Πώς «αγγίζει» την τσέπη μας ο προϋπολογισμός του 2024
Shutterstock
Shutterstock

Πώς «αγγίζει» την τσέπη μας ο προϋπολογισμός του 2024

Η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να μην κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ή του τηλεθεατή, είναι όμως δεδομένο ότι το περιεχόμενό του θα έχει άμεση επίπτωση στο… πορτοφόλι του.

Ποιος είναι, ουσιαστικά, ο στόχος για την επόμενη χρονιά; Ύστερα από πολλά χρόνια να στηριχθεί το πραγματικό εισόδημα και να σταματήσει αφενός η απόκλιση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η οποία συνεχίζεται ήδη από το 2010 και αφετέρου το «ροκάνισμα» του πραγματικού εισοδήματος από τον πληθωρισμό.

Αυτή είναι και η βασική επιδίωξη για το 2024. Να βελτιωθούν οι συγκεκριμένοι δείκτες και να γίνει αντιληπτό από την κοινωνία το τι σημαίνει ταχύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ΕΕ, περιορισμός της φοροδιαφυγής και αύξηση των φορολογικών εσόδων χωρίς οριζόντια αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών.

Η μοναδική ουσιαστική παρέμβαση για τα εισοδήματα που είχε γίνει μέχρι τώρα ήταν η αύξηση των συντάξεων από την 1/1/2023 αλλά και η διπλή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ώστε αυτός να φτάσει στην 10η θέση της Ευρώπης μεταξύ 22 χωρών ή στη 12η θέση αν ληφθεί υπόψη και η αγοραστική δύναμη όπως είπε χθες και ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής. Τι έλειψε;

Η αύξηση στους μισθούς του δημοσίου και η γενικευμένη αναπροσαρμογή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ώστε να βελτιωθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα το μέσο εισόδημα. Την περίοδο 2020-2022 είχαμε αύξηση στο μέσο εισόδημα του εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα. Όμως αυτή έγινε με το 2ο χαμηλότερο ποσοστό της Ευρώπης και η απόκλιση συνεχίστηκε.

Στόχος είναι αυτό να αλλάξει και μάλιστα ουσιαστικά το 2024. Στον ιδιωτικό τομέα δρομολογείται πλέον το ξεπάγωμα των τριετιών και –ταυτόχρονα- η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που αυτή τη φορά θα τον φέρει πάνω από τα 800 ευρώ. Επίσης, οι αυξήσεις στο δημόσιο θα προσθέσουν 1 δισ. ευρώ στο ονομαστικό εισόδημα. Αν προστεθούν και οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις, εκτιμάται ότι η πραγματική βελτίωση του εισοδήματος θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο χωρίς να συνυπολογίζεται η μεταβολή από τις αυξήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι ιδιωτικές εταιρείες πέραν και πάνω των υποχρεωτικών μεταβολών (λόγω τριετιών και κατώτατου μισθού).

Οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων θα φέρουν περισσότερα φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία –αυτό εννοεί η κυβέρνηση αύξηση των φορολογικών εσόδων χωρίς αναπροσαρμογή των συντελεστών και αυτά θα χρηματοδοτήσουν νέα μέτρα στήριξης.

Ο ΦΠΑ στα εισιτήρια δεν θα αυξηθεί άρα η τιμή του εισιτηρίου του μετρό θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αυξηθεί σε μόνιμη βάση ενώ θεσπίζεται το επίδομα θέρμανσης και για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε.

Οι γονείς με παιδιά θα δουν αύξηση στον καθαρό μισθό τους λόγω μείωσης της παρακράτησης φόρου ενώ όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητά τους θα έχουν ελάφρυνση και από τον ΕΝΦΙΑ. Όλα αυτά θα είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Και το 2024 σηματοδοτεί και αυτή την αλλαγή: μπαίνει ένα τέλος στις έκτακτες ενισχύσεις και δρομολογούνται παρεμβάσεις οι οποίες θα ισχύσουν σε μόνιμη βάση.

Ο προϋπολογισμός του 2024 ενσωματώνει και τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα κληθούν να πληρώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Δεν θα είναι όλοι. Όσοι δήλωναν μέχρι σήμερα κέρδη άνω των 11.000 ευρώ τον χρόνο, όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν αλλά θα έχουν και ελάφρυνση λόγω του περιορισμού του τέλους επιτηδεύματος.

Εμφανιζόμενοι με εισοδήματα των 200-300 ευρώ τον μήνα, θα πληρώσουν περισσότερα. Και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν –περίπου 700 εκατ. ευρώ- θα διατεθούν και για τη χρηματοδότηση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος και για την αύξηση των δαπανών για την υγεία και για την παιδεία.