Του Απόστολου Σκουμπούρη
Έχοντας εδώ και δεκαετίες το... ISO των επιτυχημένων επιχειρηματικών κινήσεων – ασχέτως ευρύτερης οικονομικής συγκυρίας – και το απόλυτο DNA στο χώρο της τεχνολογίας, ο Πάνος Γερμανός, μέσω του ομίλου Olympia Group, έκανε μια ακόμη ρηξικέλευθη επιχειρηματική κίνηση.
Έναντι τεσσάρων εκατ. ευρώ, ο όμιλος Olympia απέκτησε το 80% της εταιρείας Metis Cyberspace Technology SA, η οποία είναι μια ελληνική startup που έχει εφεύρει μια παγκόσμια ναυτιλιακή πατέντα ελέγχου και «σκαναρίσματος» των πλοίων.
Μια πατέντα κατοχυρωμένη, που μέσω ενός ειδικού «μαύρου κουτιού» πάνω στο πλοίο, επιτρέπει στη ναυτιλιακή εταιρεία να έχει πλήρη άποψη για όλα όσα λαμβάνουν χώρα στο ταξίδι του εκάστοτε βαποριού της, αδιάκοπα, επί 24ωρο, όλο το έτος, σ'' οποιαδήποτε θάλασσα του πλανήτη.
Η Metis (Maritime Efficiency Through Intelligent Systems), το όνομα της οποίας παραπέμπει στην πνευματική ευστροφία και το εφευρετικό μυαλό των ομηρικών έργων, ανέπτυξε μια πρωτοπόρα τεχνολογική λύση που μπορεί να τροφοδοτεί τις ναυτιλιακές εταιρείες με απόλυτα αξιόπιστη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο από τον στόλο τους. Κατάσταση πλοίου, καύσιμα, μηχανολογικά προβλήματα, τα πάντα.
Σύμφωνα με τη στόχευση του Olympia, τα τέσσερα εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν τη διετία 2018-2019 ώστε η Metis, με έδρα την Ελλάδα να επεκτείνει τις συνεργασίες της σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει ναυτιλιακή δραστηριότητα.
Όπως τονίζει στο Liberal στέλεχος κορυφής του ομίλου Olympia, «οι συζητήσεις με τη Metis είχαν ξεκινήσει από το δεύτερο μισό του 2017 και τελεσφόρησαν πρόσφατα, ενώ πλέον το κέντρο ερευνών της εταιρείας θα μεταφερθεί στην έδρα της SoftOne στην Καλλιθέα». Η τελευταία είναι η έτερη υψηλής τεχνολογίας εταιρεία του ομίλου Olympia που έχει ήδη τη δική της διαδρομή με τις τεχνολογίες τους να «παντρεύονται».
Η Metis ανέπτυξε το Metis WIC (Wireless Intelligent Collector), μια έξυπνη συσκευή με επαρκή ισχύ επεξεργασίας για τη συλλογή και ανάλυση αναλογικών και ψηφιακών σημάτων και μεταδίδει τα αποτελέσματα μέσω ενός ισχυρού ασύρματου δικτύου. Παρακολουθεί, μετράει, διαγνώσκει και συμβουλεύει για διάφορες πτυχές της διαχείρισης επιδόσεων των πλοίων.
Πρόκειται για το... μαύρο κουτί WIC, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο πλοίο οπουδήποτε στον κόσμο και έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πρώτα δεδομένα και στη συνέχεια να τα διαβιβάζει. Η διαφορά του με το... μαύρο κουτί των αεροπλάνων, είναι ότι «μιλάει» και δίνει πληροφορίες, πριν την... πτώση, όταν είναι εν κινήσει το πλοίο!
