Με τη συμφωνία για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της εμπόλεμης Ουκρανίας να λήγει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι ηγέτες των δύο χωρών, απέκλεισαν το ενδεχόμενο ανανέωσής της, με αποτέλεσμα η τιμή του καυσίμου να εκτοξευθεί. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαίοι ηγέτες ψάχνουν να βρουν μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέστησε σαφές σε συνέντευξη Τύπου πως η χώρα του δεν θα παρατείνει τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης στο τέλος του έτους.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι εναλλακτικές λύσεις όπου το ρωσικό αέριο θα αγοράζεται από άλλη χώρα προτού περάσει από την Ουκρανία, θα εξακολουθούσαν να ισοδυναμούν με χρηματοδότηση της Μόσχας.
«Εάν έχουμε μια διαφορετική χώρα, αλλά παίρνει αέριο από τη Ρωσία και στη συνέχεια διέρχεται το δικό της αέριο - είναι το ίδιο με το να παίρνουμε χρήματα από αυτόν τον πόλεμο και να μεταφέρουμε χρήματα στη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.
Εάν υπάρχει μια χώρα «έτοιμη να μας δώσει το φυσικό αέριο, αλλά να μην επιστρέψει τα χρήματα στη Ρωσία μέχρι το τέλος του πολέμου, τότε μπορούμε να το σκεφτούμε», συνέχισε ο Ζελένσκι.
Η Ουκρανία εξακολουθεί να στέλνει περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, ακόμη και εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Οι εναπομείναντες πελάτες της Gazprom στην περιοχή επιδιώκουν να βρουν μια λύση που θα τους επιτρέψει να αποφύγουν τη διακοπή των προμηθειών αυτό το χειμώνα.
Πούτιν: Θα ανταπεξέλθουμε
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, είπε ότι είναι πλέον σαφές ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με το Κίεβο για την αποστολή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη, αλλά ότι η Ρωσία θα επιβιώσει.
«Δεν θα υπάρξει κανένα συμβόλαιο - αυτό είναι ξεκάθαρο», ανέφερε ο Πούτιν για τη συμφωνία που λήγει, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διακόπτει έτσι τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Εντάξει, θα ανταπεξέλθουμε - και η Gazprom θα ανταπεξέλθει», τόνισε στη συνέχεια.
Εκτοξεύτηκε η τιμή του φυσικού αερίου
Στον απόηχο των εξελίξεων, το φυσικό αέριο έκανε ράλι, φτάνοντας αργά το απόγευμα 43 ευρώ την μεγαβατώρα (αύξηση 4,8%).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι έτοιμη να λήξει η σύμβαση και ότι όλες οι χώρες που λαμβάνουν ρωσικά καύσιμα μέσω της Ουκρανίας έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες.
Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά έθνη με επικεφαλής τον βασικό αγοραστή φυσικού αερίου, τη Σλοβακία, έχουν εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίσει ότι οι ροές από τα ανατολικά θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος.
Η χώρα στοχεύει στο να έχει συνάψει συμφωνία έως το τέλος του έτους, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες με διάφορους εταίρους που θα μπορούσαν να παραδώσουν και να διαμετακομίσουν το καύσιμο, δήλωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας Ντενίσα Σάκοβα.
Ο Ζελένσι ήταν σκωπτικός απέναντι στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος προειδοποίησε για το οικονομικό πλήγμα που θα υποστεί η χώρα του εάν χάσει το φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
«Για να είμαι ειλικρινής, κατά τη διάρκεια του πολέμου, είναι λίγο ντροπιαστικό να μιλάμε για χρήματα, επειδή χάνουμε ανθρώπους», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Πρόσθεσε ακόμα ότι είπε στον Φίτσο ότι η Ουκρανία θα ήταν ανοιχτή στο να μεταφέρει αέριο άλλης χώρας μέσω των υποδομών της για να φτάσει στην Ευρώπη - αλλά θα χρειαζόταν διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα ήταν απλώς επαναταξινομημένο ρωσικό καύσιμο.
«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα διακινούμε αέριο μόνο αν δεν προέρχεται από τη Ρωσία», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Reuters