Σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου και να αυξήσει τη δημοτικότητα του, προχώρησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro με την απόφασή του για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, σύμφωνα με αναλυτές γεωπολιτικών ινστιτούτων.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έδωσε εντολή «για την αναχρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση του συνόλου των μελλοντικών πληρωμών προς το εξωτερικό», και ανακοίνωσε ότι η καταβολή 1,1 δισ. δολαρίων για ένα ομόλογο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA που έληξε την προηγούμενη βδομάδα είναι η τελευταία που θα γίνει με τους σημερινούς όρους.
Έτσι και παρά το γεγονός ότι δεν κήρυξε επισήμως στάση πληρωμών, ο Maduro άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση της χώρας του με τους πιστωτές της και, ενδεχομένως, δρομολόγησε εξελίξεις και στο εσωτερικό. Εξάλλου, η συγκυρία που επέλεξε δεν είναι τυχαία, καθώς το 2018 είναι έτος προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, ενώ στη διάρκειά του η κυβέρνησή της είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει ποσό της τάξης των 9-11 δισ. δολαρίων για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της από το εξωτερικό.
Ωστόσο μια επιτυχημένη αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται απίθανο να συμβεί αυτή τη στιγμή, δεδομένης μιας σειράς κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος. Η ανακοίνωση εγείρει επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει.
«Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα», σημειώνει η Risa Grais-Targow, διευθύντρια του λατινοαμερικάνικου τμήματος της Eurasia Group. «Νομίζω ότι το βλέμμα τους είναι στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους».
Με την αναδιάρθρωση, ο Maduro μπορεί να βγάλ3ει πολιτική υπεραξία και να εξασφαλίσει τη θέση του ως ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη χώρα, δήλωσε ο Reggie Thompson, αναλυτής της Λατινικής Αμερικής στη Stratfor. «Ο Maduro και οι σύμμαχοί του θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία με κάθε κόστος», δήλωσε ο Thompson.