Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Νοτίου Κορέας πέρυσι ήταν κάτι τις παραπάνω από τα 1,4 τρισ. δολάρια, φέρνοντας τη χώρα στην 11η θέση παγκοσμίως. Από αυτό το ποσό, περίπου το 15% προέρχεται από την Samsung, η οποία αντιπροσωπεύει παράλληλα, μαζί με τις άμεσα συνδεδεμένες μαζί της εταιρείες, το 20% της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της χώρας.
Οι αριθμοί, κατά συνέπεια, μιλούν από μόνοι τους. Κάθε αναταραχή που μπορεί να πλήξει τις πωλήσεις, την κερδοφορία ή τη μετοχή της Samsung προκαλεί κυριολεκτικά νευρική ταραχή στους πολιτικούς κύκλους της Σεούλ, που όσο κι αν προσπαθούν δεν μπορούν παρά να σκέφτονται την εμπειρία μιας σκανδιναβικής χώρας: Της Φινλανδίας, όπου το «κραχ» της Nokia μεταφράστηκε σε βαθιά ύφεση μιας από τις πιο ακμαίες οικονομίες της Ευρώπης, η οποία δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα.
Άλλωστε, όπως εύστοχα είχαν γράψει οι Los Angeles Times με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν πέρυσι στο προϊόν που ήταν το καμάρι του γίγαντα της τεχνολογίας και κινητής τηλεφωνίας, «οι Νοτιοκορεάτες ζουν στη Δημοκρατία της Samsung, όπου η κρίση με το Galaxy Note 7 μετατρέπεται σε προσωπική κρίση».
Για να λέμε την αλήθεια, μάλιστα, η διαπίστωση αυτή μοιάζει ακόμη πιο πραγματική εξαιτίας του καίριου ρόλου που διαδραματίζει η Samsung στην πολιτική ζωή της χώρας, έχοντας οικοδομήσει δεσμούς δεκαετιών με ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο. Άλλωστε, και να ήθελε κανείς να το αμφισβητήσει, το σκάνδαλο που ξέσπασε στις αρχές του έτους και οδήγησε σε παραίτηση την τότε πρόεδρο της χώρας, Park Geun-hye.
Η Park, για όσους δεν θυμούνται την υπόθεση, κατηγορήθηκε ότι έλαβε μίζες ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την Samsung (και από άλλες μεγάλες επιχειρήσεις), για να προωθήσει παρασκηνιακά τα συμφέροντά τους, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η δε καταδίκη σε πέντε χρόνια φυλάκισης για τη συγκεκριμένη υπόθεση του αντιπροέδρου και πραγματικού ηγέτη της Samsung, του αντιπροέδρου της Lee Jae-Yong, ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει ότι δεν επρόκειτο απλώς για φήμες...
Η ολοκλήρωση της «Δίκης του Αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί, απέδειξε ότι κάτι (πολύ) σάπιο υπάρχει στη «Δημοκρατία της Samsung». Και το ερώτημα που τίθεται πλέον, όπως εύστοχα το τοποθέτησε η Deutsche Welle σε σχετική της ανάλυση, είναι το εάν και κατά πόσο η Samsung -και μαζί της όλη η χώρα- θα επιβιώσει της καταδίκης του τιμονιέρη της.
Η αλήθεια είναι ότι τα οικονομικά στοιχεία μοιάζουν εύρωστα και προσφέρουν μια ισχυρή βάση, παρά το «χαστούκι» που δέχθηκε με το Galaxy Note 7, με κόστος περίπου 5 δις. Για του λόγου το αληθές, το πρώτο τρίμηνο του 2017 η Samsung ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη κερδοφορία των τελευταίων τριών τουλάχιστον ετών, που έφτασε στα 6,7 δισ. δολάρια, ενώ η ίδια αναμένει ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα όταν μπει για τα καλά στην παγκόσμια αγορά το Galaxy Note 8, που (όπως ισχυρίζεται) έχει φροντίσει να είναι άμεμπτο.
Ωστόσο, καθώς όλα στηρίζονται σε ένα μοντέλο λειτουργίας που βασίζεται, επί της ουσίας, στον κρατικό προστατευτισμό, οι αλλαγές που δρομολογεί το προαναφερθέν σκάνδαλο και η καταδίκη της Lee ίσως αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα.
Από αυτή την άποψη, μπορεί η προσοχή όλων το τελευταίο διάστημα να είχε στραφεί στους λεονταρισμούς του δικτάτορα της Βορείου Κορέας και τις απειλές του για πυρηνικό ολοκαύτωμα, τις οποίες σιγοντάρησε και ο Donald Trump, όμως η πραγματική και άμεση απειλή για τη Νότιο Κορέα προέρχεται από τις αναταράξεις στην Samsung.
Γιώργος Παυλόπουλος