Με σκεπτικισμό υποδέχθηκε η τουριστική αγορά την οδηγία από τις ΗΠΑ για τη χώρα μας, καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια προς τους ελληνικούς προορισμούς. Αρκετοί ξενοδόχοι εκτιμούν πως θα υπάρξουν αρκετές ακυρώσεις κρατήσεων από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, ενώ άλλοι θεωρούν πως το πλήγμα στο ελληνικό καλοκαίρι δεν θα είναι σημαντικό.
Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ τοποθετούσαν την Ελλάδα στην κατηγορία 3, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας οδήγησε στην αναθεώρηση της λίστας και πλέον η Ελλάδα εντάσσεται στην ανώτατη κλίμακα κινδύνου και στην κατηγορία 4.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Liberal Markets, οι δημοφιλείς περιοχές «πόνταραν» πολλά στους Αμερικάνους, καθώς υπήρξαν μαζικές κρατήσεις το προηγούμενο διάστημα, ενώ οι αεροπορικές είχαν αυξήσει τις απευθείας πτήσεις. Μετά τα νέα δεδομένα εκτιμούν πως θα υπάρξουν αρκετές ακυρώσεις, αφού πλέον δεν υπάρχει και ο ανασταλτικός παράγοντας της αποζημίωσης σε περίπτωση ακυρώσεων. Δηλαδή οι ακυρώσεις είναι 100% επιστρεπτέες εξαιτίας της Covid-19 και για τα ξενοδοχεία και για τις αεροπορικές θέσεις. Οι περιοχές που αναμένεται να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο «πρόβλημα» είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ελούντα στην Κρήτη και η Πάρος.
Άλλοι ωστόσο αναμένουν πως οι επιπτώσεις στον τουρισμό δεν θα είναι σημαντικές και αν παραμείνει η χώρα μας στην κατηγορία 4, τότε θα υπάρξει πλήγμα στις κρατήσεις του Σεπτεμβρίου,σε μία ενδεχόμενη παράταση της τουριστικής σεζόν.
Ωστόσο, αμφότεροι συμφωνούν πως η ταξιδιωτική οδηγία αποτελεί ένα «καμπανάκι» για τη φετινή τουριστική σεζόν και αποδεικνύει πως τα δεδομένα καθημερινά αλλάζουν. Σε περίπτωση που αυτή δώσει το έναυσμα προκειμένου να εκδοθούν και άλλες από διάφορες χώρες, τότε η ψυχολογία για…καλοκαίρι στην Ελλάδα ίσως αναστραφεί και τότε θα υπάρξουν πιο σημαντικές επιπτώσεις στις τουριστικές ροές.
Σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς για να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής για τον ελληνικό τουρισμό και το μόνο σίγουρο είναι πως η Covid-19 θα συνεχίσει να ορίζει μία ακόμη τουριστική σεζόν.