Πυρετός τηλεδιασκέψεων ξεκινάει τι επόμενες μέρες μεταξύ των ευρωπαίων τεχνοκρατών προκειμένου να καταρτισθούν οι δύσκολοι προϋπολογισμοί του 2021 τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ευρωζώνης.
Αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση σβήνουν και γράφουν, αναθεωρούν εκτιμήσεις και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και της λήψης πρόσθετων μέτρων εφόσον αυτό χρειασθεί προκειμένου ο προϋπολογισμός του 2021 να παραμείνει εντός στόχων. Η κυβέρνηση υπολογίζει το επόμενο το πρωτογενές αποτέλεσμα να κινηθεί ελαφρώς κάτω τους μηδενός και συγκεκριμένα στην περιοχή του 0,3-0,5%.
Αντίθετα τα σενάρια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σταθερά και εκτιμάται ότι το επόμενο έτος θα κινηθεί στο 5% εφόσον βέβαια, δεν υπάρχουν παρενέργειες από την πανδημία που μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό.
Και η υγειονομική κρίση είναι αυτή που θα κρίνει και τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους. Ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του έτους εξέλιξη που μπορεί να «ακυρώσει» το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η κατάρτιση του οποίου έχει ξεκινήσει, ενώ η κατάθεση του στη Βουλή είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Δευτέρα.
Το σημαντικότερο στην παρούσα φάση δεν είναι ο σχεδιασμός του 2021, αλλά το πως θα κλείσει το 2020 αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες συνεχίζουν, καθώς δεν υπάρχουν προς το παρόν επιβαρυντικά δεδομένα, να υποστηρίζουν τα αρχικά σενάρια. Με βάση αυτά η εκτίμηση για τη φετινή ύφεση θα είναι της τάξης του 8% χωρίς όμως ουδείς να μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική. Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας εκτιμά ότι το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown ανέρχεται περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.
Μετά την ύφεση 15,2% του δεύτερου τριμήνου υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης που εμφανίζουν να περιορίζεται στο 10% το τρίτο τρίμηνο και στο 5% το τέταρτο. Στην περίπτωση πάντως αυτή το έλλειμα θα διαμορφωθεί ελαφρώς ψηλότερο από το 8%
Αντίστοιχα το πρωτογενές έλλειμα θα διαμορφωθεί με βάση τους τελευταίους υπολογισμού στην περιοχή του 6-6,5%.
Οι δυσκολίες στην πρόβλεψη για την εξέλιξη της οικονομίας στο τέλος του 2020 δυσκολεύουν τα οικονομικό επιτελείο αλλά και όλες της κυβερνήσεις στην Ευρώπη να καταρτίσουν τα σχέδια τους για το επόμενο έτος. Η μοναδική γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και βασίζεται στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αλλά με μέτρο. Δηλαδή, οι πόροι να κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στη στήριξη της απασχόλησης.
Για αυτό το λόγο άλλωστε το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνει μόνο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες που θα κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 820εκατ. ευρώ και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες συνολικού κόστους 770 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Κομισιόν πρέπει να είναι προσωρινά και για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Και αυτό καθώς η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον και ότι οι χώρες θα πρέπει από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να προχωρήσουν σε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους.