Στα 120.000 ευρώ φαίνεται πως κλείνει το deal μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για την προστασία της α'' κατοικίας, στο πλαίσιο της διάδοχης κατάστασης που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, καθώς στη χθεσινή συνάντηση με τραπεζικά στελέχη η κυβερνητική πλευρά φέρεται να υποχώρησε από τις αρχικές της θέσεις.
Η διάρκειας δύο ωρών συνάντηση των τραπεζιτών υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τους υπουργούς δεν τελεσφόρησε, καθώς οι δύο πλευρές χάθηκαν στα νούμερα και στις πολιτικές σκοπιμότητες. Υπήρξε όμως συμφωνία στο γεγονός ότι ο υφιστάμενος Νόμος Κατσέλη δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραταθεί περαιτέρω.
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η χθεσινή συζήτηση ξεκίνησε από την ανάγκη προστασίας των χαμηλής αξίας κατοικιών από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Οι τραπεζίτες πρότειναν τις 100.000 ευρώ ως αντικειμενική αξία, τα κυβερνητικά στελέχη αντιπρότειναν τις 150.000 ευρώ και ο τελικός συμβιβασμός στα 120.000 ευρώ φαινόταν πλέον εφικτός, ρεαλιστικός και προφανώς ικανοποιητικός. Αμέσως μετά η συζήτηση πέρασε σε δύο τεχνικά αλλά πολύ σημαντικά ζητήματα. Οι τραπεζίτες θεωρούσαν ότι η συζήτηση έπρεπε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα στεγαστικά κόκκινα δάνεια.
Τα κυβερνητικά στελέχη επέμειναν ότι εκλογές με μαζικούς πλειστηριασμούς και εξώσεις δεν μπορούν να γίνουν. Η προστασία της πρώτης κατοικίας έπρεπε να είναι καθολική είτε αφορούσε στεγαστικά δάνεια είτε επιχειρηματικά με εγγύηση την α'' κατοικία. Οι τράπεζες ζήτησαν σαφώς προσδιορισμένα τα όρια παρέμβασης (επιμήκυνση, κούρεμα), όχι όμως και αυτοματοποιημένα. Θα έπρεπε να υπάρχει μια αξιολόγηση της ικανότητας του δανειολήπτη «να βγάλει λεφτά από το σεντούκι» για να τακτοποιήσει την οφειλή του.
Οι επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες με σκοπό να έχουν ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ετυμηγορία των πιστωτών, αφού τα ζητήματα των τραπεζών είναι πρώτα στη λίστα των προαπαιτούμενων για αν επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, προειδοποίησε ότι «η επιστροφή των κερδών, ένα ποσό όχι αμελητέο, σχεδόν 1 δισ. ευρώ» θα βασιστεί στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup.