Οι δορυφόροι αναδεικνύονται ως σημαντικά εργαλεία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής καθώς χρησιμοποιούνται για να αποκαλύψουν τις κρυμμένες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τις διεθνείς συμφωνίες.
Τα τελευταία τρία χρόνια δορυφορικές εικόνες έχουν χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσουν άγνωστες μέχρι σήμερα διαρροές μεθανίου η για να επικαιροποιήσουν τις εκτιμώμενες εκπομπές από χώρες όπως η Ρωσσία και το Τουρμενιστάν και σε μερικές περιπτώσεις έχουν πυροδοτήσει διεθνείς τριβές.
Οι αποκαλύψεις αυτές προέρχονται από ιδιωτικές εταιρείες και περιβαλλοντικούς οργανισμούς που μελετούν στοιχεία που παρέχονται από δορυφόρους διαστημικών οργανισμών. Όμως αριθμός κυβερνήσεων και ιδιωτικών εταιρειών λανσάρουν εξειδικευμένους δορυφόρους που θα ψάχνουν τον πλανήτη για αέρια του θερμοκηπίου.
Πέρα από τη χρήση τους στις τηλεπικοινωνίες και τη μετεωρολογία, οι δορυφόροι υπήρξαν χρήσιμα εργαλεία και για σκοπούς εθνικής ασφάλειας, βοηθώντας τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν την κίνηση στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων. Σήμερα ο ρόλος τους στην παρακολούθηση εκπομπών αερίων δίνει στα κράτη ένα νέο τρόπο εκμετάλλευσης της τεχνολογίας για να κουνούν το δάχτυλο σε άλλα.
Υπάρχουν χώρες που δεν αισθάνονται άνετα με τις δορυφορικές εικόνες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από αντιπάλους για να τις κατονομάσουν και να τις ντροπιάσουν για τις εκπομπές αερίων τους. Η Κίνα ιδιαίτερα έχει ξεκαθαρίσει ό,τι θέλει να ελέγχει την παρακολούθηση αυτή εντός των συνόρων της, θεωρώντας τους δορυφόρους αυτούς θέμα εθνικής ασφάλειας. Δεν αισθάνεται άνετα να παρακολουθείται από το διάστημα.
Ωστόσο, πολυεθνικές εταιρείες ήδη χρησιμοποιούν δορυφόρους για να παρακολουθούν πληθώρα πραγμάτων, από την παραγωγή χάλυβα στην Κίνα μέχρι την κινητικότητα στα εμπορικά κέντρα των αμερικανικών προαστίων, και μεγάλες εταιρείες πετρελαίου για να αποδεικνύουν τη συμμόρφωση τους με τους περιβαλλοντικούς κανόνες εκπομπών αερίων.
Η Saudi Aramco και η Εxxon Mobil είναι επενδυτές στην GHGSat μέσω της Κλιματικής Πρωτοβουλίας Εταιρειών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.
Ενα αέριο στην ανίχνευση του οποίου στοχεύουν οι δορυφόροι κλίματος είναι το μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου που διαρρέει από αγωγούς, δεξαμενές καυσίμων και φρεατοπαγίδες. Διαρροή που δύσκολα εντοπίζεται, ιδιαίτερα σε μακρινές περιοχές και σε αυταρχικές χώρες που δεν επιτρέπουν επιθεωρήσεις η υπερπτήσεις αεροσκαφών.
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι δορυφόροι αυτοί δεν θα αφήσουν κρυψώνες για τους παραβάτες.
Στη διεθνή σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκώβη τον επόμενο μήνα οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μαζί με τον ΟΗΕ, ιδιωτικές εταιρείες και τον Ευρωπαικό Οργανισμό Διαστήματος θα είναι οι υποστηρικτές της ευρύτερης χρήσης δορυφόρων για την μέτρηση της προόδου στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Οι χώρες δυσκολεύτηκαν να πιάσουν τους στόχους που έθεσαν στη Συμφωνία των Παρισίων το 2016 για τη μείωση των εκπομπών καθώς δεν υπήρξαν προβλέψεις για την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες της συμφωνίας.
Η έλευση της δορυφορικής τεχνολογίας δεν απέφυγε τις αμφισβητήσεις. Οταν η αναλυτική εταιρεία Kayrros εντόπισε μεγάλη αύξηση σε εκπομπές μεθανίου στη Ρωσία χρησιμοποιώντας στοιχεία από δορυφόρους του Ευρωπαικού Οργανισμού Διαστήματος, ο πρόεδρος Πούτιν απέκρουσε την κριτική λέγοντας πως η χώρα του θα λάνσαρε τους δικούς της δορυφόρους.
Το Πεκίνο έχει πει ότι προσπαθεί να επαληθεύσει κλιματικά στοιχεία που έχει συλλέξει ο υπόλοιπος κόσμος και λάνσαρε τον δορυφόρο TanSat το 2016 για να παρακολοθθεί τις εκπομπές άνθρακα ενώ σχεδιάζει την παραγωγή και άλλων μέχρι το 2025. Στη Γαλλία το Κέντρο Μελετών του Διαστήματος CNES μαζί με τη Βρετανία δουλεύει σε ένα πρότζεκτ παρακολούθησης του κλίματος που θα βασίζεται σε δορυφόρους, το Microcarb.
Οι δορυφόροι είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο καθώς μπορούν να καλύψουν όλο τον πλανήτη σε μερικές ημέρες. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται θα χρησιμοποιεί φασματομετρικούς φακούς για να ανιχνεύουν τη διάθλαση του φωτός του μεθανίου.