Μακριά από μια συμφωνία λόγω «πρόσθετων απαιτήσεων» που έχει εγείρει το ΔΝΤ βρίσκονται ακόμη η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές, παρότι έχουν αρχίσει να γράφονται εκ μέρους των εκπροσώπων των θεσμών τα πρώτα κείμενα του MοU στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από ευρωπαϊκές πηγές, υπογραμμίζουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αλλά επισημαίνουν ότι «επιχειρείται να ξεπεραστούν προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει λόγω της στάσης του ΔΝΤ σε σειρά θεμάτων», με κυριότερο τη διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις).
Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο παρασκήνιο και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ ο στόχος θεωρητικά είναι να κλείσει ο βασικός κύκλος των συζητήσεων μέχρι τις 22 Νοεμβρίου που αποχωρούν από την Ελλάδα τα κλιμάκια των εκπροσώπων των δανειστών.
Το καλύτερο σενάριο όπως έχει γράψει το Liberal, παραμένει εκείνο της κατάληξης σε μια τεχνική συμφωνία (staff level agreement) στις 28 Νοεμβρίου που έχει προγραμματισμένο Euro Working Group ή στις 5 Δεκεμβρίου που θα γίνει το Eurogroup, ώστε στη συνέχεια μέχρι το τέλος του έτους και με απώτερο χρονικό ορίζοντα τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση να προωθήσει την ψήφιση των προαπαιτούμενων και να κλείσει την οριστική συμφωνία με τους δανειστές.
Παράλληλα, μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους ότι εάν δεν συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπονομεύσουν την μεγαλύτερη ευκαιρία για έξοδο της χώρας μας από την κρίση έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας παράλληλα τη Γερμανία για έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Wall Street Journal», ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αναβολή των κρίσιμων αποφάσεων, καθώς τυχόν μετάθεση της συζήτησης για μετά το τέλος του Μνημονίου θα στείλει αρνητικό σινιάλο στους επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
«Εάν κλοτσήσουμε αυτή την απόφαση παρακάτω και πούμε ''θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια'' για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.
Β. Γεώργας