές εταιρίες εγκατεστημένες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, διαπίστωσε ότι το περιβάλλον είναι «όλο και πιο εχθρικό» έναντι των ξένων εταιριών και «μόνιμα μεροληπτικό» υπέρ των εγχώριων εταιριών. Η απαισιοδοξία μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιριών που λειτουργούν στην Κίνα έφθασε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, αναφέρει το Επιμελητήριο, με το 31% των ερωτηθέντων να βλέπουν ζοφερές τις προοπτικές κερδοφορίας έναντι 23% το 2015, ενώ το 70% δήλωσαν ότι αισθάνονταν λιγότερο καλοδεχούμενοι στην Κίνα από τα προηγούμενα χρόνια έναντι 63% το 2015.
Τα αποτελέσματα είναι αντίστοιχα με αυτά έρευνας που έκανε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα τον Ιανουάριο, από την οποία προέκυψε ότι το 77% των εταιριών θεωρούσαν ότι ήταν λιγότερο καλοδεχούμενες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