Η συσκευή Metis WIC συνδέεται με τον εξοπλισμό πλοήγησης (όπως γυροσκόπιο, GPS, speedlog, echosounder, ανεμόμετρο, AIS κ.λπ.), με τα συστήματα φόρτωσης/εκφόρτωσης, τις κύριες μηχανές, τις ηλεκτρογεννήτριες, τον λέβητα, τους ροομέτρες καυσίμου κ.λπ. και παρακολουθεί, μετρά, εκτιμά, προβλέπει και ενημερώνει για διάφορες πτυχές της διαχείρισης πλοίων.
Αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται στο κεντρικό σύστημα της Metis Cloud, οπότε κωδικοποιούνται, γκρουπάρονται και μεταφέρονται στους αρμόδιους επιβλέποντες στα κεντρικά γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας.
Η ίδρυση, οι στόχοι και η συνέχεια
Η Metis ιδρύθηκε από εφτά εξειδικευμένους Έλληνες επιστήμονες – μηχανικούς οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν πρότερη ναυτιλιακή εμπειρία και συμμετοχή σε σημαντικά ερευνητικά projects. Η εταιρεία ιδρύθηκε στα τέλη του 2016 και ξεκίνησε από τις αρχές του 2017. Επικεφαλής είναι ο κ. Mιχάλης Kωνσταντινίδης, μηχανολόγος μηχανικός με 25χρονη διαδρομή σε κορυφαίους ομίλους και με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία για τον ναυτιλιακό τομέα.
Η ιδέα για τη σύσταση της Metis ξεκίνησε από την επιθυμία αυτής της ομάδας επιστημόνων και μηχανικών να δημιουργήσει μία καινοτόμα τεχνολογική λύση, η οποία θα φέρει την επανάσταση στον κλάδο της ναυτιλίας, όπου η Ελλάδα είναι κυρίαρχη δύναμη στον πλανήτη.
Η λύση της Metis θέτει ουσιαστικά, με απλό τρόπο, την Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της ναυτιλίας, παρακολουθώντας ακατάπαυστα δεκάδες παραμέτρους του πλοίου, με στόχο να αποτελεί στην πράξη έναν «προσωπικό βοηθό» (Virtual Digital Assistant) στην υπηρεσία, τόσο της ναυτιλιακής αλλά και του πληρώματος του πλοίου.
Το σύστημα της Metis, αξιοποιώντας τεχνολογίες Tεχνητής Nοημοσύνης και Learning Machines καθώς τα ασύρματα δίκτυα (Wireless Networks), «γκρουπάρει» ένα πακέτο δεδομένων απόλυτα προσαρμοσμένο στον τομέα της ναυτιλίας, έτσι ώστε οι τεχνικές διευθύνσεις των ναυτιλιακών επιχειρήσεων να παρακολουθούν σε real time την κατάσταση και τη λειτουργία ενός πλοίου!
Η Metis ενισχύεται συνεχώς από έμπειρους μηχανικούς με ισχυρό εκπαιδευτικό υπόβαθρο και γνώση. Σήμερα απασχολεί σήμερα 22 στελέχη εξαιρετικά υψηλής εξειδίκευσης, ενώ μέσα στο 2018 το δυναμικό θα ενισχυθεί και θα φτάσει τα 35 άτομα.
Τα πλοία αποτελούν κινούμενες βιομηχανίες στην ουσία και τεράστια οικονομικά μεγέθη, ενώ είναι και μέρος ενός συστήματος που πρέπει να φροντίζει για το περιβάλλον, τις διεθνείς διατάξεις, την τρομοκρατία κ.ο.κ. Παράλληλα, υπάρχει και το αβυσσαλέο κυνήγι καλύτερων οικονομικών επιδόσεων, που είναι και ο καταλύτης, τελικά.
Παρά τον μόλις ένα χρόνο ζωής της Metis, έχει καταφέρει να κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση, συγκεντρώνοντας ήδη ένα ευρύ πελατολόγιο, όπου δίνουν το «παρών» πολλοί ισχυροί ελληνικοί, αλλά και ξένοι ναυτιλιακοί όμιλοι.