Πωλούνται «κόκκινα» δάνεια μέσω διαδικτύου... στην Κίνα

Πωλούνται «κόκκινα» δάνεια μέσω διαδικτύου... στην Κίνα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η έντονη φημολογία αναφορικά με την εμπλοκή ξένων funds στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί μία διαδικασία που είναι πολύ σημαντική τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Στην Κίνα, ωστόσο, όπου η αγορά των «κόκκινων» δανείων έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τα NPLs πωλούνται ακόμη και στο διαδίκτυο. Μήπως, λοιπόν, θέλετε να γίνετε κι εσείς «διαχειριστής»; Στην Κίνα μπορείτε να το κάνετε ακόμη και αυτό. Βιαστείτε όμως, γιατί ο μεγαλύτερος διαχειριστής «κόκκινων» δανείων στη χώρα αποφάσισε να διαθέσει προς πώληση προβληματικά δάνεια μέσω της διαδικτυακής αγοράς Taobao της Alibaba μόνο για διάστημα 90 ημερών.

Στόχος είναι να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της Alibaba στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές τιμές στις δημοπρασίες που θα διεξαχθούν. Βέβαια δεν μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε, αφού τα μεγέθη είναι τεράστια. Οι επενδυτές θα κονταροχτυπηθούν για NPLs ύψους 8 δισ. δολαρίων!

Οι κινεζικές τράπεζες, στην προσπάθειά τους να τα ξεφορτωθούν, πωλούν πακέτα δανείων σε εταιρείες διαχείρισης στην τιμή των 30 - 35 σεντς για κάθε γουάν. Μάλιστα, οι τιμές πώλησης το 2015 έχουν υποχωρήσει σε σύγκριση με το 2014, όταν διαμορφώνονταν στα 40-50 σεντς.

Μικρό το κακό το 3,7% των NPLs, αλλά όχι για την Κίνα

Όμως η αγορά των «κόκκινων» δανείων στην Κίνα είναι μία τελείως διαφορετική αγορά. Πρώτα απ'' όλα είναι τεράστια, αν και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων δεν ξεπερνά το 3,7%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στην Κίνα όχι μία, ούτε δύο αλλά 18 εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις της KPMG, ο αριθμός των distressed funds που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια θα αυξηθεί στα 31.

Βέβαια, όταν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ένα τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται στο 3,7%, τότε μάλλον η συγκεκριμένη αγορά δεν αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους και δεν προκαλεί ανησυχία. Όχι όμως όταν πρόκειται για την Κίνα. Και αυτό γιατί η κινεζική δεν είναι μία οποιαδήποτε οικονομία, αλλά αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ολόκληρου της παγκόσμιας οικονομίας. Άρα. Η παραμικρή υποψία αναταραχής έχει αρνητικό αντίκτυπο. Αυτό το είδαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τα στοιχεία για τα κινεζικά εργοστάσια προκάλεσαν σεισμό στις παγκόσμιες αγορές.

Σε ο,τι αφορά τον όγκο των «κόκκινων» δανείων, αυτός διαμορφώθηκε στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2015 στα 2,81 τρισ. γουάν (427 δισ. δολάρια), αποτελώντας το 3,7% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού. Σε αυτά, λαμβάνονται υπόψη και τα δάνεια που οι κινεζικές τράπεζες «καθυστερούν» να χαρακτηρίσουν «κόκκινα», λόγος για τον οποίο έχουν δεχτεί έντονη κριτική.

Την ανιούσα

Το σημαντικό όμως δεν είναι το ποσό αλλά το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερδιπλασιάστηκαν μέσα στο έτος, σε άλλη μία ένδειξη επιδείνωσης των συνθηκών στην κινεζική οικονομία. Σύμφωνα με ξένα μέσα, στο τέλος του 2015 τα «κόκκινα» δάνεια των εμπορικών τραπεζών αυξήθηκαν για 17ο διαδοχικό τρίμηνο.

Εκτιμήσεις αναλυτών της KPMG ανέφεραν ότι το φαινόμενο των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο 2016, με αποτέλεσμα το παράθυρο ευκαιρίας για τα distressed funds να μην είναι ανοιχτό για πολύ ακόμη. Όμως τα πρόσφατα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα δεδομένα.

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είχε τεράστιο αντίκτυπο στα τραπεζικά κέρδη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, τα κέρδη των τραπεζών ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2,3% το 2015, έναντι του εντυπωσιακού 39,5% το 2014.