Η ΑΒ Βασιλόπουλος, 80 χρόνια τώρα, παράγει αξία που πολλαπλασιάζεται, διαχρονικά και πανελλαδικά. Με την ευθύνη του ηγετικού της ρόλου, συνεχίζει να πρωτοπορεί και να στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα και τους Έλληνες παραγωγούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία ενώνει τις δυνάμεις της με δυο αξιόπιστους φορείς, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με τους οποίους μοιράζεται την ίδια αγάπη για τα καλύτερα της ελληνικής γης και κοινό όραμα για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων ώστε οι Έλληνες Παραγωγοί να μείνουν και να συνεχίσουν να αναδεικνύουν τον διατροφικό πολιτισμό του τόπου μας.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μαζί παρουσιάζουν μια νέα και πρωτοποριακή πρωτοβουλία, το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, που εισάγει τις υψηλές τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Με σύμμαχο την τεχνολογία, το Πρόγραμμα φέρνει καινοτομίες, παράγει αξία και ανοίγει νέους δρόμους για τους σύγχρονους Έλληνες Παραγωγούς.
To Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας με μια ματιά
Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας τη ΑΒ Βασιλόπουλος, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα.
Με την αξιοποίηση πρακτικών αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας, θα εγκατασταθούν 12 τηλεμετρικές διατάξεις τελευταίας τεχνολογίας, σε ένα εύρος 6 μηνών, οι οποίες θα ενημερώνουν με ακρίβεια και αμεσότητα τους παραγωγούς για παραμέτρους που επηρεάζουν τις παραγωγικές εκμεταλλεύσεις τους:
μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως θερμοκρασία και σχετική υγρασία, βροχόπτωση και ηλιακή ακτινοβολία.
εδαφολογικές παραμέτρους, όπως υγρασία και θερμοκρασία εδάφους.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει κίνητρο για τη δημιουργία μιας «κοινότητας πράξης», που θα ενώνει τους πρωτοπόρους αγρότες (early adopters) και θα τους επιτρέπει να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά.
Πληροφορίες για το Πρόγραμμα
Σε διαφορετικές περιοχές της χώρας θα εγκατασταθούν τηλεμετρικές διατάξεις παρακολούθησης αγρών που θα παρέχουν εργαλεία, τα οποία θα συμβάλουν ουσιαστικά στην λήψη αποφάσεων εκ μέρους των παραγωγών π.χ. τον καθορισμό της αναγκαιότητας άρδευσης ή/και της ποσότητας του αρδευτικού νερού. Οι διατάξεις αυτές θα συνδέονται με cloud ώστε να αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σχετικά με ποικίλες εδαφολογικές παραμέτρους.
Οι πληροφορίες είναι προσβάσιμες τόσο μέσω υπολογιστή όσο και μέσω έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, και παρουσιάζονται σε μορφή φιλική προς το χρήστη, μέσω χαρτών.
Ακόμη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες κατάρτισης και εκπαίδευσης των παραγωγών με ημερίδες διάχυσης αλλά και εκπαιδευτικές επισκέψεις από ομάδες φοιτητών του αγροδιατροφικού κλάδου στα σημεία εφαρμογής.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δημιουργηθεί dedicated σελίδα στο Facebook, με στόχο την ανάπτυξη επικοινωνίας ανάμεσα στις ωφελούμενες ομάδες και την διάχυση της πληροφορίας προς τρίτους.
Οι Σταθμοί
Η εγκατάσταση των 12 σταθμών θα γίνει σε:
- 4 αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο
- 2 ελαιώνες σε Καλαμάτα και Χαλκιδική
- 4 κτήματα παραγωγής ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία
- 2 σημεία λειμώνων στην Ελασσόνα και στην Ξάνθη.
Περισσότεροι από 100 παραγωγοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ χιλιάδες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, θα επωφεληθούν εμμέσως μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας με ανοιχτή πρόσβαση για όλους.
Τα οφέλη
Οι παραγωγοί, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, θα αποκτήσουν οικειότητα με την χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ θα μπορούν να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εκμεταλλεύσεις τους.
Πιο συγκεκριμένα θα έχουν την δυνατότητα να:
- ενημερωθούν για την αποτελεσματική χρήση των παραγωγικών πόρων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.
- εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να εναρμονιστούν με τους υπόλοιπους ευρωπαίους γεωργούς.
- ενταχθούν σε μια «κοινότητα», η οποία θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών.
- έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους και εκκολαπτόμενους επιστήμονες του κλάδου μέσω επισκέψεων επίδειξης στα κτήματα με τις εγκατεστημένες διατάξεις γεωργίας ακριβείας.
- συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.