Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε πάνω από 50 οικονομολόγους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Πολλοί απ' αυτούς δήλωσαν πως η τράπεζα δεν μπορεί να υπαναχωρήσει τώρα αφού έχει δώσει ξεκάθαρες ενδείξεις για τις προθέσεις της τον τελευταίο μήνα.
Υπάρχουν εκτιμήσεις για περισσότερα κίνητρα από την ΕΚΤ από τότε που ο Mario Draghi σημείωσε τον Οκτώβριο πως το ΔΣ θα αναλάμβανε δράση σε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητο να αυξήσει τον πληθωρισμό στο 2%.
Η επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα γίνει την 3η Δεκεμβρίου, ενώ περίπου δύο εβδομάδες αργότερα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, κατά την οποία η Federal Reserve αναμένεται αντιθέτως να αυξήσει τα επιτόκια από τα μηδενικά τους επίπεδα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.
Το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων έχει αποτιμηθεί ήδη από τις αγορές και γι' αυτό το λόγο το ευρώ έχει αποδυναμωθεί πάνω από 6% σε σχέση με το δολάριο.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 0,1% τον προηγούμενο μήνα κι ένας σημαντικός δείκτης ενδυναμώνεται τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 50 οικονομολόγοι αυτή την εβδομάδα, οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι υπάρχουν 80% πιθανότητες η ΕΚΤ να ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση την επόμενη Πέμπτη – περίπου το ίδιο αποτέλεσμα που είχαν και οι δύο προηγούμενες δημοσκοπήσεις.
Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,30% από το -0,20% που είναι σήμερα. Επιπλέον, αναμένουν η ΕΚΤ να αυξήσει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 75 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ σήμερα, ή να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016, ή να προχωρήσει σε ένα συνδυασμό των δύο αυτών επιλογών.
Βέβαια, δε συμφωνούν όλοι με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Τη Δευτέρα, η Sabine Lautenschlaeger, κεντρικό μέλος της ομάδας που σχεδιάζει την πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε πως η ολοένα και πιο χαλαρή νομισματική πολιτική έχει τα όριά της και προέβλεψε πως θα έχει μειωμένο αντίκτυπο, μελλοντικά, στην εκτύπωση χρήματος. Την άποψή της στηρίζουν και κλιμάκια από τη Γερμανία και ειδικότερα από το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αποτιμούν θετικά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ που βελτίωσε το δανεισμό προς τις επιχειρήσεις αλλά παράλληλα βλέπουν και τα στοιχεία που δείχνουν πως ο δανεισμός έχει μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ.