Τον υποχρεωτικό και όχι δειγματοληπτικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» από ένα επίπεδο και πάνω (θέση ευθύνης), αλλά όχι την δημοσιοποίησή τους, προωθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Όπως έγινε γνωστό ο κ. Βούτσης είχε πριν από 15 μέρες περίπου συνάντηση με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, κατά την οποία προωθείται μια (πιθανότατα) συναινετική λύση. Αυτή είναι να μην αναρτώνται τα «πόθεν έσχες» (ήταν μια απαίτηση της Ένωσης Δικαστών) και αντιθέτως να διεξάγεται πλήρης έλεγχος στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και αργότερα να εκδίδεται μια σχετική έκθεση στις αρμόδιες αρχές.
Σημειωτέον ότι ο υποχρεωτικός έλεγχος δεν θα αφορά το σύνολο των δικαιούχων (πέραν φυσικά των βουλευτών) αλλά θα υπάρξει μια κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον βαθμό που έχει ο κάθε υπόχρεος.
Παράλληλα, ο κ. Βούτσης επιβεβαίωσε ότι από το ερχόμενο έτος δεν θα κατατίθεται το σύνολο των πόθεν έσχες στη Βουλή, αλλά θα «σπάσουν» και σε άλλες αρχές. «60.000 πόθεν έσχες κατατέθηκαν φέτος. Χρειάστηκαν clark για να μετακινηθούν», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής χαριτολογώντας, ενώ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία πλέον θα γίνεται ηλεκτρονικά.
«Θα ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν το ηλεκτρονικό σύστημα, που ήδη διαμορφωθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Όλες οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα είναι ηλεκτρονικά», ξεκαθάρισε ο κ. Βούτσης.
Α. Δ.