Οι δύο πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας στους μετόχους της ΕΧΑΕ και του Μυτιληναίου και ξύπνησαν κάπως τη μαρκέτα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι αποτιμήσεις έχουν πλέον φθάσει σε τιμές που αναζητούν περισσότερη πληροφορία για να επιχειρήσουν την επόμενη μεγάλη υπέρβαση που θα δικαιολογήσει θεμελιωδώς την κατάκτηση υψηλότερων επιπέδων. Και ενώ στην περίπτωση της ΕΧΑΕ θα χρειαστεί και κάτι ακόμα για να ζωηρέψει το ταμπλό στη Μυτιληναίος η προοπτική του κοντινού μέλλοντος έπεισε ότι η εταιρία δικαιούται υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης.
Τα δυνατά νούμερα του τζίρου και οι εταιρικές πράξεις ήταν πίσω από την ισχυρή αύξηση της τελικής γραμμής: Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ανεβασμένη κατά 8% στα 81,3 εκατ. ευρώ, τα συμβόλαια των παραγώγων ήταν αυξημένα κατά 67,4% (69,7 χιλ. συμβόλαια) και η μέση κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ήταν αυξημένη κατά 16,7%. Ενώ λοιπόν στο α΄ τρίμηνο είχαμε μια αργή εκκίνηση (-12% στο τζίρο) το δεύτερο τρίμηνο κάλυψε την διαφορά και με το παραπάνω (+34%).
Μεταφράζοντας σε έσοδα αυτές τις επιδόσεις το ΧΑ αύξησε τα έσοδα από τις συναλλαγές κατά 4% (9,25 εκατ. ευρώ), τα έσοδα από τις συνδρομές της κεφαλαιοποίησης κατά 45% (3,96 εκατ. ευρώ) και τα έσοδα των υπηρεσιών κατά 46% (5,19 εκατ. ευρώ) στοιχείο το οποίο έκανε και την διαφορά στα αποτελέσματα.
Στο οργανικό κόστος υπήρξε εκ νέου αύξηση αυτή την φορά όμως υπήρχε το δημιουργικό στοιχείο το οποίο δείχνει μια ποιοτική διάκριση: Το οργανικό κόστος αυξήθηκε στα 10,2 εκατ. ευρώ από 9,5% το οποίο ωστόσο αποδίδεται σε επενδύσεις σε ΙΤ το οποίο πιθανόν να βρίσκεται και πίσω από την αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες. Το οργανικό κόστος αποτελούσε μια μόνιμη πηγή «γκρίνιας» για την ΕΧΑΕ καθώς η πτώση της Αγοράς και των τζίρων γενικότερα δημιούργησε μια ανελαστική βάση η οποία περιόριζε σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.
Φαίνεται λοιπόν ότι έχουμε προσθήκες που λειτουργούν με συνέργειες στον Όμιλο της ΕΧΑΕ η οποία πλέον στοχεύει να κλειδώσει έσοδα μεγαλύτερα των 10 εκατ. ευρώ ετησίως από υπηρεσίες. Η ταμειακή θέση παρέμεινε ισχυρή στα 71 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 31% της κεφαλαιοποίησης. Στα συν και ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής λόγω της καταγραφής της ζημιάς από την πώληση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, ωφέλεια η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 770 χιλ. ευρώ.
Το γ΄τρίμηνο ξεκίνησε δυνατά, με το τζίρου του Ιουλίου να τρέχει με 70,6 εκατ. ευρώ έναντι 50,2 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιούλιο. Η ΕΧΑΕ τρέχει με 12 φορές το Ev/EBITDA ωστόσο έχει μερισματική απόδοση κοντά στο 3,5% που δεν είναι διόλου αμελητέα. Μια αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών στα 100 εκατ. ευρώ θα έδινε σίγουρα περισσότερο ανοδικό περιθώριο. Και μια δυό εισαγωγές εταιριών δεν θα ήταν άσχημες.
Στην Μυτιληναίος οι αριθμοί αρχίζουν να αποκτούν δυναμική από εδώ και πέρα. Στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση επιβεβαίωσε την εκτίμηση που έδωσε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση για αύξηση κερδών το 2022 στα 260 εκατ. ευρώ, διπλάσια δηλαδή από το 2020. Φέτος μάλιστα αναμένεται η καθαρή κερδοφορία να κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ το οποίο σημαίνει όχι λιγότερα από 155 εκατ. ευρώ το οποίο ήταν το ρεκόρ του 2017.
Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η αισιοδοξία έχει να κάνει με την α) ολοκλήρωση του εργοστασίου CCGT στην αρχή της επόμενης χρονιάς β) στην αύξηση της δυναμικότητας του Αλουμινίου της Ελλάδας σε δευτερόχυτο αλουμίνιου το οποίο μπορεί να φθάσει τους 120 χιλ. τόνους συν τα premium παράδοσης τα οποία κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ συν τις τιμές αλουμινίου γ) την ταχύτερη εκτέλεση έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό από ένα δυνητικό ανεκτέλεστο 1,65 δις ευρώ.
Κατά τα λοιπά η φετινή χρονιά θα κάψει αρκετό χρήμα σε επενδύσεις αφού για τα έργα των ΑΠΕ και τη νέα θερμική μονάδα θα δαπανηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται και τα τακτικά έξοδα συντήρησης. Από αυτά περίπου 172 εκατ. ευρώ έχουν υλοποιηθεί στο α΄εξάμηνο ενώ μαζί με τις οργανικές ταμειακές ροές (77 εκατ. ευρώ) ο συνολικός καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 652 εκατ. ευρώ έναντι 536 εκατ. ευρώ στο ξεκίνημα της χρονιάς.
Κάτω από την γραμμή των λειτουργικών κερδών υπάρχουν μικρότερα έξοδα αποσβέσεων (38 έναντι 44 εκατ. ευρώ) και υψηλότερα χρηματοοικονομικά (23 έναντι 12 εκατ. ευρώ) που συνδέονται και με τα έξοδα της έκδοσης των νέων ομολόγων.
Η αποτίμηση στα 2,1 δις ευρώ υποστηρίζεται απόλυτα από την φετινή κερδοφορία. Πιθανότατα η αποτίμηση θα αποκτήσει μια μεγαλύτερη άνεση προς υψηλότερα επίπεδα σε κάθε τρίμηνο που η εταιρία θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση των προσδοκώμενων επιδόσεων. Όπως είπε και ο Πρόεδρος στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη «το 2022 ετοιμαστείτε για απογείωση». Προς το παρόν τροχοδρομούμε….