Αποκάλυψη: ακόμη και αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 6,5% - κάτι που θα φέρει τις νέες μεικτές αποδοχές στα επίπεδα των 759 ευρώ - ο δικαιούχος θα ξεκινήσει να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αναπροσαρμοστεί η φορολογική κλίμακα και το ύψος του αφορολογήτου.
Έτσι, με μια κίνηση - την αύξηση του εισοδήματος των χαμηλότερα αμειβομένων στη χώρα - η εφορία θα αποκτήσει έως και 600.000 καινούργιους «πελάτες». Δεν θα είναι οι καλύτεροι πελάτες μιας και η μηνιαία παρακράτηση φόρου στην οποία θα υπόκεινται θα ανέρχεται στα 3-3,5 ευρώ ανά μήνα.
Όμως αυτό το ποσό θα είναι μεγαλύτερο από το μηδέν που πληρώνουν σήμερα και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ αποτυπώνει αυτό που είναι απολύτως γνωστό και ξεκάθαρο σε όσους έχουν συμμετάσχει στα οικονομικά επιτελεία: τα φορολογικά έσοδα της χώρας βασίζονται πρωτίστως στους έμμεσους φόρους και δευτερευόντως στις ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή, στους φόρους που έχουν οριζόντιους συντελεστές υπολογισμού.
Όσον αφορά στην άμεση φορολογία (αυτή που χαρακτηρίζεται και ως προοδευτική), οι επιδόσεις της χώρας παραμένουν πολύ κακές.
Όταν μια χώρα ολόκληρη δηλώνει ετήσιο εισόδημα 79 δισ. ευρώ - τη στιγμή που η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών ανεβάζει τη δαπάνη των νοικοκυριών πάνω από τα 120 δισ. ευρώ - όταν οι τέσσερις στους 10 δηλώνουν ότι βγάζουν τη χρονιά με λιγότερα από 5.000 ευρώ, όταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξαρτήτως επαγγέλματος συμβιβάζονται (στα χαρτιά) με ζημιές επί σειρά ετών ή σε μονοψήφια ποσοστά κερδοφορίας (και μάλιστα προ φόρων) προφανώς κάτι δεν πηγαίνει καλά είτε με τη στατιστική είτε με τη… χώρα.
Διεύρυνση της φορολογικής βάσης δεν μπορεί να γίνει φυσικά στην Ελλάδα μόνο με το «πάγωμα» του αφορολογήτου και των φορολογικών κλιμακίων των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Πολύ απλά διότι αυτό το μέτρο - δημοσιονομικά πολύ αποδοτικό και μάλιστα χωρίς η κυβέρνηση να χρειαστεί να κουνήσει ούτε ένα δαχτυλάκι - στρέφεται και πάλι κατά αυτών που δηλώνουν πάνω από το 70% των εισοδημάτων και φυσικά πληρώνουν και τη συντριπτική πλειοψηφία των φόρων.
Το θέμα είναι να βρεθούν λύσεις που θα «πείσουν» τους αυτοαπασχολούμενους να δηλώσουν κάτι παραπάνω ή τους πολίτες να περιορίσουν τις μαύρες αμοιβές. Δύσκολο εγχείρημα καθώς συνδέεται άμεσα και με την επιδοματική πολιτική της χώρας η οποία με τη σειρά της έχει χτιστεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.