Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Μετά από τόσα χρόνια στην Ελλάδα, οι δανειστές έχουν καταλάβει καλά το πρόβλημα: Για να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση στην Ελλάδα πρέπει να νομοθετηθεί στη Βουλή, με τρόπο προσβλητικά λεπτομερή και αναλυτικό ώστε να μην αφήνει περιθώριο για «ερμηνευτικές» και «εφαρμοστικές» εγκυκλίους, υπουργικές ή διοικητικές αποφάσεις.
Γι'' αυτό οι «θεσμοί», ήρθαν στην Αθήνα με ένα σχέδιο νόμου στις βαλίτσες τους.
Ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο δίνουν κομμάτι-κομμάτι στην Κυβέρνηση, για να ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία.
Περιλαμβάνει όλα τα προ-απαιτούμενα που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, γιατί κάπου «σκάλωσαν», σε κάποια ασαφή διάταξη που χρειάζεται δικαστική ερμηνεία, σε κάποια «εγκύκλιο» που καθυστερεί, σε κάποιες διυπουργικές αποφάσεις που δεν υπογράφονται.
Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» και γενικότερα των τραπεζών για το οποίο σήμερα οι δανειστές έχουν αποφασίσει να αφιερώσουν όχι μία ούτε δύο αλλά 4 ολόκληρες ώρες από τις 14.30 το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα, με προγραμματισμένη λήξη στις 18.30 αλλά με σαφή και ξεκαθαρισμένη πρόθεση, να κρατήσει «όσο χρειάζεται».
Οι τεχνοκράτες της Φρανκφούρτης προτείνουν διάφορα «μοντέλα» και «λύσεις» όπως αυτό το Ιρλανδικό που «σπάει» τα ληξιπρόθεσμα δάνεια σε βιώσιμο τμήμα και σε μη βιώσιμο που μπορεί να χαριστεί στον συνεπή δανειολήπτη.
Ακόμη και γι'' αυτή την αυτονόητη λύση χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση.
Επίσης πρέπει η διαδικασία πώλησης των «κόκκινων δανείων» σε funds να γίνει ακόμη ευκολότερη. Και στον τομέα αυτό χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση την οποία όμως «τρέμει» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζοντας τις αντιδράσεις των «ευαίσθητων» συναδέλφων του στη Βουλή οι οποίοι «μυρίζονται» εκλογές και υψώνουν τις αντιστασιακές τους φωνές.
Άλλο καυτό θέμα που πρέπει να επιλυθεί γρήγορα μέχρι το Σάββατο, είναι το νέο πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που προσπαθεί να επαναφέρει η κυρία Αχτσιόγλου όχι με νομοθέτηση αλλά με απλή υπουργική απόφαση.
Επειδή όμως εκεί υπάρχουν «διάβολοι» στις λεπτομέρειες, ειδικά σε ότι αφορά την αντιπροσώπευση εργοδοτών και εργαζομένων ή στο άλλο καυτό θέμα της «μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία», οι «θεσμοί» απαιτούν σαφές, λεπτομερές και αναλυτικό νομοθέτημα που να μην επιδέχεται ερμηνειών και παραπλανητικών αναλύσεων.
Προβλήματα υπάρχουν φυσικά και στον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου αλλά και η απονομή των καθυστερούμενων 230.000 συντάξεων που ήδη ξεπερνούν το 1 δις Ευρώ.
Φυσικά πρέπει να επανανομοθετηθούν οι αλλαγές στο Δημόσιο αλλά και στην Υγεία που θα συζητηθούν αναλυτικά σήμερα.
Το συμπέρασμα είναι απλό: Η κυβέρνηση δεν θέλει να ξαναπάει στη Βουλή με πολυνομοσχέδιο γιατί αυτό χαλάει την εικόνα της «καθαρής εξόδου». Υπόσχεται καλύτερο συντονισμό της διαδικασίας μέσω υπουργικών αποφάσεων. Δυστυχώς οι θεσμοί δεν πείθονται γιατί ξέρουν καλά τους υπουργούς αυτής της κυβέρνησης.