Πώς θα «κεφαλαιοποιήσουμε» την επενδυτική βαθμίδα που μας έδωσε ο Fitch
Shutterstock
Shutterstock

Πώς θα «κεφαλαιοποιήσουμε» την επενδυτική βαθμίδα που μας έδωσε ο Fitch

Μιας αναβάθμισης, μύριες εξελίξεις έπονται. Επενδυτική βαθμίδα και από τον δεύτερο εκπρόσωπο των «big three» -δηλαδή των τριών μεγαλύτερων οίκων αξιολόγησης στον κόσμο με έδρα στις ΗΠΑ- ανεβάζει τη δυνητική ζήτηση για τα ελληνικά «χαρτιά» ακόμη και κατά 10 δισ. ευρώ ενώ αν τον Μάρτιο (ή αργότερα μέσα στο 2024) έρθει η επενδυτική βαθμίδα και από τον οίκο Moody’s, το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ.

Αυτό επιτρέπει να προγραμματιστούν πρόωρες αποπληρωμές χρέους και μέσα στο 2024 πάντοτε με στόχευση τα έντοκα γραμμάτια αλλά και τα διμερή δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης (τα λεγόμενα GLAs). Επιτρέπει επίσης το να ανοίξει η συζήτηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την αποδέσμευση των κεφαλαίων ύψους 15,8 δισ. ευρώ που «λιμνάζουν» στον κεντρικό λογαριασμό της Ελλάδας χωρίς να μπορούν να αξιοποιηθούν. Είναι τα 15,8 δισ. ευρώ του περίφημου μαξιλαριού.

Το «κομπόδεμα» που βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων  κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε η ώρα να μειωθεί. Και θα μειωθεί διότι κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 500-600 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε τόκους. Ποιο είναι το σχέδιο; Να αξιοποιηθούν αυτά τα ταμειακά διαθέσιμα για να μειωθεί περαιτέρω το χρέος (πάντοτε με προτεραιοποίηση στις κοντινές λήξεις) και να βελτιωθούν έτσι δύο βασικοί δείκτες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αγορών:

1. Η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ. Η μείωση από το 205% του ΑΕΠ το 2020 στο 142% του ΑΕΠ το 2027 ήταν βασικό επιχείρημα για να μας δώσει ο οίκος Fitch την επενδυτική βαθμίδα.

2. Το έλλειμμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Επίσης, το επικαλέστηκε ο οίκος Fitch λέγοντας ότι το έλλειμμα της Ελλάδας (1,1% του ΑΕΠ για το 2024) είναι το μισό σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών που έχουν ίδια βαθμολογία (πλέον) με την Ελλάδα δηλαδή ΒΒΒ.

Με δυνητική ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ -οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων ανά τον κόσμο ουσιαστικά πρέπει να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα με θετικές αξιολογήσεις από τους οίκους- και προοπτική περαιτέρω αύξησης όταν αναβαθμιστούμε και από τη Moody’s, ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να προγραμματίζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για το χρέος μέσα στο 2024 (κάτι που άλλωστε γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια οδηγώντας στη βράβευση του οργανισμού και του επικεφαλής της).

Μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων των διμερών δανείων λήξεως 2024 και 2025 που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου, θα κατατεθεί το σχέδιο δανεισμού για το 2024 το οποίο θα προβλέπει εκδόσεις ομολόγων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά.

Μεγάλο μέρος του προγράμματος θα υλοποιηθεί με το ξεκίνημα του νέου έτους. Άλλωστε, βοηθάει και η συγκυρία. Οι εκτιμήσεις ότι φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων, σπρώχνει πλέον τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα κάτω.

Επίσης, στον προγραμματισμό θα μπει και η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου ενώ τη συγκυρία των πολλαπλών αναβαθμίσεων, θα έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν και οι τράπεζες. Η δική τους πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα, θα φέρει δάνεια με ευνοϊκότερους όρους και για το επιχειρείν κάτι καθοριστικό για να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της επόμενης χρονιάς που είναι η αύξηση των επενδύσεων με διψήφιο ποσοστό.