Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Να παραμείνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας παγκόσμιος πρωταθλητής στις αποδόσεις και το 2020, μέσω μίας δέσμης ενεργειών που θα θωρακίσουν την ελληνική αγορά και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της, περιμένουν από την κυβέρνηση όσοι ασχολούνται με την Λεωφόρο Αθηνών. Η S&P μπορεί αυτή την Παρασκευή να ενισχύσει το καλό κλίμα και η DBRS να συντηρήσει την επόμενη Παρασκευή την ανοδική διάθεση, όμως χρειάζεται και κάτι ακόμη.
Μετά το ναδίρ της αξιοπιστίας, τα μεγάλα σκάνδαλα όπως της Folli-Follie που στιγμάτισαν την αγορά αλλά και ένα ράλι ανακούφισης και αισιοδοξίας μετά τις ευρωεκλογές, το ελληνικό χρηματιστήριο πρέπει να αλλάξει ρότα. Οφείλει να αφήσει πίσω του την ακραία μεταβλητότητα – τουλάχιστον σε επίπεδο συχνότητας – και να σταματήσει να αποτελεί φτερό στον άνεμο κάθε φορά που πιθανές και απίθανες αφορμές ενισχύουν τη νευρικότητα.
Σε αυτό θα συμβάλλουν θεσμικές πρωτοβουλίες όπως το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της κεφαλαιαγοράς με σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την έλευση ξένων κεφαλαίων, αλλά και εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.
Από σήμερα έως και το τέλος του 2021 το Χρηματιστήριο της Αθήνας καλείται αφενός να επιστρέψει στις ανεπτυγμένες αγορές και αφετέρου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να απορροφήσει ομαλά την είσοδο μεγάλων ξένων επενδυτών μέσω της οποίας θα εκτιναχθεί η συναλλακτική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι φέτος το ΧΑ είναι πρωταθλητής διεθνώς στις αποδόσεις με +42,4% και μία αντίστοιχη πορεία το 2020 θα το έβαζε ακόμη περισσότερο στα ραντάρ των επενδυτών.
Αυτό θα γίνει και μέσω των τραπεζών, οι οποίες θα επιδιώξουν να αντλήσουν κεφάλαια έχοντας τις εξελίξεις με το μέρος τους. Οι τραπεζικές μετοχές κατάφεραν χθες να διασπάσουν ανοδικά το «ταβάνι» που μόνες τους είχαν θέσει την παραμονή των εθνικών εκλογών του Ιουλίου, καταγράφοντας νέο υψηλό έτους και νέο υψηλό… εκτός μνημονίου αφού η τελευταία φορά που ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στις 847 μονάδες ήταν στις αρχές Αυγούστου του 2018. Ο δείκτης των τραπεζών έχει «γράψει» κέρδη 92,8% μέσα στο 2019 και 37,5% από τις 16 Αυγούστου μετά το παγκόσμιο μίνι κραχ.
Αυτό που έχει αλλάξει στον τραπεζικό κλάδο είναι ότι επιτέλους οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλοι έχουν στήριξη από μία κεντρική πρωτοβουλία που τυγχάνει της έγκρισης τόσο της Κομισιόν όσο και των αγορών και βελτιώνει το κλίμα. Οι τράπεζες είναι απολύτως κρίσιμες για να δούμε ένα νέο ράλι στο ΧΑ ή μία λιγότερο απότομη αλλά μεγαλύτερη σε διάρκεια ανοδική πορεία που είναι και το ζητούμενο.
Το πρώτο βήμα αναμένεται την Παρασκευή από την Standard & Poor's, όμως στην ουσία η αναβάθμιση σε αυτό το χρονικό σημείο ενώ είναι απαραίτητη, δεν αποτελεί εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως «game changer». Καθοριστικής σημασίας θα είναι η ομαλή λειτουργία του «Ηρακλή» και ο πραγματικός απεγκλωβισμός των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια και πάνω απ' όλα η υλοποίηση ενός σχεδίου για τη ρύθμιση όλων αυτών των δανείων τα οποία μπορεί να φύγουν από τις τράπεζες αλλά θα παραμείνουν ως τεράστιο βάρος στην οικονομία.
Αν η κυβέρνηση πράξει… τα αυτονόητα και προχωρήσει με ταχύτατο ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της, τότε το 2020 όχι μόνο θα είναι έτος ανόδου αλλά δεν αποκλείεται να δούμε πράγματα που είχαμε ξεχάσει όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα στο έτους που πλησιάζει το ελληνικό δημόσιο έχει μία μεγάλη ευκαιρία να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, η οικονομία έχει μία μεγάλη ευκαιρία να δει επενδύσεις να υλοποιούνται και το ΧΑ έχει μία μοναδική ευκαιρία να περάσει τις 1.000 μονάδες.
Υπάρχουν βέβαια και οι εξωτερικοί παράγοντες. Όσο οι εστίες αβεβαιότητας παραμένουν, τόσο δυσκολεύει η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου – αλλά και της οικονομίας – αφού οι επενδυτές θα συνεχίσουν να είναι διστακτικοί να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μία χώρα που έφτασε σχετικά πρόσφατα στο χείλος του γκρεμού και μάλιστα δύο φορές.