Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της αγοράς, τότε το βράδυ της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου η Ελλάδα θα έχει εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα από δύο εκ των τεσσάρων μεγάλων αμερικανικών οίκων αξιολόγησης, την Standard & Poor’s και την DBRS. Θα έχει εισέλθει δηλαδή και με τη βούλα στα… επενδυτικά σαλόνια καθώς η αξιολόγηση από δύο μεγάλους οίκους ξαναβάζει τα ελληνικά assets στα ραντάρ των πιο μακροπρόθεσμων επενδυτών, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν ασχολούνταν γιατί τα θεωρούσαν junk.
Η S&P δίνει από τον περασμένο Απρίλιο θετικό outlook για το ελληνικό αξιόχρεο και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι θα αναβαθμίσει σήμερα την ελληνική οικονομία από «ΒΒ+» σε «ΒΒΒ-». Με μία σημαντική υποσημείωση: ότι ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων σίγουρος για τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης.
Τι σημαίνει όμως η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία και πόσο σημαντική είναι η «ετυμηγορία» της S&P; Αρχικά, να πούμε ότι η S&P είναι ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης, δεύτερος μεγαλύτερος είναι η Moody’s και ακολουθούν Fitch και DBRS. Η S&P δεν θεωρείται – με βάση τις αξιολογήσεις του παρελθόντος – ο πιο αυστηρός οίκος γιατί αυτή την… ταμπέλα την έχει κερδίσει η Moody’s.
Το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη εξασφαλίσει το investment grade από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, η αναβάθμιση από την S&P θα αποτελέσει ένα ισχυρότερο μήνυμα προς τις αγορές και τον επενδυτικό κόσμο ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά. Πόσω μάλλον, αν λάβει κάποιος υπόψη το συνεχώς μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον, τις αβεβαιότητες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια λόγω των υψηλών επιτοκίων και την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου.
Ουσιαστικά, η αναβάθμιση του outlook από την S&P τον περασμένο Απρίλιο ήταν αυτή που… ανάγκασε και τους υπόλοιπους οίκους να επανεξετάσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φτάσαμε να αναμένουμε άλλες δύο αναβαθμίσεις, από την S&P σήμερα και από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Σε μία εποχή που οι τιμές των ομολόγων δέχονται ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να βρίσκονται σε υψηλά πολλών ετών (τιμές και αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα), η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Fitch θα επιβεβαιώσει την αυξημένη φερεγγυότητα της Ελλάδας. Το ελληνικό δημόσιο απολαμβάνει ένα από τα καλύτερα προφίλ δημοσίου χρέους παγκοσμίως, η ελληνική οικονομία τρέχει με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου και το χρέος ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά.
Γι’ αυτό το λόγο χθες, το spread μεταξύ του ελληνικού και του ιταλικού 10ετούς έφτασε στις 60 μονάδες βάσης υπέρ της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου αναφοράς απέχει μόλις 33 μ.β. από του ισπανικού 10ετούς.
Ειδικοί των αγορών επισημαίνουν μία ακόμη παράμετρο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αυτή είναι η παράλληλη σήμερα αξιολόγηση της S&P για την ιταλική οικονομία. Η Ιταλία βρίσκεται ξανά σε… κακό φεγγάρι οικονομικά, με αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να εμφανίζουν χαμηλότερες αποδόσεις και να προβλέπεται ότι μέχρι το 2028 η Ελλάδα θα έχει καταφέρει, συνεχίζοντας με ανάπτυξη αλλά και τη δημοσιονομική στρατηγική της σύνεσης, να μειώσει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ χαμηλότερα από της Ιταλίας.
Η S&P αξιολογεί με «ΒΒΒ» το ιταλικό αξιόχρεος, δύο σκαλοπάτια πάνω από το junk. Ενώ θεωρείται ακραίο να προχωρήσει σε διπλή υποβάθμιση, ακόμη και μία απλή υποβάθμιση ή υποβάθμιση του outlook από «σταθερό» σε «αρνητικό» θα είχε αρνητική επίδραση στις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Θα αποτελούσε επίσης προμήνυμα για την ετυμηγορία της Moody’ s μέσα στο Νοέμβριο, τότε που κατά πάσα πιθανότητα η Ιταλία θα χάσει το investment grade.