Ένα παράθυρο αισιοδοξίας για τις ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης και όπως η Ελλάδα και η Ιταλία το οποίο θα έχει θετική επίπτωση σε δανειολήπτες με σταθερά επιτόκια και στις ελληνικές τράπεζες, έχει ανοίξει μετά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Πορτογαλία.
Αν και η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι ο Ιούλιος έρχεται με την πρώτη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ μετά από χρόνια και η ίδια περιέγραψε το εργαλείο που φέρνει για ευάλωτες οικονομίες «κατά του κατακερματισμού της πολιτικής της ΕΚΤ», πολύ γενικά, ωστόσο οι εκτιμήσεις από τα λεγόμενά της και οι πληροφορίες από τα διεθνή μέσα που συνομίλησαν με συνεργάτες της, είναι πολύ ενδιαφέρουσες και ανοίγουν ένα παράθυρο για την αποφυγή μεγαλύτερης πίεσης στα ελληνικά ομόλογα.
Καθώς τα ελληνικά ομόλογα συνδέονται με τα σταθερά επιτόκια δανεισμού των τραπεζών, η χαλάρωση της πίεσης με τη βοήθεια των όπλων που φέρνει η ΕΚΤ θα επιτρέψει να αποφευχθούν οι μεγάλες πιέσεις που ήδη ήταν αντιληπτές μέχρι πριν λίγες μέρες κι έχουν τώρα μετριασθεί.
Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις (επιτόκια) των δεκαετών ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά είχαν αυξηθεί μέχρι και το 4,74% μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αλλά μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της ΕΚΤ να φέρει ένα νέο εργαλείο, «ξεφούσκωσαν» αρκετά και πλέον η απόδοση στο ελληνικό δεκαετές υποχώρησε περίπου 90 μονάδες βάσης στο 3,86%.
Αν εξομαλυνθεί η κατάσταση τα επιτόκια στα σταθερά δάνεια των τραπεζών θα αυξηθούν λιγότερο.
Δημοπρασίες της ΕΚΤ για καταθέσεις με ανταγωνιστικά επιτόκια
Ταυτόχρονα όμως κι ενώ η ΕΚΤ έχει αποσύρει το έκτακτο πρόγραμμα δημοπρασιών κεφαλαίων TLTRO που είχε φέρει με την πανδημία, θα υιοθετήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο πρόγραμμα δημοπρασιών για να «παρκάρουν» ρευστότητα οι τράπεζες με καλύτερα επιτόκια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα δημοπρασιών, θα συνοδεύσει το εργαλείο για την ενίσχυση των ευάλωτων χωρών. Θα επιτυγχάνει το στόχο της άντλησης πλεονάζουσας ρευστότητας από την αγορά λόγω των καλύτερων επιτοκίων σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες. Αλλά για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να μπορεί να ανταγωνίζεται τα επιτόκια καταθέσεων στις αγορές. Με αυτό τον τρόπο όμως ενδέχεται να βοηθήσει τις τράπεζες, να αντισταθμίσουν χαμένα έσοδα από άλλες πηγές, συνεπώς το εργαλείο αυτό βοηθάει τις τράπεζες…
Ειδικότερα για τα εργαλεία που πρόκειται να φέρει η ΕΚΤ, η κα Λαγκάρντ είπε στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ της Πορτογαλίας: «Το νέο εργαλείο θα είναι αποτελεσματικό, ενώ θα είναι ανάλογο και θα περιλαμβάνει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για να διατηρήσει το κίνητρο των χωρών-μελών για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές».
Οι όροι του εργαλείου θα είναι «ήπιοι», σύμφωνα με το Reuters. Θα προβλέπεται για παράδειγμα η συμμόρφωση με τις οικονομικές συστάσεις της Κομισιόν, με τις οποίες οι χώρες όμως, έτσι και αλλιώς πρέπει να ευθυγραμμίζονται για να παίρνουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε.
Επίσης, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί παράλληλα με την αφαίρεση ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με το Reuters, ώστε να μην αυξηθεί η συνολική ρευστότητα. Εδώ είναι και το σημείο κλειδί.
Η ΕΚΤ σκέφτεται να συνοδεύσει το νέο εργαλείο με δημοπρασίες, όπου οι τράπεζες θα μπορούν να «παρκάρουν» μετρητά παίρνοντας ένα πιο ευνοϊκό επιτόκιο από τις κανονικές καταθέσεις, αναφέρει το δημοσίευμα. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτευχθεί η ζητούμενη «αποστείρωση» του προγράμματος.
Η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα της έναρξης της επανεπένδυσης των τίτλων οι οποίοι αποκτήθηκαν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγοράς για την πανδημία (PEPP), η οποία θα πραγματοποιηθεί άμεσα αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου.
Η ίδια επανέλαβε, ότι το ΔΣ της ΕΚΤ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να μην υπάρξει αστάθεια ιδιαίτερα στις χώρες στις οποίες ασκούνται πιέσεις από την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, θα πρέπει η επανεπένδυση του ΡΕΡΡ να έχει ευελιξία. Η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία σε περίπτωση που το κόστος στο δημόσιο χρέος τους αυξηθεί.