Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ, την ώρα που ο πληθωρισμός δείχνει να εξασθενεί με αποτέλεσμα η Fed να ετοιμάζεται να αντιστρέψει την πολιτική της, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο μείωσης, αυτή τη φορά, των επιτοκίων. Οι αγορές νιώθουν πολύ πιο σίγουρες ότι ο Τζερόμ Πάουελ θα ανακοινώσει την πρώτη μείωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ενώ έχει προηγηθεί η ΕΚΤ μειώνοντας τα επιτόκια τον ήδη από τον Ιούνιο.
Ορισμένοι αναλυτές, βέβαια, διατηρούν επιφυλάξεις, καθώς το πάθημα του περασμένου χειμώνα έγινε μάθημα, όταν οι αγορές θεωρούσαν δεδομένη μία μείωση τον Μάρτιο και όχι μόνο αυτή δεν ήρθε αλλά φτάσαμε μέχρι το σημείο να μιλάμε κάποια στιγμή ακόμα και για νέα αύξηση τον Ιούνιο.
Σήμερα το τοπίο έχει σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει. Μετά τα στοιχεία δύο εκ των κορυφαίων δεικτών που καταγράφουν τις πληθωριστικές πιέσεις, του δείκτη τιμών παραγωγού και του δείκτη τιμών καταναλωτή, που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα, οι επενδυτές νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά. Τόσο μεγάλη, που σύμφωνα με το FedWatch Tool, δίνουν πιθανότητα 40% να είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης η μείωση του Σεπτεμβρίου, αντί για 25 μ.β.
Πληροφορίες θέλουν τον Τζέι Πάουελ να θέτει το θέμα των επιτοκιακών μειώσεων στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο των κεντρικών τραπεζών που διοργανώνει η Fed του Kansas City, στο Jackson Hole του Wyoming, στις 22-24 Αυγούστου. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed δεν αναμένεται να ανοίξει εντελώς τα χαρτιά του. Και αυτό γιατί ενώ όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά υποχώρησης προς τον στόχο του 2%, τα στοιχεία για την ανεργία τον μήνα Αύγουστο που θα δημοσιευτούν στις 6 Σεπτεμβρίου μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.
Μέχρι τότε, θα κυριαρχεί η εκτίμηση που θέλει τη Fed να προχωρά με ταχύ ρυθμό σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής λόγω του πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση σε πλήρη αντιστοιχία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η αύξηση ήταν ίδια τόσο για τον γενικό δείκτη πληθωρισμού όσο και για τον δομικό πληθωρισμό που εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει σύντομα στο 2%. Έτσι, η Fed καλείται να αναλάβει δράση τον Σεπτέμβριο, διότι αν περιμένει να μειώσει τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 2%, τότε θα έχει πέσει στην παγίδα να αφήσει τα επιτόκια υψηλά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που να κινδυνεύει η αμερικανική οικονομία με ύφεση.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, προκύπτει επίσης από το FedWatch Tool. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πονταρίσματα των επενδυτών, δίνεται πιθανότητα 47% τα επιτόκια να έχουν πέσει από το 5,25%-5,50% που βρίσκονται σήμερα στο 4,50%-4,75% στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, αυτή του Νοεμβρίου. Επομένως, σε κάποια από τις ακόλουθες δύο συνεδριάσεις τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 0,50%.
Ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar προβλέπει ότι το εύρος των επιτοκίων της Fed θα υποχωρήσει στο 3%-3,25% στο τέλος του 2025 και τελικά στο 1,75%-2% στο τέλος του 2026. Θα σημειωθούν δηλαδή 9 μειώσεις επιτοκίων από τώρα έως τον Δεκέμβριο του 2025 και 14 συνολικά (αν όλες είναι των 25 μ.β.) έως τον Δεκέμβριο του 2026. Υπενθυμίζεται ότι για να καταπολεμήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, η Fed αύξησε τα επιτόκια 11 φορές μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουλίου 2023, όταν και σταμάτησε.
Αν επιβεβαιωθεί το εν λόγω σενάριο και τα επιτόκια της Fed υποχωρήσουν στο 1,75%-2%, τότε στα τέλη του 2026 το κόστος του χρήματος θα έχει μειωθεί στο επίπεδο που βρισκόταν τον Σεπτέμβριο του 2019. Πολύ δύσκολα, ωστόσο, θα ξαναδούμε τα επιτόκια στο 0%-0,25% που είχαν διατηρηθεί για 6 ολόκληρα χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2015.