Με αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής που θα αλλάξουν πολλά στο status quo που επικρατούσε επί δεκαετίες θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία όταν επιτραπεί εκ νέου το άνοιγμά τους, με στόχο την αποφυγή νέων κρουσμάτων και την προστασία πελατών και εργαζομένων.
Όπως τονίζει στο Liberal ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, «όλο το τελευταίο διάστημα είμαστε σε διαβουλεύσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προτάσεων, που θα καταθέσουμε στον ΕΟΔΥ για τη βιώσιμη επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, όταν αποφασιστεί να ανοίξουν.
Αποφάσεις ακόμη δεν έχουν παρθεί, όμως θα υπάρξουν αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής λειτουργίας τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα από όλους. Αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών στα εστιατόρια των ξενοδοχείων, τρόπος σερβιρίσματος, πρωινά, αλλάζουν εντελώς».
Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη νέων κανόνων που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την κοινωνική αποστασιοποίηση στους εκάστοτε χώρους των ξενοδοχείων, κυρίως αυτών που συγκεντρώνουν πολλούς πελάτες, όπως είναι τα εστιατόρια και τα μπαρ.
Θα υπάρχουν εκτενείς οδηγίες τήρησης συνηθειών υγιεινής απ’ όλους – πελάτες και εργαζόμενους – αποφυγή πολλαπλών επαφών αλλά και πιθανή εφαρμογή άλλων μέτρων προστασίας όπως μασκών και γαντιών κατά περίσταση.
Επίσης θα ισχύσουν νέοι κανόνες στα πρωτόκολλα απολύμανσης με τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων από εξειδικευμένες εταιρείες, ψεκασμοί και υγειονομικές επεμβάσεις στα δίκτυα νερού αλλά και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, όπως γυμναστήρια, πισίνες, γήπεδα κ.λπ. Επιπλέον θα υπάρξουν ξεχωριστοί κανόνες για το ποια θα είναι η αντιμετώπιση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτώματος κορομοϊού, δυνατότητα απομόνωσης χώρων για φιλοξενία τυχόν κρουσμάτων κ.ο.κ.
Να ισχύσουν και για το Airbnb τα πρωτόκολλα υγιεινής
Αναφορικά με το αν αυτά τα υψηλά στάνταρ και τα πρωτόκολλα υγιεινής λειτουργίας θα θεσπιστούν και για τη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb), ο κ. Βασιλικός τονίζει πως «αυτό που ζητάμε είναι να ισχύσουν ίσοι όροι σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας. Δεν μπορεί να μας απασχολεί το υγειονομικό σκέλος μόνο στα ξενοδοχεία. Δεν τα λέω τώρα, από το 2012 έχω επισημάνει ότι θα πρέπει να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες υγιεινής και στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Απλώς, τώρα λόγω κορονοϊού, η ανάγκη τέτοιων στάνταρ είναι απολύτως επιτακτική και τους λόγους τους καταλαβαίνουμε όλοι. Δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν υψηλά πρωτόκολλα μόνο για τις ξενοδοχειακές μονάδες και στο χώρο του Airbnb όχι», σημειώνει.
Κινδυνεύουν 45.000 θέσεις εργασίας – Χρειάζεται άμεση στήριξη
Μιλώντας χθες μέσω τηλεδιάσκεψης στους δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ, ο κ. Βασιλικός επισήμανε πως ολόκληρος ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, εν μέσω μηδενικής ορατότητας και πολυεπίπεδης κρίσης.
Σημείωσε πως κινδυνεύουν άμεσα 45.000 θέσεις εργασίας, καθώς ο τουρισμός είναι αυτή την ώρα στο σημείο μηδέν. Τα ξενοδοχεία εκπέμπουν SOS. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά προκειμένου να κερδίσουν το μέλλον και να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας.
Μεσοπρόθεσμα αυτό θα επιτευχθεί με το δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό στην εκπόνηση του οποίου το ΞΕΕ θα συμμετέχει με τεκμηριωμένες θέσεις. Μέχρι τότε όμως πρέπει το ξενοδοχείο να στηριχτεί σήμερα, για να παραμείνει όρθιο αύριο. Τα ελληνικά ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν απόλυτη ανάγκη άμεσης στήριξης. Έχουν απόλυτη ανάγκη από άμεσα και τολμηρά μέτρα».
Τόνισε ότι έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς δεν ξέρουμε ούτε το χρόνο επανέναρξης της τουριστικής – ξενοδοχειακής αγοράς, ούτε ποιες αεροπορικές θα πετάνε και σε ποιους προορισμούς, ούτε ποιοι tour operations θα υπάρχουν στο μέλλον. «Δεν συζητάμε με όρους κανονικότητας πλέον εδώ και καιρό» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «θα αργήσει πολύ η όποια ανάκαμψη σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και στον τουρισμό».
Επίσης σημείωσε πως «θα λάβουν χώρα ραγδαίες αλλαγές στην παγκόσμια τουριστική αγορά όλους τους επόμενους μήνες. Θα αλλάξουν τα πάντα. Άρα, όταν επαναλειτουργήσουμε, θα γίνει με νέους όρους. Θα υπάρχει υπερπροσφορά, καθώς η τουριστική αγορά θα έχει μικρύνει». Συμπλήρωσε όμως πως θα πρέπει να στηριχτούν σήμερα τα ελληνικά ξενοδοχεία – είτε λειτουργήσουν φέτος είτε όχι – ώστε να υπάρχουν και αύριο.
Αναφερόμενος στη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία συνιστά στους Ευρωπαίους να μην κλείσουν ακόμα τις θερινές διακοπές τους, ο κ. Βασιλικός τόνισε πως «είναι μια απογοητευτική δήλωση και δείχνει ξεκάθαρα ένα πράγμα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο». Και συμπλήρωσε πως το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς θα γίνει αργά, σταδιακά και βασανιστικά, οπότε καμιά ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει.
Σε κατάσταση συναγερμού όλος ο ξενοδοχειακός κλάδος
Παρουσιάζοντας έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΤΕΠ από 1-10 Απριλίου 2020 σε δείγμα 1.779 ξενοδοχείων (το 18% του κλάδου), τόνισε πως το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή ακόμη και τη χρεοκοπία! Σύμφωνα με την έρευνα, η συνολική εκτιμώμενη απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4,46 δισ. ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για έναν κλάδο που με μεγάλες ανισότητες, πολλά «κόκκινα» δάνεια και εκατοντάδες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα.
Μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46,6% πιθανή, 18,3% πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8 % (40,5 % πιθανή, 11, 3 % πολύ πιθανή).
Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,1%. Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισ. για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3,26 δισ. για τα εποχικής, ήτοι συνολική εκτιμώμενη απώλεια 4,46 δισ. ευρώ.